Leiplataan snoeien: Hoe, wanneer en met welk gereedschap?

Leiplataan snoeienOm je leiplataan in model te houden, is het aan te raden om de boom minimaal jaarlijks te snoeien. In dit artikel vertel ik je hoe je het beste een leiplataan kunt snoeien, wanneer je dit het beste kunt doen en met welk gereedschap.

Zoals je misschien wel weet is een plataan een harde groeien. Een plataan kan in één jaar tijd takken vormen die langer zijn dan 3 meter! Wil je de boom in model houden, dan is snoeien zeker aan te raden. Snoei je een leiplataan niet, dan zal deze zich gaan ontwikkelen tot een hoge boom. De takken zijn meestal minder sterk en zijn gevoeliger om te scheuren bij harde wind. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je direct aan de slag kunt en waar tijdens het snoeien rekening mee kunt houden.

Waarom leiplataan snoeien?

Het is aan te raden om een leiplataan minimaal 1 keer per jaar te snoeien. Veel mensen kiezen er voor om 2 keer per jaar de leiplataan te snoeien omdat deze anders veel te hoog en te breed wordt. Door een leiplataan te snoeien, zorg je er voor dat de boom in model blijft en geen hinder veroorzaakt.

Veel leiplatanen worden aangeplant langs de erfafscheiding. Je hoort regelmatig verhalen van mensen die last hebben van de plataan van de buren. Naast dat er veel blad af komt in de herfst, vormt deze bij te weinig snoeien veel schaduw en overhangende takken.

Snoei je een leiplataan helemaal niet, dan gaat deze uiteindelijk uitgroeien tot een grote boom. Voor de vitaliteit van de boom is het aan te raden om dit te voorkomen. Takken zijn minder stevig en het aanzicht van de boom wordt er niet mooier op.

Wanneer leiplataan snoeien?

Een leiplataan snoei je ieder jaar in het voorjaar of najaar. Dit doe je door de takken terug te snoeien op de hoofdstam. Wanneer je de snoei uitvoert is afhankelijk van jouw wensen.

Veel mensen snoeien hun leiplataan net voor dat de bladeren van de boom vallen. Het voordeel hiervan is dat je in de herfst een stuk minder blad hoeft te ruimen, omdat je deze nog vast aan de takken kunt afvoeren. De bladeren van de plataan zijn vrij groot, waardoor je tuin in de herfst vrij vol met bladeren komt te liggen.

Je kunt er ook voor kiezen om de leiplataan in het voorjaar te snoeien. De verticale takken van de plataan zorgen net voor wat meer privacy dan wanneer de plataan helemaal kaal is gesnoeid.

Wanneer de leiplataan in de zomer te groot wordt, dan kunnen de takken in de zomer ingekort worden. Een leiplataan snoei je dus 1 of 2 keer per jaar.

Jonge leiplataan leiden

Heb je een leiplataan die je vrij recent hebt aangeplant, kijk dan eerst even of er takken geleid moeten worden voor dat je gaat snoeien. Door een leiplataan te leiden, krijg je een vollere boom en creëer je meer privacy in je tuin.

Wanneer de takken van leiplataan nog jong zijn, kun je ze nog makkelijk leiden. Ze zijn goed buigbaar en scheuren niet of nauwelijks wanneer je ze buigt.

Tijdens het leiden kun je de takken vast zetten aan de spandraden of bamboestokken. Voor het vastzetten van de jonge takken maak je gebruik van bindbuis. Dit product is elastisch waardoor het materiaal niet in de tak gaat groeien.

Het gebruik van ijzerdraad raad ik je af, omdat dit schade aanricht aan de takken.

Hoe leiplataan snoeien?

Hoe je de leiplataan moet snoeien, is afhankelijk van de periode waarin je de boom snoeit. Onderstaand vertel ik je hoe je de boom in het najaar/voorjaar snoeit en in de zomer.

Najaar of voorjaar

Het snoeien van de leiplataan is geen moeilijke klus. Een leiplataan beschikt over horizontale hoofdtakken. Aan deze hoofdtakken groeien verticale uitlopers die je mag terug knippen tot aan de hoofdstam.

Tijdens het snoeien van de leiplataan, merk je dat de bovenste etage het lastigste  is te snoeien. Naast dat deze etage meestal niet bereikbaar is vanaf de grond, zitten hier ook meer verticale uitlopers op die ook nog eens dikker zijn. De reden dat er meer verticale uitlopers en dikkere takken aanwezig zijn, komt omdat hier meer zonlicht komt.

Zomer

In de zomer kun je de leiplataan snoeien wanneer de takken te lang worden. Het beste kun je de takken voor 75% inkorten. Snoei de leiplataan in de zomer niet helemaal kaal want hierdoor creëer je inkijk in je tuin.

De leiboom snoei je aan de bovenkant en aan beide zijdes.

In de onderstaande video kun je zien, hoe je de leiplataan in de zomer moet snoeien.

Met welk gereedschap snoeien?

Het snoeien van de leiplataan kan met verschillende gereedschappen. Welke gereedschap het handigst is, is afhankelijk van de dikte van de takken.

Snoeischaar

Bij het snoeien van een leiplataan komt een snoeischaar goed van pas. Ik gebruik zelf deze Felco snoeischaar. De snoeischaar ligt prettig in de hand en is hiernaast ook nog eens erg sterk.

Het gebruik van een snoeischaar is voornamelijk geschikt voor de dunnere takken. Met een snoeischaar kun je takken knippen met een diameter tot ongeveer 2,5 centimeter. Ben je op de bovenste etage aangekomen, dan merk je dat de takken een stuk dikker zijn. Om deze takken te snoeien heb je een takkenschaar of takkenzaag nodig.

Takkenschaar

Met een takkenschaar kun je takken met een doorsnede tot ongeveer 4,2 centimeter knippen. Het voordeel van een takkenschaar is dat deze lange handvaten heeft. Hierdoor kun je wat makkelijker de takken bereiken, maar heb je ook meer kracht om dikkere takken door te knippen.

Een takkenschaar komt bij tuinwerkzaamheden altijd wel goed van pas. Zelf gebruik ik een Gardena takkenschaar.

Leiplataan snoeien

Bekijk de prijs!

Takkenzaag

Dikke takken kun je ook doorzagen met behulp van een takkenschaar. Het voordeel van een takkenzaag is dat je nog dikkere takken kunt snoeien dan bij een takkenschaar. Een takkenzaag is compact, neemt weinig ruimte in en kun je tijdens het tuinieren bij je dragen in je broekzak.

Zelf gebruik ik een Felco takkenzaag voor snoeiwerkzaamheden in de tuin.

Leiplataan snoeien

Bestel direct!

Leiplataan snoeien zonder ladder

Om leiplatanen te kunnen snoeien heb je meestal een trap of een ladder nodig. Het snoeien op een trap of een ladder is niet voor iedereen weggelegd. Sommige tuinliefhebbers doen dit liever niet in verband met de kans op vallen of hoogtevrees. In dit geval kiezen ze er voor om de leiboom te snoeien vanaf de grond met een telescopische takkenschaar.

Gardena heeft een telescopische takkenschaar ontwikkeld met een reikwijdte van ongeveer 3,5 meter (inclusief lichaamslengte). Met deze takkenschaar kun je takken knippen tot een doorsnede van 3,2 centimeter. De werkhoek van de snoeischaar is 200 graden verstelbaar, zodat je overal goed bij kunt.

Ga je aan de slag met deze takkenschaar, dan merk je dat je er wel even handigheid in moet krijgen. Het snoeien gaat misschien iets minder snel dan het gebruik van een snoeischaar, takkenschaar of een takkenzaag, maar het snoeien is wel een stuk veiliger!

Leiplataan snoeien

Bekijk dit product!

Wat te doen tegen stof van de leiplataan?

Ga je de platanen snoeien in de zomermaanden dan is een veel voorkomend probleem dat snoeiers last krijgen van de stof van de plataan. Het stof gaat in je keel zitten, waardoor je moet hoesten en het liefst zo snel mogelijk een glaasje water wilt drinken.

Gelukkig zijn er enkele handige tips die er voor zorgen dat je minder last ervaart van de stof van de plataan.

De eerste tip die ik je wil meegeven is om de leiplataan te snoeien tijdens regenachtig weer. Hierdoor blijft het stof aan de bladeren kleven en heb je er minder last van. Is het een lange periode droog en wil je de plataan toch snoeien, dan zou je de bladeren nat kunnen maken met een tuinslang.

Een andere tip is om een mondkapje met veiligheidsbril of een duikmasker op te zetten. Het stof komt hierdoor niet in je ogen en keel terecht waardoor je zonder problemen kunt snoeien. In het artikel ‘platanen snoeien zonder last van stof’ vertel ik je hier meer over.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>