2

Larvex ervaringen: Weg met Emelten en Engerlingen

Op zoek naar ervaringen met Larvex omdat jouw gazon last heeft van emelten of engerlingen? Zie je kale en gele plekken verschijnen en krabben de vogels het gazon los, dan is het tijd om in te grijpen.

Het behandelen kan met BSI Larvex, een ecologisch middel dat emelten en engerlingen behandeld en de wortelgroei van je gazon bevorderd.

In dit artikel lees je wat emelten en engerlingen zijn, hoe je ze kunt behandelen met Larvex en wat de ervaringen hiervan zijn. Verder wordt er ingegaan op hoe je het gazon weer kunt herstellen nadat de emelten of engerlingen behandeld zijn.

Engerlingen

Engerlingen

Wat zijn emelten en engerlingen

Wist je dat emelten en engerlingen twee verschillende soorten insecten zijn? Eén ding hebben ze gemeen, ze brengen veel schade aan in een gazon. Onderstaand wordt uitgelegd wat emelten en engerlingen zijn.

Emelten

Emelten zijn larven van de langmootmug. De langpootmug legt graag eieren tussen het gras. Wanneer de eieren uitkomen ontstaan er veel larven. Deze larven/emelten vreten graag aan de wortels van het gras, waardoor het gras afsterft. De schade wordt meestal aangericht in een droog voorjaar of warme herfst.

Je kunt ze herkennen aan hun grijs/bruine kleur. Ze hebben geen poten en hun kop is niet duidelijk zichtbaar.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van de meikever, juni- en rozenklever. In juni leggen de vrouwtjeskevers hun eieren in het gazon, waarna vervolgens na drie weken de eieren uitkomen. De larven (engerlingen) voeden zich met de wortels van het grasplantje, waardoor het gras afsterft.

Engerlingen kun je herkennen aan een gekruld wit lichaam, een bruine kop en drie paar bruine borstpoten.

Schade emelten en engerlingen

De schade door emelten en/of engerlingen kun je herkennen aan dode plukken gras of geel verkleurend gras. De larven zijn voedsel voor vogels, waardoor er veel vogels op jouw gazon af zullen komen.

De vogels onder andere merels, kraaien en eksters die op zoek zijn naar de larven, trekken het gazon uit elkaar. Hierdoor wordt het gazon een puinhoop met veel losse plukken gras. Om de schade te beperken is het belangrijk om emelten en of engerlingen binnen een paar dagen te behandelen.

Behandel je een gazon niet dan is de kans groot dat deze volledig vervangen moeten worden om weer een mooi gazon te krijgen.

Wanneer overlast?

De emelten en engerlingen veroorzaken vooral overlast bij bepaalde omstandigheden.

Ze komen voornamelijk voor op lichte grondsoorten en de overlast wordt verergerd bij droge periodes. Heb je een gazon met te weinig voedingstoffen dan is het risico groter op emelten en engerlingen. Zorg ervoor dat je het gazon daarom goed bemest, zodat deze sterker wordt en beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Behandelen met Larvex

Er zijn manieren om emelten en engerlingen te behandelen. Dit kan met chemische bestrijdingsmiddelen, maar dat is slecht voor het milieu. Inmiddels zijn veel chemische bestrijdingsmiddelen ook uit de verkoop gehaald.

Gelukkig is er een goed ecologisch alternatief, namelijk Larvex. Larvex is een ecologisch middel bestaande uit korrels. Deze korrels zijn handmatig uit te strooien over het gazon of met behulp van een strooikar.

Een bijkomend voordeel is dat Larvex de plantweerstand verhoogd tegen de gevolgen van de bodeminsecten. Verder bevat Larvex meststoffen die ervoor zorgen dat de grasmat weer groen wordt en spoedig dichtgroeit.

Toepassen

Onderstaand wordt kort weergegeven hoe je Larvex het beste kunt toepassen voor een goed resultaat.

 • Dosering: 3 kg per 100m2 toepassen
 • 1e keer toepassen eind april – begin mei
 • 2e keer toepassen eind juni – begin juli
 • Of wanneer het schadebeeld optreedt. Dus krijg je last van emelten en engerlingen in september of oktober, dan kun je Larvex prima toepassen.
 • Beregenen: Door te beregenen lossen de korrels op, waardoor deze sneller hun werk doen.

Het strooien van de korrels kan handmatig of met een strooikar. Je gazon groeit na een behandeling met Larvex binnen 3 a 5 weken weer helemaal dicht, mits de schade niet te groot is.

Verpakkingen

Larvex is verkrijgbaar in de onderstaande verpakkingen/hoeveelheden.

  • 2,5 kilogram voor 80 vierkante meter of 2 behandelingen voor 40 vierkante meter
  • 6 kilogram voor 200 vierkante meter of 2 behandelingen voor 100 vierkante meter
  • 21 kilogram voor 700 vierkante meter of 2 behandelingen voor 350 vierkante meter

Voor meer informatie en een prijsoverzicht, klik op de onderstaande afbeelding.

Voordelen

Larvex heeft de volgende voordelen:

 • Ecologisch product
 • Het product is eenvoudig toe te passen
 • Het product is betaalbaar, ecologisch en effectief.

Larvex evaringen

Wanneer je op internet diverse recensies leest over Larvex. Dan zijn de meeste erg positief. De emelten en/of engerlingen gaan spoedig weg en het gazon wordt door de extra meststoffen snel weer groen.

Sommige mensen geven in hun review aan dat ze het product na het strooien ruiken. Deze geur is na het sproeien meestal weer verdwenen.

Schade gazon herstellen

Heb je ernstige schade aan het gazon dan is het vaak noodzakelijk om de schade te herstellen. Dit kan door op de aangetaste plekken nieuwe graszoden te leggen. Doe dit wel wanneer de emelten en/of engerlingen niet meer in het gazon aanwezig zijn.

Een andere manier is om de aangetaste plekken bij te zaaien met DCM Riparo plus gazonzaad. Dit product bestaat uit graszaad dat snel kiemt, waardoor de kale plekken in het gazon extra snel dichtgroeien. Het strooien van dit graszaad kan prima een aantal dagen na het gebruik van Larvex.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Robert Boonen schreef:

  Momenteel zie ik al kale en rosse plekken in het gazon , en zie ik ook emelten ( +- 2cm ) verschijnen op het terras. Waarschijnlijk door de vele regen die er gevallen is . Kan ik daar in deze periode iets aan doen ?

  Mvg
  Robert

  • Thijs schreef:

   Beste Robert,

   U zou het eens met het product organifer kunnen proberen.
   Voor toepassen van aaltjes om emelten te bestrijden, zijn de bodemtemperaturen op dit moment te laag.

 • >