Leibomen snoeien: Welk gereedschap heb je hier voor nodig?

Leibomen snoeienHet snoeien van een leiboom is een klus die vrijwel jaarlijks terugkomt. Maar welk gereedschap heb je nu eigenlijk nodig om je leiboom goed te kunnen snoeien? In dit artikel vertel ik je welke snoeimethodes er bij leibomen zijn en welk snoeigereedschap hiervoor het meest geschikt is.

Ze zeggen wel eens ‘goed gereedschap is het halve werk’. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit inderdaad het geval is. Scherp en juist gereedschap zorgt er voor dat je de leibomen zonder al te veel moeite kunt snoeien en dat de snoeiwonden op de bomen zich goed herstellen.

Na het lezen van dit artikel weet je welk gereedschap je het beste kunt gebruiken voor het snoeien van je leibomen en kun je snel aan de slag!

Het jaarlijks snoeien van leibomen

Het snoeien van leibomen is een klusje wat jaarlijks 1 á 2 keer per jaar moet gebeuren. Het snoeien van een leibomen kan best een klus zijn als je veel leibomen hebt. Zo staan leilindes en leiplatanen er om bekend dat ze veel uitlopers kunnen vormen. Als je de leibomen goed wilt snoeien moet je al deze takken tot aan de hoofstam terugsnoeien. Bij een leiboom die al enkele jaren in de tuin staat is dit een flinke klus wat je alleen kan klaren met goed en scherp gereedschap.

Naast dat het snoeien een flinke klus, is het opruimen van het snoeiafval ook nog een aardig klusje. Het vrijkomend materiaal past meestal niet in de GFT-bak en moet daarom worden afgevoerd naar de milieustraat of een afvalverwerker.

Hoe leiboom snoeien?

Het snoeien van de leiboom is een klus die op verschillende manieren kan worden uitgevoerd. Welke manier het beste is voor jouw leiboom is afhankelijk van de boomsoort die je in de tuin hebt staan en de tijd van het jaar. Meestal ga je in het de winter of vroeg in het voorjaar aan de slag met het knotten en/of uitdunnen van de takken.

In de zomermaanden wordt meestal vormsnoei toepast om de bomen strak te laten ogen waardoor je geen last meer hebt van uitstekende takken. Onderstaand vertel ik je iets meer over deze methoden.

Knotten

Bij het knotten van de leiboom snoei je de verticale takken terug op de hoofdstam. Een leiboom beschikt vaak over meerdere hoofdstammen, ook wel etages genoemd. Dit zijn de horizontale takken.

Het knotten van de leiboom doe je meestal in het najaar of vroeg in het voorjaar wanneer de leiboom net begint uit te lopen. Vroeg in het najaar hebben de meeste leibomen nog blad aan de boom. Wanneer je bomen op dit moment snoeit, kun je de takken inclusief het blad afvoeren. Het voordeel is dat de bladeren later in het najaar niet gaan vallen en dat je deze niet hoeft te ruimen. Voornamelijk bij een plataan kan dit vaal bladafval schelen.

Er zijn ook mensen die er voor kiezen om de leiboom pas in het voorjaar te knotten. Het voordeel is dat vogels eerder van de boom gebruik maken. Een ander voordeel is dat je net wat meer privacy hebt dan wanneer de boom helemaal kaal is.

Vóór je gaat knotten, bedenk dan goed wat jouw voorkeur heeft.

Enkele leibomen die je kunt knotten tot op de hoofdstam zijn:

 • Leilinde;
 • Plataan

Uitdunnen

Er zijn leibomen die beter niet kunt knotten maar beter kunt uitdunnen. Sommige leibomen groeien hard waardoor je ze twee keer per jaar kunt uitdunnen. Door de leibomen uit te dunnen blijft de boom beter in model en zorg je er voor dat de etages beter zichtbaar blijven.

Enkele leibomen die je jaarlijks moet uitdunnen zijn:

 • Lei-sierpeer;
 • Lei-appel.

Vormsnoei

Naast het knotten en uitdunnen zijn er enkele leibomen die je kunt snoeien door middel van vormsnoei. Deze leibomen knip je met een heggenschaar of snoeischaar strak. Dit doe je vooral bij groenblijvende leibomen waar je een soort van dichte haag wilt creëren. Ook bij bladverliezende leibomen kun je vormsnoei toepassen door de boom in de zomer in model te krijgen.

Een voorbeeld is de plataan die in de zomer wel scheuten van 3 meter lang kant ontwikkelen. Voor veel mensen is dit te lang, waardoor je de takken in de zomermaanden kunt inkorten. In het najaar of voorjaar knot je de uitlopers vervolgens terug op de hoofdstam.

Enkele leibomen die je alleen door vormsnoei weer strak kunt krijgen zijn:

 • Hulst;
 • Photinia;
 • Haagbeuk;
 • Coniferen;
 • Moereik

Welk gereedschap voor leibomen snoeien?

Welk gereedschap je nodig hebt voor het snoeien van je leibomen is afhankelijk van het type snoei wat je gaat toepassen. Onderstaand heb ik weergegeven welk gereedschap je per snoeimethode kunt gebruiken.

Knotten

Veel leibomen worden jaarlijks teruggesnoeid door de leibomen te knotten tot aan de hoofdstam. Een makkelijke manier is dit om te doen met een snoeischaar. Deze Felco Snoeischaar is hier bijvoorbeeld voor geschikt. Om goed bij de takken te kunnen heb je vaak een trap of een ladder nodig. Let er wel op dat je veilig te werk gaat.

Zijn de takken wat dikker zoals dit vaak op de bovenste etage het geval is, dan lukt het vaak niet om de takken met een snoeischaar te snoeien. Je kunt hiervoor beter een takkenzaag of takkenschaar voor gebruiken.

Een goede takkenschaar is deze Gardena takkenschaar. Je kunt hiermee net wat dikkere takken snoeien dan met een kleine handsnoeischaar.

Leibomen snoeien gereedschap

Bestel direct!

Uitdunnen

Het uitdunnen van een snoeischaar een leiboom doe je met het zelfde gereedschap als het knotten van de leibomen. Een goede snoeischaar is hier vaak het handigst omdat het in de meeste gevallen om dunne takken gaat.

Zelf gebruik ik voor het uitdunnen van leibomen een Felco snoeischaar. Een Felco snoeischaar is een van de beste kwaliteit snoeischaren en wordt ook vaak door hoveniers gebruikt.

Leibomen snoeien gereedschap

Bestel direct deze snoeischaar!

Vormsnoei

Voor de vormsnoei van leibomen is het gebruik van een heggenschaar aan te raden. Wanneer je kiest voor een heggenschaar kun je kiezen uit de volgende type heggenscharen:

 • Handheggenschaar;
 • Elektrische heggenschaar;
 • Heggenschaar op accu;
 • Heggenschaar op benzine;

Veel mensen geven de voorkeur aan een heggenschaar op steel. Hierdoor kun je de wat hogere leibomen makkelijker snoeien.

Leiboom snoeien

Bestel direct!

Leibomen snoeien zonder ladder of trap

Om leibomen op een snelle en handige manier te snoeien, is het vaak nodig om een trap of ladder te gebruiken. Dit brengt wel extra risico’s met zich mee. De trap kan omvallen of de ladder kan wegschuiven. Nu gaat het in de meeste gevallen gelukkig goed als je er voor zorgt dat de trap of ladder stevig staat.

Sommige mensen kiezen er voor om geen trap of ladder te gebruiken tijdens het snoeien van leibomen. Om de leibomen te snoeien wordt gebruik gemaakt van een telescopische snoeischaar. Dit is een snoeischaar die je uit kunt schuiven en hierdoor een hoogte van enkele meters kan bereiken. Wanneer je kiest voor een snoeischaar die 180 graden verstelbaar is, kun je ook er ook leibomen mee snoeien. Het duurt misschien iets langer dan wanneer je een trap of ladder gebruikt maar het is wel een stuk veiliger.

Leibomen snoeien gereedschap

Bekijk deze telescopische snoeischaar!

Waarom goed en scherp gereedschap belangrijk is

Wanneer je beschikt over goed en scherp gereedschap dan gaat het snoeien van leibomen een stuk makkelijker dan wanneer je slecht gereedschap gebruikt. Er zijn veel mensen die leibomen gaan snoeien met een snoeischaar die niet scherp is. Het snoeien kost je meer energie en je zult dit na enkele uren ook gaan voelen in je handen.

Zorg er dus altijd voor dat je snoeischaar scherp is. Is dit niet het geval maak je snoeischaar dan eerst scherp. Dit kan eenvoudig met behulp van deze slijpsteen. Heeft het slijpen niet veel zin, dan kun je beter een nieuwe snoeischaar aanschaffen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>