Klimroos tegen muur bevestigen: Zo doe je dit!

Klimroos tegen muur bevestigenKlimrozen zijn prachtige klimplanten als ze in bloei staan. Vaak wordt een klimroos tegen een muur bevestigd. Dit zorgt er voor dat klimroos omhoog groeit en niet gaat hangen. Het bevestigen tegen een muur kun je het beste doen met behulp van een plantenrek die geschikt is voor klimplanten. Een plantenrek heb je in veel verschillende soorten en materialen. Wat voor plantenrek je nodig hebt voor klimrozen en hoe je deze bevestigd, wordt duidelijk in dit artikel.

Klimrozen zijn populaire klimplanten en hebben een warme plek in de zon nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Tegen een muur op een zonnige standplaats komt een klimroos het beste tot zijn recht. Wellicht heb jij nog plek over om een plantenrek tegen de muur te bevestigen?

Waarom een klimroos tegen een muur bevestigen?

Een klimroos is een klimplant die tijdens zijn groei wel wat hulp kan gebruiken. Waar sommige klimplanten zich hechten tegen de muur en zelfstandig omhoog groeien, is dit bij een klimroos niet het geval. Naarmate een klimroos hoger wordt, gaat deze hangen. Door de klimroos tegen de muur te bevestigen met behulp van een plantenrek voorkom je dit probleem.

Dankzij een plantenrek kun je de takken van klimroos begeleiden door de openingen in het rek. Dit heeft als voordeel dat de klimroos niet gaat hangen, waardoor je veel meer plezier hebt van deze plant!

Waar moet een plantenrek voor klimrozen aan voldoen?

Bij het aanschaffen van een plantenrek zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. De belangrijkste aandachtspunten licht ik onderstaand je toe.

Afmetingen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke afmeting het plantenrek mag hebben. Een plantenrek is in verschillende maten verkrijgbaar van breed tot smal en van hoog tot laag. Bij het bepalen van de afmetingen van het plantenrek is het verstandig om rekening te houden met de ruimte die je hebt tegen de muur.

Wil je meerdere klimrozen tegen de muur bevestigen dan kan het handig zijn om meerdere plantenrekken aan te schaffen. De meeste plantenrekken zijn niet veel breder dan 1,5 meter.

Grootte van de openingen

Bij het aanschaffen van een plantenrek kun je rekening houden met de grootte van de openingen in dit plantenrek. Voor klimrozen zijn de meeste plantenrekken voor tegen de muur geschikt. Belangrijk bij een plantenrek voor klimrozen is dat de openingen/mazen niet te klein mogen zijn. Wanneer de takken dikker worden kunnen deze in het gaas groeien.

Inclusief bevestigingsmaterialen

Wanneer je een plantenrek aanschaft, is het handig dat er ook direct bevestigingsmaterialen worden meegeleverd. Hierdoor hoef je niet naar de bouwmarkt om alsnog bevestigingsmaterialen te halen. Bij veel plantenrekken worden bevestigingsmaterialen meegeleverd. Voor sommige plantenrekken zijn dit clips die je in de muur kunt boren. Het plantenrek hang je op aan deze clips.

Hout of Metaal

Het materiaal waaruit het plantenrek moet bestaan is ook iets om over na te denken. De meeste plantenrekken voor klimrozen zijn gemaakt van hout of metaal.

Het voordeel van een metalen plantenrek is dat het erg stevig is. De plantenrek gaat jarenlang mee ten opzichte van hout. Een nadeel is dat een plantenrek van metaal meestal iets duurder in de aanschaf is. Sommige plantenrekken zijn zodanig ontwikkeld dat het rek ook sierwaarde geeft in je tuin.

Een plantenrek van hout wordt het meest gebruikt om klimrozen tegen een muur te bevestigen. Het product is prima hanteerbaar en hoeft niet veel te kosten. Als ik je een tip mag geven raad ik je aan om een plantenrek aan te schaffen wat gemaakt is van hout met een FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Aan hout kleeft wel een nadeel. Na enkele jaren kan het zijn dat het hout gaat rotten, waardoor het rek uit elkaar valt. Schaf je een rek aan van hard hout dan heb je dit probleem niet.

Welke plantenrek voor klimrozen gebruiken?

Onderstaand heb ik een selectie gemaakt van plantenrekken die veel worden gebruikt voor klimrozen. Wellicht dat één van de onderstaande plantenrekken voor jouw tuin is geschikt.

Trellis Klein – 180 x 60 cm plantenrek

Wanneer je niet al te veel ruimte hebt voor een plantenrek, dan is wellicht deze Trellis van 180 x 60 centimeter geschikt. Het plantenrek is gemaakt van grenen hout en geschaafd. Doordat het plantenrek is gemaakt van hout heeft het een natuurlijke uitstraling.

Dat het plantenrek smal is, hoeft voor de klimroos geen probleem te zijn. Deze kun je door het snoeien ook smal houden. Wanneer je het plantenrek te smal vindt, kun je deze trellis ook in andere afmetingen verkrijgen.

Nature plantenrek 100 x 200

Deze plantenrek van Nature wordt veel gebruikt om klimrozen te laten groeien, maar is ook geschikt voor andere plantensoorten zoals clematis en blauwe regen. Het plantenrek is gemaakt van hout wat FSC is gecertificeerd. Hierdoor weet je dat dit product is gemaakt van duurzaam hout.

De afmetingen van dit plantenrek bedragen 100 x 200 centimeter (B x H). Goed om te weten is dat dit plantenrek is ontworpen met een harmonicasysteem. Het rek kun je hierdoor in breedte verstellen.

Het plantenrek wordt geleverd inclusief bevestigingsmaterialen.

Metalen Trellis Barrington

Ben je op zoek naar een plantenrek met een hoge sierwaarde die ook nog eens erg stevig is? Wellicht is deze trellis van metaal geschikt. Deze trellis is sierlijk afgewerkt waardoor klimrozen nog meer uitstraling krijgen.

Het plantenrek is gemaakt van metaal wat op den duur gaat roesten als je deze in de buitenlucht plaatst. Hierdoor krijgt het plantenrek nog meer uitstraling.

De lengte van dit plantenrek bedraagt 78 centimeter en de hoogte 191 centimeter. Het plantenrek wordt geleverd met spikes om het plantenrek in de grond te kunnen bevestigen. Bevestigingsmaterialen voor aan de muur worden niet meegeleverd.

Hoe plantenrek bevestigen tegen een muur?

Hoe je een plantenrek moet bevestigen tegen een muur verschilt per plantenrek. In de productinformatie van het plantenrek staat vermeld hoe je dit het beste kunt doen en welke materialen je nodig hebt. Wanneer de bevestigingsmaterialen worden meegeleverd, dan is dit ideaal. Zo hoef je niet meer op zoek naar de juiste bevestigingsmaterialen en weet je dat ze voldoende draagkracht hebben.

Een methode die veel wordt gebruikt, is het bevestigen met clips. Deze clips breng je aan in de muur door middel van boren. Het plantenrek kun je vervolgens ophangen aan deze clips.

Zie je het niet zitten om in de muur te gaan boren? Een alternatief is om een plantenbak met plantenrek te plaatsen. Op deze manier groeit je klimroos toch omhoog en heb je eventueel de mogelijkheid om nog andere planten in de plantenbak te zetten als onderbeplanting.

In de onderstaande video kun je zien hoe je klimrozen aanplant en bevestigd aan een plantenrek.

Klimroos begeleiden

De komende tijd heeft een klimroos jouw hulp nodig bij het omhoog groeien. Je moet de klimroos daarom regelmatig opbinden. In het artikel ‘klimroos opbinden’ leg ik je uit hoe je dit moet doen.

Welke klimroos kopen?

Klimrozen heb je in een heleboel variëteiten. Het is hierdoor wellicht lastig om te bepalen welke klimroos je wilt aanschaffen. De keuze kun je voor jezelf wat makkelijker maken door over de onderstaande punten na te denken:

  • In welke kleur moet de klimroos bloeien?
  • Welke standplaats krijgt de klimroos?
  • Moet de klimroos meerdere keren per jaar bloeien?
  • Wanneer moet de klimroos bloeien?
  • Welk bedrag wil ik aan de klimroos besteden?

Om je keuze wat makkelijker te maken, zou je eens in het assortiment van Tuinplant.nl kunnen kijken. Deze online plantenwebshop beschikt in het assortiment over maar liefst 18 verschillende klimrozen. De kans is hierdoor vrij groot dat de ideale klimroos hier voor jou tussen zit.

Bekijk de 18 klimrozen op Tuinplant.nl
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>