8

Pyrus calleryana – lei-sierpeer: Verzorging, aanplanten en kopen

Wil je graag een lelijke schutting of muur bedekken of meer privacy in je tuin? Het aanplanten van een lei-sierpeer kan de oplossing zijn!

Het blad van de boom blijft tot laat in de herfst aan de boom hangen, waardoor de boom maar een korte periode zonder blad staat. In het voorjaar komt er weer vroeg blad aan de boom en gaat de lei-sierpeer prachtig bloeien.

In dit artikel vind je meer informatie over de verzorging van de leiboom. Er wordt ingegaan op de standplaats, snoeien, bemesten en aanplanten. Ben je van plan om scherp geprijsde en kwalitatief goede lei-sierpeer te kopen? Lees dan snel verder en maak gebruik van de link op deze pagina.

Lei-sierpeer

Bloei van de lei-sierpeer

Bloeiwijze en blad

Er zijn veel soorten leibomen. Eén van de redenen waarom de lei-sierpeer vaak als leiboom wordt aangeplant is de bloei. In de maanden april-mei bloeit deze boom prachtig wit.

Het blad heeft een glanzende groene kleur en verkleurt in de herfst naar een roodachtige kleur.  Aan de boom komen kleine vruchtjes van ongeveer 1 centimeter groot.

Standplaats

De boom komt het beste tot zijn recht op een plek in de volle zon of halfschaduw. De boom doet het prima in natte, normale en droge omstandigheden.

Bemesting

Jaarlijks kun je de boom voorzien van extra voedingstoffen. Dit kun je doen door in voorjaar koemestkorrels te strooien.  De koemestkorrels kun je licht inwerken in de bodem met een hark.

De korrels zijn ook voor veel ander tuinplanten geschikt. Een uitzondering hierbij zijn zuurminnende planten zoals Skimmia’s, Azalea’s en Rhododendrons.

Snoeien

Een lei-sierpeer snoei je terug op 1 of 2 ogen. Dit is niet te vergelijken met het snoeien van bijvoorbeeld een leilinde, waarbij je de scheuten helemaal terug snoeit tot de horizontale tak.

Wanneer je de een lei-sierpeer goed bekijkt, zal je zien dat deze op de horizontale takken (leggers), verticale scheuten gaat vormen. Het beste kun je deze scheuten terugsnoeien tot een lengte van 5 a 10 centimeter boven de legger.

Om de gewenste vorm te behouden, is het belangrijk dat je de lei-sierpeer elk jaar snoeit. Het beste tijdstip om dit te doen is tussen augustus en maart. Het is af te raden om de boom te snoeien als deze bloeit. Je knipt hierdoor veel bloemen weg.

Moet de boom nog geleid worden? Doe dit dan voor dat je de boom gaat snoeien. Jong hout is nog buigzaam, waardoor je deze vast kunt maken aan het frame. Gebruik voor het leiden van de boom bindbuis. Dit materiaal is elastisch waardoor het niet in een tak kan groeien, zoals bij ijzerdraad wel het geval is.

Gebruik voor het snoeien goed en scherp gereedschap. Maak je gebruik van een trap of een ladder? Zorg dan dat je stevig staat. Zet een trap of ladder niet tegen een jonge boom aan. Deze is vaak nog niet sterk genoeg.

Aanplanten

Ga je de lei-sierpeer aanplanten? Zorg er dan voor dat het plantgat groot genoeg is, ongeveer 1/3 groter dan de kluit. Een fout die vaak wordt gemaakt is dat er onvoldoende ondergrondse groeiruimte voor de boom wordt gecreëerd of dat de grond in het plantgat niet goed los wordt gemaakt. Dit resulteert in een slechte groei van de boom.

Verder is het belangrijk om de boom op een goede diepte te planten. De bovenkant van de kluit moet ongeveer gelijk zijn met de rand van het plantgat of 1 á 2 centimeter lager dan de rand van het plantgat.

Voor een snellere beworteling en groei van de boom is het verstandig om gebruik te maken van aanplantgrond en voldoende zwarte grond. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Door aanplant grond te gebruiken is de kans op uitval van de boom kleiner.

Naast een goede groeiplaats voor de boom is het bovengronds belangrijk de boom te voorzien van boompalen en boomband. Dit zorgt er voor dat de boom stevig staat en niet snel schuin waait door harde wind. Na ongeveer twee á drie jaar na aanplant, staat de boom stevig en kun je de boompalen verwijderen.

Plantafstand lei-sierpeer

De plantafstand die je voor een lei-sierpeer kunt aanhouden is twee á drie meter. De plantstand kun je meten met een meetlint. Je meet de afstand van hart tot hart van de boom. Door dit te doen zorg je ervoor dat de bomen op een gelijke afstand van elkaar worden geplant.

In de onderstaande video zie je hoe het aanplanten van leibomen in zijn werk gaat.

Lei-sierpeer kopen

Twijfel je hoe hoog de stamhoogte van de leiboom moet zijn? De meest gangbare maten voor een lei-sierpeer zijn 180 tot 220 centimeter. Dit is de stamhoogte waarop het rek in de leiboom is aangebonden. Deze hoogte is ongeveer gelijk met de onderste etage van de leiboom.

Als het rek van de leiboom boven een schutting uit moet komen is dit makkelijk te berekenen. Je meet de hoogte van de schutting. Meestal varieert de hoogte tussen 180 en 220 centimeter. Bestel je een leiboom vanaf de zelfde hoogte of net iets hoger dan zorg je voor een dichte afscheiding vanaf de bovenkant van de schutting.

Naast de hoogte van de leiboom is er nog een keuze in de stamomtrek. Vaak staat er een maat aangeven zoals 8/10, 10/12 enz. De maat is de stamdikte in centimeters gemeten op een hoogte van 1 meter vanaf de grond.

Een lei-sierpeer  kun je bestellen met kale wortel of in pot. Met een kale wortel is de boom vaak goedkoper dan in pot. Wel is het zo dat je de boom met een kale wortel alleen in de herfst t/m vroeg in het voorjaar kunt aanplanten.

Wil je de boom buiten deze periode aanplanten dan kan dit gewoon door een lei-sierpeer in pot te bestellen.

Online bestellen

Het aanschaffen van een lei-sierpeer kan in een tuincentrum maar ook online! Zo kun je de bomen bestellen bij bol.com waar het bedrijf bomenbezorgd.nl de bomen voor een kwalitatief goede prijs aanbied in verschillende maten. Bestel je de boom online, dan wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis geleverd.

Bestel direct!

Online planten bestellen heeft de volgende voordelen:

 • Gratis bezorging
 • Je hoeft zelf geen transport te regelen.
 • Tijdbesparing doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
 • Geen teleurstellingen meer dat de bomen of de juiste maten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Patricia schreef:

  Hoi, mijn tuinman heeft 3 van deze bomen met bamboescherm geleverd, terwijl ik ze in etages wil leiden. De paal constructie staat al. Kan ik zonder problemen de takken wegsnoeien die niet op de goede hoogte zitten? En kan ik dat nu al doen, of kan ik ze beter eerst goed laten wortelen en dat volgend jaar doen? En er is 1 boom bij die geen takken heeft bij de onderste leidraad. Kan daar nog wat gaan groeien?

  Ik las ergens anders dat snoeien alle slapende ogen activeert en weer die overhalen weer scheuten uit de staan komen..?

  Hoor het graag,
  Mvg, patricia

  • Thijs schreef:

   Beste Patricia,

   Ik zou in dit geval eerste de leiboom gaan leiden. Mocht het nodig zijn dan kun je de takken snoeien. Wanneer er tijdens het leiden een tak afbreekt, heb je nog altijd takken die deze afgebroken tak kunnen vervangen.

   Het is nog mogelijk dat er bij die ene boom een tak gaat groeien bij de onderste leidraad. Zonder de boom gezien te hebben, is dit lastig in te schatten. Misschien kun je contact opnemen met de tuinman die de bomen geleverd heeft?

 • Arna de veer schreef:

  Hallo Thijs, klopt het dat de wortels van de lei-sierpeer boven de grond uit groeien? Hoe lang is de boom zonder blad?
  Mvg Arna

  • Thijs schreef:

   Beste Arna,

   De leisierpeer kan wortelopdruk veroorzaken, waardoor de verharding omhoog kan worden gedrukt. Bovendien staat de boom er om bekend dat bij de wortels opschot kan groeien.

   Hoe lang de boom is zonder blad is lastig te zeggen omdat je de boom in verschillende maten hebt.

 • Renaat schreef:

  Ik heb een 2-tal maanden geleden 3 Sierperen aangeplant. Op 2 is nog bloesem gekomen, op de derde niet. De stam is nog wel groen binnenin, maar ik vrees ervoor of deze “gepakt” heeft. Hoe weet je of de boom nog goed komt of niet?

 • Therry schreef:

  Waarom bloeit onze sierpeer dit jaar niet? De bomen zijn 3 jaar oud

  • Thijs schreef:

   Beste Terry,

   Het is lastig om zonder foto te zeggen waarom de sierpeer dit jaar niet bloeit. Kan het zijn dat de sierpeer nog moet bloeien?
   Is de sierpeer toevallig flink gesnoeid?

   Met vriendelijke groet,
   Thijs

 • >