1

Korstmossen verwijderen op bestrating, hout en kunststof

Heb jij last van korstmossen? Ze zijn te herkennen aan gele of witte vlekken op objecten zoals stenen of hout. De meeste mensen vinden korstmossen lelijk en willen ze niet in de tuin hebben. Korstmossen verwijderen op de bestrating, hout en kunststof is zeker mogelijk. In dit artikel wordt uitgelegd wat korstmossen nu eigenlijk zijn en hoe je ze kunt verwijderen. Succes!

Wat zijn korstmossen

Korstmossen bestaan uit een samenwerking tussen een schimmel en een alg. De samenwerkingsvorm wordt ook wel symbiose genoemd. De twee componenten schimmels en algen zorgen ervoor dat er korstmossen groeien op bijvoorbeeld bestrating of hout. Er wordt wel eens gedacht dat korstmossen mossen zijn maar dit is niet het geval.

Zijn korstmossen gevaarlijk?

De korstmossen zelf zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen korstmossen voornamelijk bij vochtig weer op vlonders en bestrating gladheid veroorzaken. Last van een gladde vlonder? In het artikel over gladde vlonderplanken voorkomen geven we tips wat je hier tegen kunt doen.

Korstmossen verwijderen

Korstmossen laten zich lastig verwijderen. Zo is het verwijderen met azijn, onkruidbrander of een onkruidborstel geen optie. Toch zijn enkele methoden die wel werken. Onderstaand worden ze aan je toegelicht.

Hogedrukreiniger

Het is mogelijk om korstmossen te verwijderen met de hogedrukreiniger. Normaal wordt een hogedrukreiniger niet aanbevolen om te gebruiken op hout of stenen. De materialen kunnen hierdoor poreus worden, waardoor de bestrating of hout in de toekomst meer aanslag zal aantrekken.

Toch kun je met een hogedrukreiniger de korstmossen van de bestrating verwijderen. Belangrijk is dan wel dat de hogedrukreiniger voldoende druk heeft en dat je een roterende spuitkop gebruikt. Deze hogedrukreiniger is hiervoor geschikt en momenteel scherp geprijsd!

Behandelen met Rolith GAV

Een andere goedwerkende manier om korstmossen te verwijderen met behulp van Rolith Groene aanslagverwijderaar. Het product werkt voornamelijk voor groene aanslag maar heeft ook bewezen dat je hiermee korstmossen kunt verwijderen.

Veel mensen passen dit product toe om korstmossen op hout, daken, bestrating en kunststof te verwijderen. Korstmossen kunnen best hardnekkig zijn waardoor het behandelen met Rolith GAV soms 2 a 3 keer moet worden toegepast om volledig van alle korstmossen af te zijn. Om korstmossen te vewijderen kun je het beste Rolith GAV in pure vorm gebruiken (dus niet mengen met water).

In vergelijking met een hogedrukreiniger is het verwijderen van korstmossen met Rolith GAV een minder intensieve klus. Je tast met dit product ook niet de bestrating aan.

Bestel Rolith GAV direct!

Korstmossen op bomen en planten

Korstmossen kunnen ook op bomen en heesters voorkomen. Meestal komen korstmossen voor op bepaalde boom- of plantensoorten en op bomen en planten die op schaduwrijke en vochtige plekken staan. De bovenstaande beschreven methoden zijn niet geschikt om korstmossen op beplanting te verwijderen.

Korstmossen op bomen en planten zijn niet schadelijk. Wanneer er korstmossen aanwezig zijn betekent het dat er weinig luchtvervuiling aanwezig is. Het beste kun je de korstmossen gewoon laten zitten.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

  • Ivan schreef:

    Ik heb net nieuwe bestrating in de tuin laten aanleggen. Ik had ervaringen met korstmossen op de oude terrasvlonder dus ik zie de bui al hangen. Ik wil niet aan de hogedrukspuit. Ik ben dan ook heel erkentelijk voor de tips van deze middelen.

  • >