Laurier op stam: soorten, snoeien, bemesten, combineren en kopen

Een laurier op stam is een prima plant als je op zoek bent naar een groenblijvende heester voor in de tuin of op het terras. De plant kan zowel groeien in de volle grond of als heester in een pot. Een laurier op stam heb je in verschillende soorten en maten.

In dit artikel vertellen wij je alles over de laurier op stam. Zo vertellen wij je hoe je de laurier op stam het beste kunt verzorgen, welke soorten er zijn en met welke planten de laurier op stam prima te combineren is. Als laatste geven we je nog een tip waar je de laurier op stam kunt kopen.

Laurier op stam

Over de laurier

De laurier ken je vast wel als haag of als (solitaire) heester. De plant is zo gekweekt dat deze ook op stam kan groeien. De laurier is een redelijk snelle groeier en moet daarom minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden om deze in vorm te houden.

Op het gebied van standplaats stelt de laurier weinig eisen. De plant groeit zowel goed in de zon, halfschaduw en in de schaduw. Het liefst groeit de plant in normale tuingrond.

Wat veel mensen niet in de gaten hebben is dat de laurier in mei in bloei komt, mits je deze niet te vaak snoeit. De meeste laurieren worden met enige regelmaat gesnoeid, waardoor deze nauwelijks tot bloei komen.

De meest bekende lauriersoorten zijn de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’, Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ en de Prunus lusitanica / Portugese laurier.

Laurier op stam soorten

Ben je op zoek naar een laurier op stam en wil je graag weten welke soorten er zijn? Onderstaand worden vier soorten toegelicht die vaak worden verkocht op stam.

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Wil je graag een laurier op stam met wat kleiner blad? Het blad van de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is wat kleiner dan de andere lauriersoorten. Het blad is spits en glanzend groen.

In de maanden mei en juni komt deze plant tot bloei met witte bloemen. Later in het jaar kan deze soort nog een korte nabloei geven.

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is beschikbaar in verschillende stamhoogtes. De meest gangbare stamhoogtes zijn 60, 80, 120, 150 en 180 centimeter.

Bestel deze plant!

Prunus laurocerasus ‘Mano’

De Prunus laurocerasus ‘Mano’ heeft groen, glanzend en ovaal blad. De plant staat bekend om zijn rijke bloei en de besjes die na de bloei verschijnen. Voor een wat kleinere tuin is deze laurier op stam zeker geschikt.

Bestel deze plant!

Prunus laurocerasus ‘Etna’

De Prunus laurocerasus ‘Etna’ staat bekend om zijn donkergroene en glanzende bladeren.  In het voorjaar komt deze in bloei met geurende bloemen. Na de bloei ontstaan er rode bessen aan de plant, welke na enige tijd zwart verkleuren.

Bestel deze plant!

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’.

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ of Portugese Laurier is weer een heel andere plant dan de bovengenoemde laurierplanten. Ten eerste groeit de Portugese laurier een stuk langzamer, waardoor snoeien minder vaak nodig is.

Het blad van de Portugese Laurier is ook anders. De bladeren zijn kleiner en donkergroen van kleur. De twijgen van de laurier zijn rood van kleur.

Bestel deze plant!

Bemesten

Het bemesten van een laurier kan jaarlijks door organische meststoffen aan te brengen. Een organische meststof zorgt er voor dat het wortelgestel van de plant sterker wordt. Hierdoor kan de laurier beter zijn voedingsstoffen opnemen en zal de plant mooier en voller worden.

Een organische meststof die je hiervoor het beste kunt gebruiken is DCM bemesting voor laurier en bladhoudende heesters. Door extra magnesium wat in deze meststof zit, kleurt het blad sneller groen.

Bestel deze meststof!

Snoeien

Het snoeien van de laurier op stam is nodig om de heester compact te houden. De heester komt door het snoeien voller in blad, wat voor het oog vaak beter kijkt. Het snoeien van de laurier op stam kan op twee manieren.

De eerste manier is om de laurier te snoeien met een (hand)heggenschaar. Dit is een goede manier als je jouw laurier perfect rond wilt hebben. Het nadeel van het snoeien met een (hand)heggenschaar is dat je de bladeren doormidden knipt. Er kunnen bruine randen op het blad ontstaan.

De tweede manier om te snoeien is met een snoeischaar. De uitstekende takken knip je weg. Hierdoor zie je nauwelijks snoeiwonden aan het blad. Mocht je de laurier willen snoeien, dan is de tweede manier zeker aan te bevelen. In de onderstaande video kun je zien hoe je te werk moet gaan.

De laurier kun je bijna altijd snoeien. Behalve als het vriest of op een hete dag in de volle zon. Bij het snoeien op deze momenten, kan er schade ontstaan aan de plant.

Combineren

Een laurier op stam is prima te combineren met wat lagere beplanting. Met een laurier op stam creëer je wat hoogte in je tuin. Het aanplanten van lagere beplanting onder de laurier op stam, zorgt er voor dat de laurier op stam beter tot uiting komt.

De volgende planten, kunnen prima aangeplant worden onder een laurier op stam.

Laurier op stam kopen

Een laurier op stam kun je kopen bij een tuincentrum of door online te bestellen op een plantenwebshop. Steeds vaker worden planten online besteld, omdat het aanbod planten en soorten vaak groter is dan in een tuincentrum.

Het online bestellen van planten bij Tuinplant.nl heeft de volgende voordelen:

  • Je hoeft geen aanhanger of busje te regelen om de planten op te halen.
  • Je bespaart tijd doordat je niet naar een tuincentrum hoeft.
  • Voor het bezorgen van de planten (via eigen bezorgdienst) hoef je niet thuis te zijn. De bezorgers kunnen je bestelling op de door jou aangegeven plek afleveren. Bijvoorbeeld bij de voordeur, in de tuin of bij je buren.
  • Vaak is het zo dat bij een tuincentrum bepaalde planten niet (meer) op voorraad zijn. Door online te bestellen, voorkom je deze teleurstelling.
  • Je krijgt groeigarantie!

Tip: Bij Bol.com kun je een laurier op stam bestellen. Deze wordt geleverd zonder verzendkosten.

Bestel direct!

Alternatieven voor laurier

Ben je opzoek naar een klein boompje op stam en twijfel je of een laurier de juiste keuze is? Er zijn verschillende alternatieven voor een laurier op stam. De onderstaande heesters op stam zijn heesters met veel sierwaarde.

Glansmispel op stam

Deze plant is net als de laurier bladhoudend en heeft een extra sierwaarde dat deze jonge rode scheuten krijgt. Bekijk hier het artikel ‘Glansmispel op stam’ waar we jou alles over de glansmispel vertellen.

Viburnum op stam

Wanneer je in de winter wat meer sierwaarde in je tuin wilt, doe je er goed aan om de viburnum tinus op stam aan te planten. Deze heesters bloeit namelijk enkele maanden met witte bloemen. Meer weten over de Viburnum tinus op stam? In het artikel over ‘Viburnum tinus op stam’ vind je alle informatie over deze plant.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>