Langbloeiende hortensia: Welke soorten zijn er?

We willen allemaal dat onze tuin zo lang mogelijk bloeit. Een bloeiende tuin is nu eenmaal op zijn mooist. Door een langbloeiende hortensia aan te planten zorg je er in ieder geval voor dat je maanden lang van een prachtige bloemenzee kunt genieten.

In dit artikel wordt duidelijk welke bloeitijd een langbloeiende hortensia heeft, hoe je deze zo lang mogelijk mooi houdt en welke soorten langbloeiende hortensia´s er allemaal zijn.

Hopelijk vind je na het lezen dit artikel de hortensia die past in jouw tuin!

Langbloeiende hortensia

Over de langbloeiende hortensia

De meeste hortensia’s bloeien slechts enkele maanden. Sinds enkele jaren is er een nieuwe variëteit hortensia op de markt, waarbij de bloeitijd flink wordt verlengd.

De langdurige bloei van deze hortensia heeft alles te maken met de groeiwijze van deze hortensia. De hortensia bloeit op éénjarig hout en blijft gedurende de bloeitijd nieuwe bloemen ontwikkelen. Hiermee wordt de bloeitijd van de hortensia dus verlengd.

Bij de normale boerenhortensia soorten is het zo dat de hortensia bloeit op tweejarig hout. De bloemen komen bijna tegelijkertijd in bloei en raken hierdoor tegelijkertijd uitgebloeid. Het zorgt er voor dat de boerenhortensia een wat kortere bloeitijd heeft dan de langbloeiende hortensia.

Bloeitijd

De bloeitijd van een langbloeiende hortensia begint rond mei en eindigt zo rond oktober. Een normale boerenhortensia (afhankelijk van de variëteit) bloeit gemiddeld in juni t/m september.

De bloeitijd van een langbloeiende hortensia is veelal afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen onderstaande factoren een rol:

  • Weersomstandigheden (regen/zon);
  • Bemesting;
  • Watergeven;
  • (Zon)licht.

Langbloeiende hortensia soorten

Er zijn voornamelijk twee hortensia soorten die bekend staan als een ‘langbloeiende hortensia’. Onderstaand worden deze hortensia soorten toegelicht.

Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’

De Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’ is een hortensia waar je de hele zomer plezier aan beleeft. Zelf tot aan het begin van de herfst staat deze hortensia nog prachtig in bloei.

De hortensia heeft ovale, getande en donkergroene bladeren. De bloemen van deze hortensia zijn groot en vol en bestaan allemaal uit kleinere bloementjes. De hoogte die plant ongeveer krijgt is 90 tot 125 centimeter.

Om een (langdurige bloei) te krijgen, is het wel belangrijk dat deze plant enkele uren per dag zonlicht krijgt.

De Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’ is beschikbaar in de kleuren roze, wit en paarsblauw.

Bestel Hydrangea macrophylla 'Endless Summer'

Hydrangea Forever & Ever

De Hydrangea Forever & Ever is een nieuwe variëteit hortensia en wordt steeds vaker toepast in de particuliere tuin. Dit is niet uitzonderlijk want het is een plant waar je veel plezier aan beleefd en welke ook nog makkelijk in onderhoud is. Snoeien is niet eens nodig!

De Hydrangea Forever & Ever blijft wat lager dan de Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’ (80-100 centimeter en is hierdoor ook ideaal om in potten te planten voor in de tuin of op het balkon.

Het liefst staat deze hortensia enkele uren in de zon en in de schaduw. Je merkt hierdoor ook dat bloemen mooier en voller worden.

De Hydrangea Forever & Ever heb je in de kleuren wit, roze, rood en blauw. In de loop van de bloeitijd kunnen de bloemkleuren wat veranderen. Zo wordt de blauwe hortensia later in het seizoen paars van kleur.

Bestel Hydrangea Forever & Ever

Hortensia langer mooi houden

Om je hortensia langer mooi te houden, is goede verzorging noodzakelijk! Onderstaand geef ik je enkele tips hoe je jouw hortensia langer mooi kunt houden, zodat je langer kunt genieten van de bloei.

Watergeven

Net zoals bij alle planten is het watergeven erg belangrijk. De hortensia laat direct merken als hij een te kort aan vocht heeft. De bladeren gaan slap hangen en de plant staat in eerste opzicht slecht bij.

Wacht je te lang met watergeven, dan heeft dit ook een gevolg voor de bloeitijd van de hortensia. De plant gaat minder knoppen vormen en bloemen verkleuren sneller bruin.

Bemesten

Iets wat regelmatig wordt ‘vergeten’ is het bemesten van de hortensia. Het bemesten van een hortensia zorgt voor vollere en mooiere bloemen, waardoor de hortensia ook langer gaat bloeien.

Een hortensia die regelmatig wordt bemest, is ook minder gevoelig voor zieken en plagen, zoals dopluis. Bemest daarom dus je hortensia.

Het beste kun je dit twee keer per jaar doen. De eerste bemestingsgift geef je rond maart/april, de tweede bemestingsgift rond juni/juli. Gebruik hiervoor deze speciale hortensiameststof. Deze meststof is ook geschikt voor andere zuurminnende planten, zoals Azalea’s en Rhododendrons.

Beschermen tegen de zon en warmte

De warme en zonnige zomers van de afgelopen jaren, hebben er voor gezorgd dat veel hortensia’s eerder bruin verkleuren. Om langer van je bloeiende hortensia te genieten, kun je de hortensia beschermen tegen de felle zon en warmte.

Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in het artikel ‘hortensia wordt bruin’.

Verwijder bruine bloemen

De bovengenoemde hortensia’s bloeien op eenjarig hout. Dit wil zeggen dat tijdens bloeitijd van deze hortensia’s telkens nieuwe bloemen worden ontwikkeld. Wellicht zullen sommige bloemen al in juni hun mooiste tijd gehad hebben.

Wil je dat de hortensia tijdens bloei op zijn mooist is, dan mag je gerust de bruin geworden hortensia bloemen eruit knippen.

Langbloeiende hortensia kopen

Wil je graag een langbloeiende hortensia kopen? Je weet nu welke soorten je kunt aanschaffen.

In vergelijking tot de vele andere hortensia’s zijn de bovengenoemde hortensia soorten duurder in de aanschaf dan een ‘normale’ boerenhortensia. De investering is in ieder geval de moeite waard, want je hebt er jaren plezier van.

De langbloeiende hortensia kun je kopen in een tuincentrum of bij een online plantenwebshop. Steeds vaker worden planten online besteld, het heeft namelijk vele voordelen zoals:

  • Het bespaart tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft;
  • Geen geregel met vervoer of een vieze auto, ze worden bij je thuis bezorgd;
  • Je krijg krijgt groeigarantie!
Koop hier een langbloeiende hortensia

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>