1

Korstmossen verwijderen op bestrating, hout en kunststof

Ben jij op zoek naar een goede methode om korstmossen te verwijderen op objecten zoals stenen, hout of glas? In dit artikel vertellen we je de beste methode om korstmossen te verwijderen.

Voor veel mensen zijn korstmossen in de tuin een grote ergernis. Het doet vaak afbreuk aan je bestrating en maakt het ook nog eens glad, wat de veiligheid niet ten goede komt. Het verwijderen korstmossen kun je op een eenvoudige en snelle manier uitvoeren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de juiste middelen waar we je in dit artikel meer over vertellen.

Na het lezen van dit artikel kun je direct aan de slag met het verwijderen van korstmossen. Ik wens je alvast veel succes!

Wat zijn korstmossen

Korstmossen bestaan uit een samenwerking tussen een schimmel en een alg. De samenwerkingsvorm wordt ook wel symbiose genoemd. De twee componenten schimmels en algen zorgen ervoor dat er korstmossen groeien op bijvoorbeeld bestrating of hout. Er wordt wel eens gedacht dat korstmossen mossen zijn maar dit is niet het geval.

Zijn korstmossen gevaarlijk?

De korstmossen zelf zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen korstmossen voornamelijk bij vochtig weer op vlonders en bestrating gladheid veroorzaken. Last van een gladde vlonder? In het artikel over gladde vlonderplanken voorkomen geven we tips wat je hier tegen kunt doen.

Korstmossen verwijderen

Korstmossen laten zich lastig verwijderen. Zo is het verwijderen met azijn, onkruidbrander of een onkruidborstel geen optie. Toch zijn enkele methoden die wel werken. Onderstaand worden ze aan je toegelicht.

Behandelen met Green Kill

Een andere goedwerkende manier die prima samen gaat met een hogedrukreiniger, is het aanbrengen van Green Kill tegen groene aanslag en korstmossen.

Veel mensen passen dit product toe om korstmossen op hout, daken, bestrating en kunststof te verwijderen. Korstmossen kunnen best hardnekkig zijn waardoor het behandelen met Green Kill soms herhaalt moet worden om van alle korstmossen af te zijn.

Green Kill kun je op twee manieren toepassen:

 1. Je gebruikt alleen Green Kill. In de meeste gevallen verdwijnen korstmossen zonder dat je met een hogedrukreiniger aan de slag hoeft;
 2. Je gaat eerst met een hogedrukreiniger aan de slag en brengt daarna Green Kill aan op het oppervlak. Wanneer je vooraf het oppervlak met een hogedrukreiniger behandeld, gaan de ‘korsten’ van korstmos openstaan. Wanneer je vervolgens het oppervlak behandeld met Green Kill wordt dit middel beter opgenomen, waardoor de korstmossen sneller verdwijnen.

Het beste effect bereik je als je de juiste dosering gebruikt. De dosering van BSI green kill is 1 liter op 10m2. Ga je aan de slag met Green Kill ga dan voorzichtig te werk en lees altijd de instructie op de verpakking.

Onderstaande video laat je zien, hoe je Green Kill kunt toepassen.

Enkele redenen waarom het gebruik van BSI green Kill is aan te raden:

 • Het werkt zowel tegen groene aanslag en korstmossen;
 • Het kost weinig tijd om aan te brengen;
 • Veilig op veel materialen;
 • Toe te passen op droge dagen vanaf 6 graden Celsius

Korstmossen verwijderen

Bestel BSI tegen groene aanslag & korstmossen!

Hogedrukreiniger

Het is mogelijk om korstmossen te verwijderen met de hogedrukreiniger. Normaal wordt een hogedrukreiniger niet aanbevolen om te gebruiken op hout of stenen. De materialen kunnen hierdoor poreus worden, waardoor de bestrating of hout in de toekomst meer aanslag zal aantrekken.

Toch kun je met een hogedrukreiniger de korstmossen van de bestrating verwijderen. Belangrijk is dan wel dat de hogedrukreiniger voldoende druk heeft en dat je een roterende spuitkop gebruikt.  Voor je met een hogedrukreiniger aan de slag gaat, kijk dan eerst of dit wel mogelijk is op het object wat je gaat behandelen. Ben je nog op zoek naar een hogedrukreiniger, dan is de Karcher K2 hogedrukreiniger om de volgende reden hiervoor geschikt:

 • Voldoende Bar (110 bar);
 • Compact en licht van gewicht;
 • Beschikt over een roterende spuitkop;
 • De ‘korst’ van de korstmossen die nog achterblijven op de bestrating wordt geopend waardoor Green Kill beter kan intrekken.

In veel gevallen worden niet alle korstmossen met een hogedrukreiniger verwijderd. Een behandeling met Green Kill is in dit geval alsnog aan te raden.

Korstmossen verwijderen

Bestel direct!

Korstmossen op bomen en planten

Korstmossen kunnen ook op bomen en heesters voorkomen. Meestal komen korstmossen voor op bepaalde boom- of plantensoorten en op bomen en planten die op schaduwrijke en vochtige plekken staan. De bovenstaande beschreven methoden zijn niet geschikt om korstmossen op bomen en beplanting te verwijderen.

Korstmossen op bomen en planten zijn niet schadelijk. Wanneer er korstmossen aanwezig zijn betekent het dat er weinig luchtvervuiling aanwezig is. Het beste kun je de korstmossen gewoon laten zitten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Ivan schreef:

  Ik heb net nieuwe bestrating in de tuin laten aanleggen. Ik had ervaringen met korstmossen op de oude terrasvlonder dus ik zie de bui al hangen. Ik wil niet aan de hogedrukspuit. Ik ben dan ook heel erkentelijk voor de tips van deze middelen.

 • >