Larven in gras: oorzaken en oplossingen!

Larven in grasHeb je last van witte larven in het gras en gaat de kwaliteit van je grasmat sterk achteruit? De kans is zeer groot dat je grasmat wordt aangetast door engerlingen en/of emelten. Deze larven tasten de grasmat nog verder aan als niet op tijd actie onderneemt.

In dit artikel vertel ik je waar deze larven in je gazon vandaag komen, hoe je de schade die door larven worden veroorzaakt kunt herkennen en misschien wel het belangrijkste de oplossing wat je er tegen kunt doen.

Na het lezen van dit artikel weet je welke oplossingen er mogelijk zijn om de larven aan te pakken en hoe je de overlast in de toekomt kunt voorkomen.

Waar komen de larven in mijn gazon vandaan?

De kleine witte/grijze larven in je gazon lijken misschien onschuldige kleine beetjes die op het eerste gezicht niets kwaad doen. Toch kunnen deze kleine beestjes voor een enorme schade zorgen aan je grasmat als je niet op tijd actie onderneemt. Maar wat zijn het eigenlijk voor kleine beetjes en waar komen ze vandaan?

Emelten

Eén van de larvensoorten die je gras aantast zijn emelten. Emelten zijn larven van de langpootmug. Je kunt emelten herkennen aan een grijze kleur en de lengte van ongeveer 4 centimeter. Ze hebben geen poten en zijn vooral in de nacht actief. Overdag houden de larven zich schuil in de grond.

Emelten voeden zich met de wortels van gras. Het gras komt hierdoor los te liggen van het oppervlak waardoor het gras afsterft. In het begin gaat het om kleine plekken maar deze worden steeds groter wanneer emelten hun gang gaan.

Langpootmuggen leggen eieren in het gazon. Per keer gaat het maar liefst om 300 tot 400 eitjes. Wanneer deze eitjes uitkomen dan kunnen het aantal emelten in je gazon enorm oplopen.

Emelten kunnen in het voorjaar, zomer en najaar actief zijn. In de winter komen ze minder vaak voor. Desondanks wil het wel eens voorkomen dat ze in de warme winters actief zijn.

Engerlingen

Heb je geen emelten in het gazon dan is de kans vrij groot dat de larven in je gazon engerlingen zijn. Engerlingen zijn larven van de meikever, junikever of roze kever. Je kunt herkennen aan een witte kleur en een bruine kop. In vergelijking met emelten beschikken engerlingen over poten. Waar je ook aan kunt herkennen is de houding van de larven. Ze liggen vaak in een ‘C-vorm’.

Welke schade veroorzaken deze larven aan het gras?

De larven in je grasmat kunnen voor ernstige schade zorgen aan je gazon. De larven eten en knagen namelijk aan de graswortels. Dit resulteert in het afsterven van je gazon waardoor je kale en bruine plekken in je gazon krijgt.

Niet alleen de larven zorgen op dat moment voor schade. Wanneer je veel larven in je gazon hebt, krijg je veel bezoek van merels, spreeuwen, kraaien en roodborstjes. Ze zijn namelijk dol op deze larven.

Door de vele vogels ontstaat er schade omdat ze je hele gazon om woelen. Je ziet dan verschillende plekken in het gras die door vogels overhoop zijn gehaald. Er liggen hoopjes gras vermengd met grond op de grasmat. In het artikel ‘Vogels maken gras kapot’ vertel ik je hier meer over.

Hoe kom ik van deze larven in het gras af?

Wanneer je emelten en/of engerlingen in je gazon hebt, zijn er enkele manieren om hier vanaf te raken.

Aaltjes

Eén van de beste en milieuvriendelijkste manieren om emelten en engerlingen te bestrijden is het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van emelten engerlingen en zorgen er voor dat emelten en engerlingen worden aangetast en vervolgens sterven.

Vóór je aaltjes gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten of je emelten of engerlingen in je gazon hebt. Eerder heb ik je al de verschillen tussen deze twee larven benoemd. Voor emelten en engerlingen heb je namelijk verschillende aaltjes die je kunt toepassen.

Als tip willen we je meegeven om aaltjes te bestellen bij Biogroei. Qua prijs zijn aaltjes meestal voordeliger dan bij andere verkooppunten. Hiernaast is Biogroei volledig gespecialiseerd in het verkopen van biologische bestrijdingsproducten. Je kunt er vanuit gaan dat aaltjes altijd  snel en vakkundig bij je worden thuisbezorgd.

B-Green

Heb je last van engerlingen in het gazon, gebruik dan de aaltjes B-Green. Dit product is een biologisch bestrijdingsmiddel wat de engerlingen binnen dringt via natuurlijke lichaamsopeningen. De engerlingen worden aangetast waardoor ze sterven.

Wanneer je de aaltjes gaat toepassen is het belangrijk om eerst het gras kort te maaien. Heeft het gras een dikke viltlaag dan is het verstandig om eerst het gazon te verticuteren, zodat de aaltjes de bodem in kunnen komen. Met een gieter, drukspuit of een nematodenspuit breng je het mengsel op en rondom de aangetaste plekken. Vervolgens houdt je het gazon minimaal de komende 2 weken vochtig. Je zult merken dat je snel van de engerlingen bent verholpen.

C-Green

C-Green is specifiek geschikt voor emelten in het gazon. Ook dit product is volledig biologisch en is niet gevaarlijk voor mens en dier. Het product dient vrijwel op dezelfde manier te worden toegepast als B-Green voor engerlingen. De beste toepassingsperiode van dit product is half september t/m half oktober.

Larvex

Een andere manier om de larven in je gazon te bestrijden is door korrels te strooien. Het product Larvex bestaat uit fijne korrels die gemakkelijk zijn uit te strooien over het gazon. In vergelijking met gebruik van aaltjes is dat je er weinig omkijken naar hebt en dat het aanbrengen snel is gebeurd. In het artikel ‘Ervaringen met Larvex’ vertel ik je hier meer over.

Een bijkomend voordeel van Larvex is dat het naast het behandelen van de plaag ook het gras weer stimuleert om te groeien. Dit komt omdat aan het product een NPK meststof met magnesium is toegevoegd. Magnesium draagt weer bij aan de groene kleur. Indien het gazon nog niet ernstig is aangetast herstellen de kale plekken vanzelf.

De dosering van Larvex is 3 kilogram per 100m2. Het beste kun je dit product 2 keer per seizoen toepassen. De eerste keer in april / begin mei. De tweede toepassing eind juni / begin juli.

Veelgestelde vragen over larven in het gras

Is behandelen noodzakelijk?

Mijn advies zou zijn om emelten en/of engerlingen in je gazon te behandelen als ze schade aanrichten. Zie je in het gazon een enkele engerling of emelt dan is dit geen probleem voor het gazon en zal de schade ook niet groot zijn.

Maar wanneer er tientallen emelten en engerlingen in je gazon aanwezig zijn, dan is het verstandig om binnen nu en enkele dagen maatregelen te treffen om schade te voorkomen.

Hoe weet ik of ik emelten of engerlingen in mijn gazon heb?

De larven in je gazon zijn voornamelijk in de nachtelijke uren actief. Overdag zie je ze daarom niet direct. Om te kijken of je last hebt van emelten of engerlingen zou je met je handen door de aangetaste plekken in het gazon kunnen krabben. In veel gevallen worden de larven hierdoor zichtbaar.

Emelten en engerlingen kun je ook herkennen als er veel vogels in je gazon aanwezig zijn die het gras omwoelen.

Hoe voorkom emelten en engerlingen?

100% voorkomen van emelten en engerlingen blijft last. Toch zijn er enkele manieren om de kans op engerlingen zo veel mogelijk te beperken. Eén van deze manieren is door tijdig het gras te maaien en niet te hoog te laten worden. Langpootmuggen leggen namelijk graag eitjes in hoog gras. Door het gras kort te houden gaan langpootmuggen op zoek naar een andere plek om eitjes te leggen.

Verder is het zo dat emelten en engerlingen vaak een gazon uit zoeken wat zwak is. In een gezond gazon komen deze larven minder snel voor. Om je gazon gezond te houden, is het verstandig om tijdig te bemesten met een organische meststof. Vergeet ook niet het gazon in het najaar te bemesten. Najaarsmest zorgt er voor dat het gazon sterk de winter in gaat. In het artikel over de ‘beste gazonmest in het najaar’ vertel ik je hier meer over.

Naast het bemesten is het belangrijk om je gazon kalk te geven als de bodem is verzuurd. Verder moet je niet vergeten om in droge periodes voldoende water te geven.

Emelten en engerlingen chemisch bestrijden verstandig?

Ik raad je af om emelten en engerlingen op een chemische manier te bestrijden. Chemische middelen tasten het bodemleven aan en zijn slecht voor het milieu. Tegenwoordig zijn er ook biologische middelen te koop om van emelten en engerlingen af te raken. Een van deze middelen zijn aaltjes tegen engerlingen en emelten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>