Laurier drastisch snoeien: Wanneer en hoe? Ontdek het hier!

Ben je van mening dat jouw laurier te groot wordt? Misschien is het dan wel eens verstandig om de laurier drastisch terug te snoeien. Met drastisch snoeien bedoelen we tot net boven de grond of enkele meters inkorten. Een laurier laat zich goed drastisch terugsnoeien. In het begin ziet dit het er voor het oog minder mooi uit, maar na enkele maanden heb je weer een prachtige laurier die lager en smaller is.

Wanneer je van plan bent om de laurier drastisch terug te snoeien, wil ik je graag enkele tips geven, zodat vorstschade wordt voorkomen en dat vogels tijdens hun broedperiode niet worden gestoord. In dit artikel lees je hoe en wanneer je de laurier drastisch terug kunt snoeien. Heb je de laurier aangeplant voor meer privacy in jouw tuin? Dan geef ik je ook graag een tip hoe je deze privacy zoveel mogelijk kunt behouden.

Laurier drastisch snoeien

Over de Laurier

De laurier staat bekend als een snelgroeiende heester of haag. Het grote groene blad zit jaarrond aan de struik, waardoor je ook in de winter veel plezier beleefd aan deze plant.

Het advies voor een laurierhaag is om deze minstens 1x per jaar te snoeien. Je houdt de plant hierdoor compact. Je kunt er ook voor kiezen om de laurier vrijuit te laten groeien. Sommige lauriersoorten maken jaarlijks scheuten van wel 50 centimeter. Reken maar uit hoe hoog een laurier kan worden als je deze enkele jaren niet snoeit.

Misschien kom je dan wel tot het besef dat de laurierkers te hoog wordt. Je hebt dan de optie om de laurier drastisch terug te snoeien. Het juiste moment van snoeien en het juiste snoeigereedschap zijn dan van belang.

Wanneer drastisch snoeien

Het drastisch terugsnoeien van de laurier kan het gehele jaar mits het niet vriest. Toch adviseer ik je om de laurier vroeg in het voorjaar terug te snoeien. De beste tijd is rond maart – april. Dit om een aantal redenen.

Wanneer je de laurier vroeg in het voorjaar snoeit, zal deze ook direct beginnen met uitlopen. Je kijkt hierdoor slechts enkele weken tegen een kale struik aan. Snoei je de laurier in de herfst of winter dan duurt het maanden voor dat de laurier in blad komt. Snoei je de laurier in de zomer dan gaat deze wellicht nog jonge scheuten vormen.

Een laurier is een geliefde broedplek voor vogels. Ben je van plan om de laurier rond eind april t/m juni te snoeien. Dan is de kans groot dat er broedende vogels in de struik zitten. Wanneer er broedende vogels in een struik of boom zitten moet je wachten met snoeien totdat de jonge vogels zijn uitgevlogen. Snoei je de laurier in maart/begin april dan is de kans kleiner dat er bewoonde vogelnesten in de laurier zitten.

Hoe mijn laurier drastisch snoeien?

Voor je gaat beginnen met het flink terugsnoeien, moet je van tevoren goed nadenken hoe je dit gaat aanpakken. Gaat dit je alleen lukken of heb je hulp van een hovenier nodig? Hiernaast moet je ook rekening houden dat er veel snoeiafval vrij kan komen, waarvoor je misschien wel een container voor moet huren.

Wanneer je meerdere laurieren hebt die voor privacy moeten zorgen dan is het misschien verstandig om het drastisch snoeien te verspreiden over meerdere jaren. Stel je hebt 6 grote laurierstruiken naast elkaar staan die je allen teruggesnoeid wilt hebben. Dit zorgt voor een groot gat en veel inkijk.

Je zou kunnen overwegen om het eerste jaar laurier nummer 1, 3 en 5 terug te snoeien. Het volgende jaar kun je laurier nummer 2, 4 en 6 drastisch terug te snoeien. Hiermee voorkom je een stuk minder inkijk en behoud je meer privacy in jouw tuin.

De takken van de laurier kun je tot enkele centimeters boven de grond wegzagen of wegknippen. Het is ook mogelijk om de laurier in te korten op een hoogte van bijvoorbeeld 1 meter. Zorg ervoor dat je tijdens het zagen een veilige werkomgeving hebt. Dit kun je doen door de takken van de laurier op te ruimen, zodat je hier niet over kan struikelen.

Welk snoeigereedschap heb ik nodig?

Goed gereedschap is het halve werk wordt wel eens gezegd. En dat is inderdaad zo. Je kunt het jezelf makkelijk maken door het juiste gereedschap te gebruiken. Zorg ook voor scherp gereedschap want met een botte takkenzaag of kettingzaag kun je bijna niet zagen. Graag vertel ik je wat meer over de gereedschappen die je kunt gebruiken bij het drastisch terugsnoeien van een laurier.

Takkenschaar

Een takkenschaar is handig om de wat dunnere takken door te knippen. Zelf gebruik ik een Wolf Garten takkenschaar. Hiermee knip ik met weinig moeite takken door. Verder is deze takkenschaar ook eenvoudig te gebruiken om de takken wat in te korten, zodat ze op een aanhangwagen of in GFT-bak passen.

Takkenzaag

De takkenzaag gebruik ik meestal wanneer de takken wat dikker zijn. De takkenzaag van Gardena is inklapbaar, waardoor deze in mijn broekzak past. Met een scherpe takkenzaag kun je zonder veel moeite dikke stammen doorzagen. Hierdoor heb je niet altijd een kettingzaag nodig.

Kettingzaag

Zijn de stammen van de laurier te dik om met een takkenzaag door te zagen of moet je juist heel veel laurieren terugsnoeien dan is een kettingzaag een handig hulpmiddel. Een kettingzaag werkt vaak een stuk sneller dan een takkenzaag. Wel moet je ervoor zorgen dat je veilig te werk gaat. Zo moet je beschikken over een veiligheidshelm, gehoorbeschermers, veiligheidslaarzen en veiligheidshandschoenen. Bekijk hier de best verkochte kettingzagen op bol.com.

Bemesten na de snoei

Het drastisch snoeien van een laurier is een flinke ingreep voor de plant. De laurier kan dit prima af, maar wat extra hulp door bemesting kan hij wel gebruiken. Het bemesten van de laurier zorgt ervoor dat plant beter gaat groeien en minder vatbaar is voor ziekten. In het artikel over ‘laurier bemesten’ vertel ik je graag wat de voordelen van bemesten zijn en welke meststoffen je het beste kunt gebruiken.

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>