4

Laagblijvende verbena: Verbena bonariensis ‘Lollipop’ is de ideale plant!

Ben je op zoek naar een laagblijvende verbena? De Verbena bonariesis ‘Lollipop’ is dan waarschijnlijk de ideale plant. De Verbena is een prachtige tuinplant die vooral aan het einde van de zomer en in de herfst zijn sierwaarde vertoont.

Een nadeel van de Verbena bonariensis kan zijn dat deze te hoog wordt. De variëteit ‘Lollipop’ blijft een stuk lager, waardoor je met het aanplanten van de juiste soort toch het gewenste effect in je tuin kan krijgen.

In dit artikel vertel ik je wat meer over de Verbena bonariensis ‘Lollipop’. Wat maakt deze soort nu bijzonder ten opzichte van de Verbena bonariensis? Ook vertel ik je hoe je deze soort moet snoeien en met welke planten deze goed is te combineren. Wil je deze plant kopen? Dan geef ik je een tip waar je dit voordelig kunt doen!

Verbena bonariensis lollipop

Verschil Verbena bonariensis en Verbena bonariensis ‘Lollipop’

De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ lijkt veel op de Verbena bonariensis. Toch heeft de variëteit ‘Lollipop’ toch een groot verschil.

De gewone Verbena bonariensis staat er om bekend dat deze vrij hoog kan worden. Met gemak bereikt deze een hoogte van 1,40 meter. Voornamelijk voor kleinere tuinen is deze lengte vaak te hoog.

Het komt regelmatig voor dat mensen de Verbena bonariensis aanplanten en dat deze achteraf toch te hoog blijkt te worden. Gelukkig is hiervoor een goed alternatief door de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ aan te planten.

De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ bereikt een hoogte van ongeveer 60 centimeter en is hierdoor een ideale plant om in wat kleinere tuinen aan te planten of om midden in een border aan te planten. De plant laat zich goed combineren met andere planten, waardoor je met deze plant een kleurrijke border kunt creëren.

Meer weten over de ‘normale’ Verbena bonariensis? In het artikel over ‘Vebena bonariensis’ vertel ik je hier meer over.

Bloeiperiode

De bloeiperiode van de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ loopt gelijk met de normale Verbena. De plant bloeit in juli t/m oktober met een paarse bloemkleur. De plant bloeit ongeveer 4 maanden en is hiermee een langdurige bloeier. De bloei is ook erg intrek bij bijen en vlinders.

Winterhard

Bij strenge winters kan de verbena wel wat bescherming tegen de vorst gebruiken. Dit kun je doen door een isolerend laagje blad rondom de voet van de plant aan te brengen.

Wanneer de plant rond november uitgebloeid raakt, wacht dan even met snoeien! Door de Verbena vroegtijdig te snoeien, kan de plant vorstschade oplopen.

Heeft jouw Verbena vorstschade opgelopen, dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat de plant uit jouw tuin is verdwenen. De Verbena staat er om bekend dat deze zichzelf makkelijk verspreid door zaailingen. Het kan dan zomaar zijn dat je Verbena toch weer tevoorschijn komt in de border.

Soms kan het zijn dat een Verbena erg veel zaailingen vormt. De zaailingen kun je handmatig verwijderen. Doe je dit in het voorjaar dan kun je de zaailingen misschien weggeven en hier een andere tuinliefhebber blij mee maken.

Snoeien

Zojuist vertelde ik je al dat je de Verbena niet in het najaar moet snoeien. De beste periode om de Verbena te snoeien is in het voorjaar na de vorst. Meestal is dit rond maart wanneer de nieuwe stengels beginnen uit te lopen.

Het snoeien van de Verbena bonariesis ‘Lollipop’ kan door de stengels tot net boven de grond terug te snoeien met behulp van een snoeischaar.

Heb je de Verbena in het najaar al teruggesnoeid, bescherm de plant dan extra met wat blad rondom de voet van de plant.

Kopen

Wil je een Verbena bonariensis kopen? Vraag jezelf dan eerst af hoe hoog deze plant mag worden. Voor een laagblijvende variëteit kies je voor de Verbena bonariensis ‘Lollipop’.

Het plantadvies voor de Verbena bonariensis is 3 tot 6 planten per vierkante meter. De hoeveelheid is ook mede afhankelijk of je de Verbena met een andere plant combineert. Vaak wordt een Verbena tussen een groep vaste planten of siergrassen ingepland. Hiervoor zijn er wat minder planten per vierkante meter nodig.

Voor het kopen van deze plant is het maar de vraag of tuincentrums deze plant op voorraad hebben. Meestal wordt de normale Verbena bonariensis verkocht en is de lage soort niet beschikbaar.

Online is het aanbod planten een stuk groter, waardoor deze plant vaak online wordt verkocht. De planten worden binnen enkele dagen bij je thuisbezorgd in een goed verpakte doos. Het voordeel hiervan is dat de verzendkosten laag zijn en dat jezelf niet naar een tuincentrum hoeft. Hierdoor bespaar je veel tijd.

Koop deze plant!

Combineren

De Verbena is goed te combineren met andere planten. Onderstaand laat ik je twee planten zien, die goed te combineren zijn met de Verbena bonariensis ‘Lollipop’

Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ – Lampenpoetsergras

Pennisetum heb je in veel verschillende soorten. De Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ is een laagblijvende soort welke ongeveer 30 centimeter hoog wordt.

Vanwege de hoogte is de lage variant ideaal om te combineren met de laagblijvende Verbena. De bloemen van de Verbena komen boven de siergrassen uit, wat een prachtig gezicht geeft.

Gebruik je een iets hogere soort, bijvoorbeeld de Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ welke ongeveer 50 centimeter hoog wordt, dan komt de laagblijvende Verbena minder goed tot uiting. Beter kun je dan de Verbena bonariensis gebruiken die ongeveer 140 centimeter hoog wordt.

De Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ is een plant die makkelijk te onderhouden is. Aan het einde van de zomer krijgt deze siergras pluimen, welke lijken op een lampoetser waarmee vroeger olielampen werden gepoetst. Niet voor niets is de Nederlandse naam van de plant lampenpoetsergras.

Een border met een plantencombinatie van Pennisetum en Verbena is in de periode augustus t/m oktober op zijn mooiste. Beide planten staan op dat moment in bloei.

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Bestel deze plant!

Echinacea

Een andere plant welke je goed kan combineren is Echinacea purpurea. Wanneer je van een roze/paarse border houdt, dan is de Echinacea purpurea ‘Leuchtstern’ een perfecte plant.

Deze Echinacea variëteit wordt ongeveer 1 meter hoog en bloeit roze. De bloeitijd van deze plant is ongeveer juli t/m september.

Het leuke aan deze plant, is dat deze ook goed als snijbloem te gebruiken is. Daarom wordt deze regelmatig binnen of buiten op je terras in een vaas gezet.

Eventueel kun je deze planten ook combineren met de bovengenoemde Pennisetum.

echinacea_purpurea

Bestel deze plant!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Sander schreef:

  Als ik deze combineer met de penesetum little bunny. Hoeveel heb ik er dan van beide nodig per m2. Zowel bij little bunny als deze verbena staat 7 per m2. Maar dat lijkt veel als je ze combineert.

  • Thijs schreef:

   Beste Sander,

   Dat is een beetje afhankelijk hoe vol je de border wilt hebben. Meestal plant ik per M2 5 tot 7 penissetums aan en 3 verbena’s

 • Ronny schreef:

  De Lollipop zou een 2-jarige plant zijn die wel goed uitzaait, maar wat indien je boomschors in je border gebruikt hebt? Staat de Lollipop dan ten dode opgeschreven na 2 jaar?

 • >