Lavendel bloeit niet of nauwelijks: Dit zijn de oorzaken!

Lavendel bloeit nietHeb jij een Lavendel in je tuin staan die niet of nauwelijks bloeit? In dit artikel vertel ik je wat de oorzaken zijn en hoe je er voor kunt zorgen dat je Lavendel volgend jaar wel gaat bloeien. Lavendel is een prachtige plant in het voorjaar en zomer. Hiernaast ruikt de plant erg lekker en bijen zijn er dol op.

Toch staat niet bij iedereen de Lavendel er zo prachtig bij. Regelmatig krijg ik de vraag waarom de Lavendel niet of nauwelijks bloeit. Als ik de tuin van deze mensen bezoek of foto’s krijg toegestuurd dan is de reden meestal snel duidelijk.

Na het lezen van dit artikel weet je de oorzaken en geef ik je enkele tips hoe je met deze situatie om kunt gaan. Hopelijk staat jouw Lavendel er volgend jaar weer prachtig bij!

Oorzaken waarom Lavendel niet bloeit

De reden dat een Lavendel niet of slecht bloeit kan verschillende oorzaken hebben. Onderstaand licht ik de meest voorkomende oorzaken aan je toe.

De plant krijgt te weinig zonlicht

Lavendel is een plant die van veel zon houdt. Het liefst staat de plant de hele dag in zon, waardoor de plant ook beter gaat groeien en bloeien. Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom een Lavendel niet bloeit, is dat deze te weinig zonlicht krijgt.

In dit geval wordt de Lavendel aangeplant op een plek in de tuin die vrijwel de hele dag in de schaduw ligt. Een andere oorzaak kan zijn dat andere planten of bomen schaduw creëren waardoor de Lavendel te weinig licht krijgt.

Verkeerd gesnoeid

Een oorzaak waarom de Lavendel niet bloeit, kan ook een verkeerde snoei zijn. Het snoeien van Lavendel dient nauwkeurig te gebeuren. Een fout die vaak wordt gemaakt, is dat de Lavendel tot aan de grond wordt afgeknipt. Het tot de grond afknippen is bij veel planten mogelijk maar bij de Lavendel moet je dit juist niet doen!

Geplant in bemeste tuinaarde

Wanneer je jouw tuin gaat aanplanten, dan wordt vaak geadviseerd om bemesten tuinaarde te gebruiken. Voor planten is dit een manier om de plant een goede start te geven. Voor de Lavendel niet.

Lavendel houdt van kalkrijke grond die goed doorlatend is. Bij het planten van Lavendel in zandgrond hoef je geen bemeste tuinaarde te gebruiken. Het komt wel eens voor dat Lavendel doodgaat als deze in bemeste tuinaarde wordt aangeplant. Ook kan dit een negatief effect hebben op bloemknoppen.

De plant staat op een te natte plek

Staat je Lavendel op een plek waar het vaak erg nat is? Dit is niet gunstig voor je Lavendel omdat deze van een goed doorlatende grond houdt. Tevens staat een Lavendel liever op een drogere plek.

Wanneer een Lavendel te nat staat, heeft dit een negatief effect op de groei van plant. Vervolgens bloeit deze ook minder rijk.

Beschadiging

Een misschien iets minder voor de hand liggende reden, maar een oorzaak dat de Lavendel niet bloeit, kan ook door beschadigingen komen. Wordt het plantvak vaak betreden, raak je de plant tijdens het grasmaaien of zijn er (huis)dieren die aan de plant vreten, dan kan dit er voor zorgen dat de plant minder goed bloeit.

De Lavendel is op

Weet jij al hoe lang de Lavendel in jouw tuin staat? Lavendel staat er om bekend dat deze kan verhouten. Dit proces wordt versneld wanneer er onjuist wordt gesnoeid. Het kan daarom al zijn dat de Lavendel bijvoorbeeld na 5 jaar al zijn beste tijd heeft gehad. Dit resulteert in een mindere rijke bloei.

Jonge aanplant

Heb je de Lavendel kort geleden aangeplant? Dan kun je nog niet altijd een flinke bloemenzee verwachten. Vooral als je kleine plantjes hebt aangeplant, heeft de plant tijd nodig om in omvang te groeien. Meestal beschikt de plant een jaar later over meer bloemen.

Lavendel rijker laten bloeien

Nu je de oorzaken weet, wil je wellicht weten hoe je er voor kunt zorgen dat je Lavendel rijker gaat bloeien. Mogelijk dat één van de onderstaande opties je helpt om de Lavendel beter voor de dag te laten komen. Is dit niet het geval, dan is de plantkeuze waarschijnlijk verkeerd en kun je beter een andere plant aanplanten.

Verplanten naar een zonnige plek

Wanneer je Lavendel in de schaduw staat, kun je er voor kiezen om de plant te verplaatsen naar een zonnige plek in je tuin. Misschien moet je hiervoor wel diverse planten verzetten om de Lavendel op een zonnige plek te krijgen.

Ga je aan de slag met het verplanten dan kun je dit het beste doen in het najaar of vroeg in het voorjaar. Beter kun je niet verplanten tijdens een vorstperiode.

Zorg voor meer zonlicht

Een oplossing om je Lavendel rijker te laten bloeien is om voor meer zonlicht te zorgen. Je hoeft hiervoor niet altijd de Lavendel te verplanten zoals in bovenstaande oplossing aangegeven. Mogelijk kan het snoeien of verplanten van andere planten er voor zorgen dat de Lavendel meer licht krijgt.

Onderstaande foto kreeg ik laatst van iemand toegestuurd. Je ziet hier dat de Lavendel is aangeplant en dat de Caryopteris als een solitaire heesters wordt gebruikt. De Caryopteris is te groot geworden waardoor deze er voor zorgt dat de Lavendel nauwelijks licht krijgt. Wanneer de Caryopteris in het najaar wordt verplant, dan zal de border met Lavendel het volgende jaar rijker bloeien.

Lavendel bloeit niet

Juist snoeien

Verder is het ook belangrijk om een juiste snoei toe te passen. De Lavendel moet je jaarlijks snoeien. In het najaar verwijder je de uitgeknipte bloemknoppen en in het voorjaar snoei je de plant de plant terug. Zorg er wel altijd voor dat er nog groene loof aan de plant zit.

Het jaarlijks terugsnoeien is belangrijk om de plant jong te houden. Doe je dit niet dan gaat de plant verhouten en heeft de plant een kortere levensduur.

Vernieuwen Lavendel

Wanneer je Lavendel is verhoudt en zijn beste tijd heeft gehad, kun je het beste Lavendel vervangen. Dit doe je door de oude planten te verwijderen en vervolgens de ondergrond goed los te maken. Zorg er voor dat alle wortels en eventuele onkruiden zijn verdwenen. Vervolgens plant je nieuwe Lavendel plantjes aan.

Ben je op zoek naar blauwe Lavendel dan is de soort Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ een goede soort die rijk bloeit. Koop je nieuwe lavendelplanten in potmaat p9, dan heb je ongeveer 7 tot 9 planten per vierkante meter nodig.

Lavendel bloeit niet

Bestel direct!

Alternatieven voor Lavendel

Soms kan het zijn dat Lavendel niet de juiste soort is om aan te planten op betreffende plantplaats in je tuin. Of misschien wil je graag eens wat anders dan Lavendel in je tuin. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om een alternatief voor Lavendel aan te planten. Onderstaand heb ik enkele alternatieven voor je weergegeven.

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

Salvia nemorosa is een prachtige bloeier en veel voorkomende vast plant. Onder de Salvia soorten is dit één van de meest verkochte soorten. De plant heeft een hoogte van 50 centimeter past perfect in borders met andere planten. De blauwpaarse bloemen verschijnen in het begin van de zomer aan de plant. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeit, kun je de plant terugsnoeien waarna deze nog een keer bloeit.

De plant groeit het liefst op een zonnige standplaats in een voedzame grond. Voor het aanplanten van deze plant, heb je ongeveer 7 tot 9 planten per vierkante meter nodig.

Bekijk deze plant!

Teucrium chamaedrys

Teucrium Chamaedrys behoort tot de categorie halfheesters en wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Met zachtroze bloemen is deze plant in de zomer een prachtige verschijning in je tuin. Het liefst staat de plant op een zonnige standplaats. Verder is de plant wintergroen, zodat je in de winter niet tegen een kale border aankijkt.

Bekijk deze plant!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>