2

Laagblijvende vlinderstruik: soorten, snoeien, combineren en kopen

Laagblijvende vlinderstruiken staan bekend om hun prachtige en geurende bloei. Hiernaast biedt de vlinderstruik veel waarde voor bijen en vlinders in jouw tuin. Ben je nog op zoek naar een bloeiende laagblijvende heesters? De vlinderstuik is een plant waar je zeker veel plezier aan hebt!

In dit artikel vertellen wij je alles over de laagblijvende vlinderstruik. Zo zijn er diverse soorten die in verschillende kleuren bloeien. De vlinderstruik combineren met andere planten is zeker geen probleem! In dit artikel geven wij je enkele tips.

Op het gebied van verzorging is de vlinderstruik eenvoudig. Wel is het jaarlijks snoeien aan te raden om de bloei te bevorderen. Meer weten over de laagblijvende vlinderstruiken? Lees dan dit artikel.

Laagblijvende vlinderstruik

Over de vlinderstruik

Bij een vlinderstruik, ook wel Buddleja genoemd, denk je misschien al vrij snel aan een grote heester van enkele meters hoog. Dit komt omdat in de meeste tuinen vlinderstruiken staan die wel enkele meters hoog worden. De vlinderstruik is echter ook in laagblijvende soorten beschikbaar, ideaal als je een laagblijvende heesters zoekt.

Een vlinderstruik is ook een ideale tuinplant, omdat de vele soorten/variëteiten in verschillende kleuren bloeien. Zo zijn er soorten die wit, roze, paars, blauw of rood bloeien. Er zijn zelfs meerkleurige vlinderstruiken die in de kleuren oranje, lila en paars bloeit. Dit is de Buddleja ‘Flower Power’, een echte aanrader!

De vlinderstruik groeit het liefst op een zonnige standplaats. De heester zal dan mooier bloeien en hierdoor meer bijen en vlinders aantrekken.

Laagblijvende vlinderstruik snoeien

De laagblijvende vlinderstruik kun je aan het einde van de winter, rond maart/april snoeien. Dit kun je doen door de takken af te knippen op een hoogte van ongeveer 30 centimeter boven de grond. Vervolgens loopt de plant weer uit en zal in de zomer prachtig bloeien. Het jaarlijks snoeien zorgt voor een mooiere bloei.

Het snoeien van de laagblijvende vlinderstruik is vergelijkbaar met het snoeien van een ‘normale’ vlinderstruik.

Onderstaande video laat zien hoe je vlinderstruiken moet snoeien.

Waarom is een laagblijvende vlinderstruik ideaal?

Heb je een kleinere tuin en is een ‘normale’ vlinderstruik te hoog? De laagblijvende vlinderstruik is dan wellicht de ideale oplossing. Vanwege de hoogte van deze heester past deze wellicht beter in jouw tuin.

Een andere reden om een laagblijvende vlinderstruik te planten is om uitzicht te houden. Plant je een ‘normale’ vlinderstruik voor bijvoorbeeld een raam, dan kun je na verloop van tijd nog nauwelijks wegkijken. Door een laagblijvende vlinderstruik aan te planten, behoud je het uitzicht en zorg je dat er als nog voldoende licht in je woning komt.

Soorten laagblijvende vlinderstruiken

Laagblijvende vlinderstruiken zijn er verschillende soorten, hoogtes en kleuren. Onderstaand worden enkele laagblijvende vlinderstruiken toegelicht.

Buddleja davidii ‘Blue Chip’

De Buddleja davidii ‘Blue Chip’ is een vlinderstruik die bloeit met lichtblauwe pluimen. De bloeitijd is van juli tot en met september. De hoogte die deze vlinderstruik bereikt is ongeveer 1 tot 1,50 meter.
Het jaarlijks snoeien van deze plant is belangrijk om jaarlijks een prachtige bloeit te hebben.

Buddleja davidii ‘Nanho Blue’

De Buddleja davidii ‘Nanho Blue’ is een opvallende verschijning met zijn felblauwe bloembloemen in de maanden juli tot en met september. Vlinders zijn dol op deze plant. De hoogte die deze plant bereikt is ongeveer 1 tot 1,50 meter.

Buddleja davidii ‘Nanho White’

De Buddleja davidii’ Nanho White’ bloeit wit van kleur in de maanden juli tot en met september. Met een hoogte van 1 tot 1,50 meter blijft deze laag.

Vlinderstruik in pot of balkon

Vlinderstruiken worden meestal als solitaire heesters of als vakbeplanting geplant. Zelfs in het openbaar groen komen ze steeds vaker voor, omdat ze redelijk goed tegen de droogte kunnen.

Wist je dat je een laagblijvende vlinderstruik ook in pot kunt houden. Ideaal om op je terras of balkon te zetten.

Combineren

De laagblijvende vlinderstruik is een plant die zicht prima laat combineren met andere planten.
Onderstaand enkele planten waarmee de vlinderstruik prima te combineren is.

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus is een prachtige heester die bloeit in de kleuren roze, wit, paars, rood en oranje. Bij de meeste soorten bloeit de plant van augustus t/m oktober. Als de bloeiperiode van de vlinderstruik voorbij is, staat de Hibiscus in bloei.

Lavendel

Lavendel zal je  vast wel kennen vanwege de paarse bloei. Wist je dat er ook lavendelsoorten zijn die wit bloeien? Wit bloeiende lavendelsoorten staan prima bij vlinderstruiken. In ons artikel over witte lavendel soorten, lees je alles hierover.

Enkele andere plantensoorten waarmee de vlinderstruik prima te combineren is, zijn:

Meer weten over bovenstaande planten of bekijken hoe deze planten eruit zien? Door op de naam van de plant te klikken, vind je meer informatie op de website van Tuinplant.nl

Kopen

Ben je van plan om een laagblijvende vlinderstruik te kopen? Een laagblijvende vlinderstruik kun je kopen in een tuincentrum of online bestellen via een plantenwebshop. Bij een online plantenwebshop, zoals Tuinplant.nl is het aanbod planten vaak groter en goedkoper. Bovendien kun je de vlinderstruik(en) en/of andere planten (gratis) bij je thuis laten bezorgen.

Bekijk het aanbod vlinderstruiken!

Voordelen online planten bestellen

Het online bestellen en thuis laten bezorgen van bomen en planten heeft veel voordelen.

 • De planten worden bij je thuis bezorgd, waardoor je geen transport hoeft te regelen.
 • Het thuis laten bezorgen van planten, bespaart je veel tijd.
 • Ben je niet aanwezig om de planten in ontvangst te nemen? Geen probleem! De bestelling kan geplaatst worden op de door jou aangegeven locatie, zoals in je tuin of bij de voordeur.
 • Het komt regelmatig voor dat er maar een beperkt aantal (soorten) vlinderstruiken op voorraad zijn bij een tuincentrum. Bij een online webshop is het aanbod + voorraad groter.
 • Je krijgt groeigarantie als planten niet aangroeien.

Aanplanten

Het aanplanten van laagblijvende vlinderstruiken is goed te doen. Plant je de heester in groepen dan ga je ongeveer uit van 3 vlinderstruiken per vierkante meter.

Bij het aanplanten moet je zorgen dat het plantgat groot genoeg is. Ongeveer 1/3 groter dan de pot. Gebruik bij het aanplanten van vlinderstruiken altijd aanplantgrond. Dit zorgt voor een snellere en betere beworteling van de plant.

Het voordeel van aanplantgrond is dat plant beter vocht vasthoud. Voornamelijk in de drogere zomers is dit erg belangrijk. Hiernaast zorgt aanplantgrond voor minder uitval van beplanting.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Caroline schreef:

  Hoi, hoe laag kun je de laagblijvende vlinderstruik houden? Ik wil daarvan een rij zetten ( davidii nanho blue) en erachter een rij pluimhortensia’s. Of worden ze daar te hoog voor en kan ze beter achter de pluimhortensia’s plaatsen? Alvast bedankt!

  • Thijs schreef:

   De Buddleja davidii “Nanho Blue” wordt ongeveer 1 tot 1,50 meter hoog. Deze hoogte bereikt de plant ieder jaar, ook als je hem jaarlijks terugsnoeit.
   Je zou de vlinderstruik voor de pluimhortensia kunnen plaatsen. In dit geval zou ik kiezen voor een pluimhortensia die wat hoger wordt dan 1,50 meter, zodat deze boven de vlinderstruik uitkomt.

 • >