Lei appelboom: soorten, snoeien en aanplanten

Wie wil nu niet vruchten plukken uit eigen tuin? Met een lei appelboom kun je in het voorjaar genieten van bloesem en rond september de lekkere verse appels oogsten. In dit artikel vertellen wij je alles over de beste en de lekkerste soorten, het aanplanten en het snoeien van een lei appelboom.

Als je in de supermarkt of groentewinkel wel eens appel haalt, heb je vast we een gehoord van ‘Elstar’ of ‘Golden delicious’ appels. Dit zijn een van de bekendste appelsoorten en worden daarom ook vaak aangeplant in tuinen. Vaak als een normale appel maar ook als leiboom. Een lei appelboom heeft veel voordelen.

Lei appelboom

Voordelen lei appelboom

De lei appelboom wordt steeds vaker toegepast in tuinen. Niet alleen omdat er lekkere appels aangroeien maar de lei appelboom kan ook veel functies in je tuin vervullen.

Zo wordt een lei appelboom vaak tegen een muur aangeplant. De boom onderbreekt de muur en dat ziet er in veel tuinen erg mooi uit. Heb je bijvoorbeeld een lelijke muur of schutting waar je tegenaan kijkt. Overweeg dan eens om een lei appelboom te planten. De lelijke muur of schutting valt hierdoor niet meer op.

In grotere tuinen wordt de lei appelboom ook wel eens als erfscheiding gebruikt. Door de lei-appelboom op de gewenste manier te planten, kun je bepaalde tuinkamers of delen in je tuin creëren.

Heb je een kleine tuin en heb je graag fruitbomen dan is er vaak geen ruimte om een fruitboom te planten. Een lei-fruitboom maakt het mogelijk dat er wel een fruitboom geplant kan worden. Het voordeel van deze boom is dat deze weinig ruimte nodig heeft. Hiernaast is er nog voldoende ruimte voor andere planten.

Waarom je een lei appelboom zou moeten nemen

Het is erg leuk om het jaarlijkse proces van de appelboom in de gaten te houden. In het voorjaar komt de boom in blad waarna deze enkele weken later mooie witte/roze bloesem krijgt. Vervolgens zie je kleine vruchten aan de boom komen die uitgroeien tot volwaardige appels.

Wist je dat veel (klein)kinderen het erg leuk vinden om dit proces te volgen? Als ze in het najaar de appels mogen plukken en hiervan heerlijk mogen smullen dan kunnen ze hier erg van genieten. Ze leren bovendien ook nog iets over de ontwikkeling van de natuur en zien dat appels niet alleen in de winkel te koop zijn.

Hiernaast is een lei appelboom een goede manier om inkijk in de (voor)tuin te beperken of om een lelijke kale muur weg te werken.

Snoeien

Om elk jaar weer van lekkere appels en een prachtige boom te genieten, is het nodig om de lei appelboom jaarlijks te snoeien. Dit lijkt misschien moeilijk maar dat valt gelukkig beste mee.

De leiboom heeft verschillende etages / horizontale takken. Vanuit deze horizontale takken gaan er takken recht omhoog groeien. Deze takken kun je terugsnoeien op een hoogte van 10 cm boven de horizontale hoofdtak.

Uit de teruggesnoeide takjes gaan in de loop der jaren bloemen komen die vervolgens uitgroeien tot appels.

Lei appelboom soorten

De lei appelboom heb je in verschillende soorten en qua hoogte. Zo heb je laagstam lei appelbomen en halfstam lei appelbomen. Laagstam heeft een stamhoogte van ongeveer 50/60 centimeter. Halfstam heeft een stamhoogte van ongeveer 110/120 centimeter. De stamhoogte is exclusief rek dus de boom is in totaal hoger. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest.

Bij het kopen van de lei appelbomen kan het zijn dat nog niet alle etages van de boom zijn volgroeid. De takken kun je dan met behulp van bindbuis ( elastisch touw) aan de bamboestokken binden. Zo zorg je er voor dat de leiboom uitgroeit tot een prachtige boom.

Onderstaand laten wij jou zien welke lei-appelbomen er zijn.

Malus domestica ‘Elstar’ laagstam

De Malus domestica ‘Elstar’ laagstam is een klein boompje dat ideaal is voor een kleinere tuin. De hoogte van de stam is ongeveer 50 tot 60 centimeter. Inclusief rek is de hoogte ongeveer 130 centimeter.  De takken van de boom zitten bevestigd aan een rek, zodat de takken zich als een echte leiboom ontwikkelen. Het rek heeft een afmeting van 90 x 120 centimeter.

De bloeitijd van de boom is april/mei waarna je in september de appels kunt oogsten. De appels van de ‘Elstar’ staan bekend om hun zoet zure smaak.

Malus domestica ‘Elstar’ halfstam

De Malus domestica ‘Elstar’ halfstam heeft dezelfde kenmerken als de laagstam variant. Het enige verschil is de stamhoogte die ongeveer 110/120 centimeter hoog is. Inclusief rek heeft de boom een hoogte van ongeveer  195 centimeter.

Malus domestica ‘Golden delicious’ laagstam

De Malus domestica ‘Golden delicious’ laagstam is een erg geliefde boom voor kinderen. Niet alleen om dat de appels op een ideale plukhoogte zitten maar ook om de zoete smaak van de appels. De hoogte van de stam is 50 tot 60 centimeter. Inclusief rek is de hoogte ongeveer 130 centimeter.

In september/oktober kun je de appels oogsten.

Malus domestica ‘Golden delicious’ halfstam

De Malus domestica ‘Golden delicious’ halfstam is de iets hogere variant dan de laagstam. De stamhoogte is ongeveer 110/120 centimeter hoog. Inclusief rek wordt de boom ongeveer 195 centimeter hoog.

Een halfstam boom heeft ook nog de perfecte hoogte om vanaf de grond de vruchten te plukken welke je in september/oktober kunt oogsten.

Lei appelbomen kopen

Bovenstaande leibomen worden via bol.com verkocht door tuinplantenwinkel.nl. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals

  • Gratis verzendkosten
  • rek (normaal gesproken moet je bij veel andere kwekers hier extra voor betalen of zelf een rek maken)

Tuinplantenwinkel.nl scoort een 9.4 uit meer dan 11.000 beoordelingen. Dus je kunt kwalitatief goede planten verwachten.

Bekijk hier het aanbod lei-appelbomen

Aanplanten

Ga je de appelboom aanplanten? Plant deze dan op een plek waar de boom veel zon krijgt. De boom produceert dan meer en lekkerdere appels. De appelboom kun je het hele jaar door planten.  Alleen wanneer het vriest, is dit te raden.

Plant je meerdere lei appelbomen in een rij. Zorg dan voor een gelijkmatige verdeling tussen de appelbomen.

Voor een goede groei van de lei appelbomen is het belangrijk dat de grond goed los is. De wortels ontwikkelen zich hierdoor beter. De grond los maken, kun je doen door het plantgat iets groter uit te graven. Het plantgat moet minimaal 1/3 groter zijn dan de pot.

Tijdens het aanplanten kun je de bestaande grond mengen met aanplantgrond. Vervolgens kun je de boom in het plantgat zetten en de vermengde grond terugplaatsen in het plantgat. Stamp de grond goed aan!

Bij laagstam en halfstam lei appelbomen heb je geen boompalen nodig!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>