Langbloeiende Geranium soort: Geranium ‘Rozanne’

Langbloeiende geraniumEen van mijn favoriete planten is de langbloeiende Geranium soort, Geranium ‘Rozanne’. De plant heeft in het voorjaar, zomer en najaar een rijke bloei in de kleur paars/roze en is een opvallende verschijning in de tuin. Regelmatig krijg ik van visite de vraag ‘wat is dit voor plant’ of ‘wat een mooie plant’.

In dit artikel vertel ik je wat meer over de Geranium ‘Rozanne’. Wat is de bloeitijd van de plant, wat is de favoriete standplaats en waar kun je deze plant aanschaffen, zodat ook jij kan genieten van deze plant in je tuin.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat meer over de Geranium ‘Rozanne’.

Bloeitijd

De Geranium ‘Rozanne’ is een vaste plant die bekend staat om zijn langdurige bloei. De bloei begint in mei en eindigt in oktober. De plant biedt dus in het voorjaar, zomer en najaar veel sierwaarde. Er zijn maar weinig vaste planten en geranium soorten die zo’n lange bloei hebben als de Geranium ‘Rozanne’.

De plant wordt daarom ook niet voor niets veel aangeplant in tuinen. Zo staat de plant prima in vaste plantenborders en in bloembakken.

Standplaats

De favoriete standplaats van de Geranium ‘Rozanne’ is een plek in de zon of halfschaduw. In de schaduw kun je de plant ook aanplanten. Belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is en dat deze niet te vruchtbaar is.

Onderhoud Geranium ‘Rozanne’

De Geranium ‘Rozanne’ is een handige plant als het gaat om onderhoud. De plant vraagt weinig snoei, je hoeft geen dode bloemen te verwijderen en de plant groei bodembedekkend wat de onkruidgroei in de border verminderd.

Onderstaand licht ik aan je toe hoe je de plant moeten bemesten en snoeien.

Bemesten

De Geranium kun je twee keer per jaar bemesten met een meststof die geschikt is voor vaste planten. Een meststof zoals DCM vaste planten meststof is hiervoor geschikt. Wanneer je de Geranium bemest, zorgt dit voor een rijkere bloei, vollere plant en een plant die minder vatbaar is voor ziektes.

De vaste planten meststof van DCM is ook te gebruiken voor andere vaste planten in je tuin.

Langbloeiende geranium

Bestel direct!

Snoeien

Het snoeien van de Geranium kan jaarlijks na de vorstperiode. Het oude loof kun je tot net boven de grond afknippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit, waardoor deze binnen korte tijd de bodem bedekt.

De Geranium heeft als kenmerk dat deze breed uit kan groeien. Heb je plant dicht bij andere planten staan of langs de verharding, dan kan het zijn de plant net iets te breed wordt. In dit geval kun je de plant snoeien, zodat deze niet meer te ver over de verharding hangt.

Bijvriendelijke plant

Het grote voordeel van de Geranium ´Rozanne´ is dat het een bijvriendelijke plant is. Wanneer je de plant in de tuin hebt staan, dan zul je op een zomerse dag merken dat er veel bijen in de bloemen aanwezig zijn. Op het moment dat ik de onderstaande foto heb gemaakt, tel ik maar liefst tientallen bijen op en enkele vierkante meters.

Langbloeiende geranium

Wil jij een goede bijdragen leveren voor de bijen, dan moet je deze plant zeker aanplanten!

Combineren

De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. Onderstaand heb ik enkele planten voor je opgesomd waarmee de plant goed te combineren valt.

  • Campanula;
  • Phlox;
  • Echincea;
  • Salvia;
  • Agastache

Ondanks dat veel planten goed te combineren zijn, zijn er ook planten die je beter niet kunt combineren als je ze te dicht op de Geranium plant. Dit zijn voornamelijk laagblijvende bodembedekkers of vaste planten waarbij de Geranium gaat overheersen. Deze bodembedekkers en vaste planten zijn hierdoor niet zichtbaar en worden overgroeid door de Geranium.

Aantal per vierkante meter

Wanneer je de plant gaat aanplanten, moet je rekening houden met de juiste plantafstand van de plant. De juiste plant afstand zorgt er voor dat de planten niet te ver uit elkaar gaan staan, waardoor je open plekken krijgt in de border. Te dicht op elkaar planten is ook niet altijd nodig omdat de plant uit zichzelf best breed groeit.

Een goede plantafstand voor de Geranium ‘Rozanne’ is ongeveer 5 tot 7 planten per vierkante meter. Door het oppervlak in jouw border op bloembak op te meten, kun je berekenen hoeveel planten je nodig hebt.

Kopen

Ten opzichte van andere Geranium is de Geranium ‘Rozanne’ meestal iets duurder. Desondanks hebben veel mensen die extra kosten er wel voor over als je een van de mooiste Geraniumsoorten er voor terug krijgt.

De Geranium wordt verkocht in diverse potmaten. Ik adviseer je om de Geranium aan te schaffen in potmaat p9. Dit is de kleinste potmaat waarin Geranium worden verkocht (potje van 9×9 centimeter). Zoals eerder al vermeld, is de Geranium een brede groeier waardoor de oppervlakte van de border vrij snel is bedekt.

De Geranium ‘Rozanne’ is te koop in diverse tuincentrums of online te bestellen. Eén van de grootste plantenwebshops waar goede kwaliteit planten worden geleverd, is Tuinplant.nl. Naast een webshop heeft dit bedrijf ook enkele Tuincentrum waardoor ze een groot en breed aanbod aan planten hebben.

Misschien vraag jezelf wel af of het online bestellen van planten geen kwaad kan. Bij Tuinplant hebben ze hier rekening mee gehouden door de planten goed te verpakken, zodat ze niet beschadigen of uitdrogen. Bij bestellingen met grote planten worden de planten bij je thuis bezorgd door een eigen bezorgdienst. Wanneer de planten eenvoudig per pakketpost kunnen worden verzonden, dan worden ze opgestuurd.

Benieuwd naar het aanbod bij Tuinplant.nl?

Bekijk deze plant!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>