Wat is de levensduur van een wilgenmat?

Wilgenmat levensduurEen wilgenmat zien we steeds vaker in tuinen voorkomen en dat is niet voor niets. Het heeft een natuurlijke uitstraling en het zorgt ook nog eens voor wat meer privacy. Maar wat is nu de gemiddelde levensduur van een wilgenmat. Heb je er slechts enkele jaren plezier van of gaat een wilgenmat langer dan 10 jaar mee? In dit artikel geef ik je meer informatie over de levensduur van wilgmatten en welke wilgenmatten van een goede kwaliteit zijn.

Na het lezen van dit artikel kun je een keuze maken of het plaatsen van een wilgenmat iets voor je is of dat je misschien toch kiest voor een ander alternatief.

De voordelen van wilgenmat

Het plaatsen van een wilgenmat heeft diverse voordelen. De meest genoemde voordelen heb ik onderstaand voor je weergegeven.

Natuurlijke uitstraling

Het plaatsen van een wilgenmat in je tuin of op het balkon zorgt voor een natuurlijke en frisse uitstraling. Een wilgenmat kijkt een stuk natuurlijker dan het plaatsen van een hekwerk, schutting of muur. Niet voor niets worden wilgenmatten ook wel eens tegen een hekwerk, muur en schutting aan geplaatst.

Meer privacy

Een wilgenmat zorgt voor meer privacy in de tuin, tenminste als je een goede kwaliteit wilgenmat koopt. Een wilgenmat komt regelmatig terug als erfafscheiding in de tuin /of op het balkon.

Wanneer je een hederahaag hebt aangeplant tegen het hekwerk, kan het even duren voor dat deze haag volledig is dichtgegroeid. Het plaatsen van een wilgenmat tegen het hekwerk of gaaspaneel is een goede oplossing om inkijk te voorkomen als de hedera nog niet is volgroeid.

Makkelijk te plaatsen

Een anders voordeel is dat een wilgenmat vrij eenvoudig is te plaatsen. Helemaal wanneer je de wilgenmat tegen een bestaande schutting, poort of hekwerk kunt bevestigen. Met behulp van binddraad zijn de matten stevig te bevestigen.

Milieuvriendelijk

Goed om te weten is dat wilgenmatten worden gemaakt van snelgroeiende wilgentakken die eens in de zoveel tijd worden gesnoeid. Het voordeel is dat er voor wilgenmatten geen bomen gekapt worden. Hiermee gaan er niet onnodig bomen verloren. Wilgen zijn snelgroeiend en hebben hierdoor een grote productie aan wilgentakken.

Zitten er kwaliteitsverschillen in wilgenmatten?

In het grote aanbod wilgenmatten zitten best wat kwaliteitsverschillen. Zo heb je goedkope wilgenmatten waar je makkelijk doorheen kunt kijken en waar na enkele jaren al gaten ontstaan. Kortom deze wilgenmatten hebben een korte levensduur. Dit is wellicht prima voor een tijdelijke oplossing, maar wil je langer plezier hebben van de wilgenmatten dan raad ik je aan om te kiezen voor hoogwaardige kwaliteit wilgenmatten. Deze matten worden ook wel A-kwaliteit wilgenmatten genoemd.

Deze hoogwaardige kwaliteit wilgenmatten zijn een stuk dikker, steviger en netjes gebonden waardoor de matten een prachtige uitstraling hebben. Bovendien is de levensduur van deze wilgenmatten een stuk langer.

Wat is de levensduur van een wilgenmat

De levensduur van de wilgenmatten is afhankelijk van de kwaliteit van de matten. Zo heb je matten die slechts 3 jaar mee gaan. De hoogwaardige kwaliteit matten kunnen soms wel tot 15 jaar mee gaan.

De levensduur van de matten is naast de kwaliteit ook afhankelijk van de manier van plaatsen. Zo zijn er enkele factoren die invloed hebben op een kortere levensduur van de mat.

Hoe levensduur van een wilgenmat verlengen?

Wist je dat er enkele manieren zijn waardoor je de levensduur van je wilgenmat kunt verlengen? Door rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten zorg je er voor dat de wilgenmatten langer mee gaan.

Niet op de grond plaatsen

Bij het plaatsen van wilgenmatten, is het belangrijk om rekening te houden dat je de wilgenmatten niet op de grond plaatst of dat je grond tegen de wilgenmat aanbrengt. Wanneer een wilgenmat in aanraking komt met grond, dan is de kans vrij groot dat de levensduur van de wilgenmat een stuk korter is.

Dit heeft er mee te maken dat het vocht in de wilgenmat kan trekken. Hierdoor kunnen wilgenmatten vanaf de onderkant gaan rotten. Je krijgt hierdoor gaten in de wilgenmat waardoor de uitstraling van de mat een stuk minder wordt.

Bespaar niet op bevestigingsmateriaal

Een andere aandachtspunt is om niet te besparen op bevestigingsmateriaal. Bij harde wind zie ik regelmatig dat wilgenmatten losraken van een schutting, hekwerk of muur. Meestal is de oorzaak dat de wilgenmat niet goed is bevestigd omdat er te weinig bevestigingsmaterialen zijn gebruikt. Maak de wilgenmat bij het plaatsen dus goed vast.

Wat zijn goede kwaliteit wilgenmatten?

Voor je wilgenmatten gaat aanschaffen moet je vooraf bepalen welke functie de wilgenmatten moeten gaan vervullen. Zijn de wilgenmatten puur voor decoratie of hebben ze de functie om inkijk te verminderen? Wil je ze langdurig plaatsen of is het een tijdelijke oplossing voor enkele jaren? Als je jezelf deze vragen stelt, kun je bepalen welke kwaliteit matten je nodig hebt.

De meeste mensen gaan voor hoogwaardige kwaliteit wilgenmatten. Deze matten zien er mooi uit en zijn erg stevig. Je kunt wilgenmatten aanschaffen in een bouwmarkt, maar voordeliger is meestal om de wilgenmatten online te bestellen.

Een webshop met hoogwaardige kwaliteit wilgenmatten is TuinChamp.nl. De webshop heeft diverse soorten wilgenmatten in het assortiment welke bestaan uit verschillende afmetingen. Hiernaast heb je de keuze uit wat grovere matten of fijne matten. De matten worden op rol geleverd waardoor ze makkelijk hanteerbaar zijn tijdens het plaatsen. Naast wilgenmatten heeft TuinChamp ook andere matten in het assortiment zoals bamboematten, heidematten en rietenmatten.

Enkele voordelen van het bestellen bij TuinChamp.nl zijn:

  • De prijzen zijn in verhouding scherper dan in de bouwmarkt;
  • De verzendkosten zijn laag;
  • Je hoeft niet vanuit de winkel naar huis met de matten te sjouwen. Ze worden indien gewenst bij je thuis afgeleverd;
  • De verzending is erg snel, soms worden de matten de volgende werkdag al geleverd;
  • TuinChamp stelt hoge kwaliteitseisen aan de matten.
Bekijk het aanbod!

Wilgenmat of wilgenscherm?

Een andere optie dan een wilgenmat is een wilgenscherm. Wilgenschermen zijn schermen waarbij de wilgentenen zijn ingevlochten. De wilgenschermen worden vaak als erfafscheiding gebruikt en zijn ideaal om te plaatsen op het balkon. Eén van de verschillen met een wilgenmat is dat wilgentenen in het scherm horizontaal zijn aangebracht. In een wilgenmat zijn deze verticaal aangebracht.

Een wilgenmat is meestal voordeliger in de aanschaf en wordt vaak geplaatst tegen een schutting, muur of hekwerk. Hiernaast is de levensduur wat korter.

Waar moet je op letten als je een wilgenmat gaat aanschaffen?

Wanneer je een wilgenmat gaat aanschaffen, zijn er enkele aandachtspunten waar je op kunt letten. De meest belangrijkste heb ik onderstaand voor je toegelicht.

Kwaliteit

Zoals eerder al besproken is de kwaliteit van wilgenmat iets om over na te denken. Ga je voor een hoogwaardige kwaliteit wilgenmat of ga je voor een wat mindere kwaliteit wilgenmat wat voor een tijdelijke oplossing moet bieden? Wil je graag wat meer advies welke kwaliteit wilgenmat geschikt is, dan kun je altijd contact opnemen met TuinChamp.nl via de mail of door even te bellen.

Dikte

Je zou ook rekening kunnen houden met de dikte van de wilgentenen. De meest voorkomende diktes zijn tussen de 6 en 10 mm. Meestal worden dikke takken gebruikt voor hoge matten en dunne takken voor wat lagere matten.

Levertijd

De levertijd is ook iets om rekening mee te houden. Hierin zien we opmerkelijke verschillen. Er zijn leveranciers die de wilgenmatten binnen enkele dagen kunnen leveren. Bij sommige leveranciers zit hier enkele weken levertijd op. Wil je snel aan de slag met het plaatsen van je wilgenmatten, schaf dan wilgenmatten aan die snel geleverd kunnen worden.

Afmetingen

Wilgenmatten bestaan uit diverse afmetingen. Je hebt lage wilgenmatten die je kunt gebruiken voor het afbakenen van een border of kunt plaatsen op het balkon. Echter zijn er ook grotere wilgenmatten die je kunt gebruiken als erfafscheiding. Ga je een wilgenmat aanschaffen, kijken dan altijd even welke afmetingen gewenst zijn.

Alternatieven voor een wilgenmat

Twijfel je nog of je wilgenmatten moet aanschaffen of toch misschien een andere soort mat? Naast wilgenmatten behoren de onderstaande matten ook tot een goede optie.

Rietmatten

Rietmatten zijn ten opzichte van wilgenmatten iets voordeliger in de aanschaf en geven een zomers gevoel in je tuin of op het balkon. De matten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en zijn prima te gebruiken als erfafscheiding of privacy scherm. De levensduur van rietmatten is ongeveer 5 jaar.

Bekijk het aanbod!

Bamboematten

Bamboematten heb je in veel verschillende soorten. De meeste herkenbare bamboematten zijn de matten met ronde bamboestokken. Een andere optie is om te kiezen voor gespleten bamboematten. Bamboematten heb je ook in diverse kleuren en diktes. Door het grote aanbod bamboematten is het verstandig om je te verdiepen in wat precies je wensen zijn. Bij bamboematten varieert de levensduur gemiddeld tussen de 5 en 20 jaar. De levensduur is afhankelijk van de omstandigheden waar de bamboemat staat en de kwaliteit van de mat.

Bekijk het aanbod!

Heidematten

Heidematten zien er weer heel anders uit dan de bovenstaande matten. Dikke heidematten zorgen voor veel privacy in de tuin waar je nauwelijks doorheen kunt kijken. Goed om te weten is dat er behoorlijk veel kwaliteitsverschillen in de heidematten zijn. Zo zijn er heide matten die ongeveer 5 jaar meegaan. De A-kwaliteit heidematten kunnen tot wel 15 jaar meegaan.

Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>