2

Liguster: snoeien, soorten, bemesten en kopen

De Liguster is een plant die in veel tuinen voorkomt. We kennen de Liguster meestal als haag, maar wist je dat de Liguster ook vaak wordt toegepast als heester (op stam) of als leiboom. In dit artikel wordt duidelijk welke soorten er zijn en hoe je de Liguster moet snoeien en bemesten.

Ben je toevallig nog opzoek naar een snelgroeiende haag? De liguster is dan de perfecte haag. Jaarlijks maakt de Liguster scheuten van wel tientallen centimeters. De laatste jaren wordt deze haag steeds vaker aangeplant als vervanger van buxus of coniferen.

Liguster

Wat is een Liguster?

De Ligustrum (Nederlandse naam: Liguster) is een snelgroeiende haag of heester. De plant staat bekend als een sterke plant die veel vogels en bijen aan kan trekken. Voornamelijk voor vogels is een Liguster een beschermde plek.

De Liguster bloeit rond juni/juli met witte bloementjes. Maar in sommige gevallen, tref je de liguster nauwelijks bloeiend aan. Dit komt voornamelijk voor bij ligusterhagen die regelmatig worden gesnoeid. Door een ligusterhaag minder vaak te snoeien, gaat deze bloeien. Dit geeft een prachtig gezicht en is hierdoor ook een ideale plek voor bijen.

De meeste Ligusters zijn wintergroen. Bij strenge vorst kunnen de Ligusters hun blad verliezen. Hierover hoef je je geen zorgen te maken. In het voorjaar loopt de Liguster gewoon weer uit.

Liguster snoeien

Het snoeien van de Liguster is geen moeilijke klus. Met goed gereedschap kom je al heel ver. De beste tijd om Liguster te snoeien is in de periode april t/m september. De Liguster kun je het beste niet snoeien als het vriest of als de felle zon schijnt. Dit kan zorgen voor vorstschade of schade door verbranding.

Hoe je de verschillende soorten Ligusters het beste kun snoeien, lees je hieronder.

Ligusterhaag

Een Ligusterhaag kun je het beste snoeien met een heggenschaar. Een kleine haag is prima te knippen met een handheggenschaar, maar is de heg wat groter dan kun je beter een elektrische heggenschaar of een heggenschaar op motor of accu gebruiken. Dit gaat namelijk een stuk sneller!

Bij het knippen van een Ligusterhaag begin je eerst de zijkanten te knippen. Als laatste knip je de bovenkant. Voor hogere hagen is het handig om een trap of een telescopische heggenschaar te gebruiken.

De frequentie van het snoeien, is afhankelijk van het doel wat je voor ogen hebt met de haag. Wil je een haag die best wat wild mag uitgroeien en een broedplaats voor vogels mag worden, dan is het snoeien niet ieder jaar nodig. Voor een wat strakkere haag is jaarlijks snoeien aan te raden. De frequentie is dan gemiddeld 1 tot 3 keer per jaar.

Liguster op stam

Een Liguster op stam heeft een jaarlijkse snoei nodig om zijn compacte bolvorm te houden. Het beste kun je de Liguster op stam snoeien met een handheggenschaar. Vaak krijg je de bolvorm dan beter rond dan bij het gebruik van een elektrische heggenschaar.  Je gaat dan op dezelfde manier te werk als bij het snoeien van een Buxusbol, zoals te zien in de onderstaande video

Liguster als heester

Bij een Liguster welke als heestervorm groeit, kun je het beste snoeien met behulp van een takkenschaar. De storende takken kun je dan het beste inkorten met de takkenschaar.

Liguster leiboom

De laatste jaren wordt de Liguster steeds vaker aangeplant als leiboom. Een Liguster leiboom is wintergroen, waardoor deze de inkijk van je buren kan beperken.

Het snoeien van de leiboom kan met behulp van een heggenschaar. Vergelijkbaar als met het knippen van de haag, snoei je eerst beide zijkanten. Vervolgens kun je de bovenkant van de Liguster knippen, zodat deze weer strak oogt.

Drastisch snoeien / verjongen

Wanneer een Ligusterhaag te groot wordt, kun je deze drastisch terugsnoeien / verjongen. Het beste tijdstip om dit te doen, is vroeg in het voorjaar. Dit heeft een aantal redenen. De Liguster is een geliefde plant bij vogels. Later in het voorjaar kunnen er ‘bewoonde’ vogelnesten in de Liguster zitten. Op dat moment mag je de Liguster niet snoeien.

Een andere reden is dat de Liguster weer kan uitlopen, zodat deze in de winter beter bestand is tegen eventuele vorst. De Liguster krijgt na het snoeien hetzelfde jaar weer nieuw scheuten.

Handige hulpmiddelen bij het drastisch terugsnoeien zijn een takkenschaar en kettingzaag.

Liguster soorten

Er zijn verschillende Liguster soorten. Zo zijn er grootbladige en kleinbladige soorten. Enkele soorten krijgen juist geel blad in plaats van groen. De meest voorkomende Ligustersoorten lichten we hieronder toe. Bij elke soort is een link toegevoegd met meer informatie over deze plant. Via deze link kun je de Liguster ook direct bestellen!

Ligustrum vulgare

De Ligustrum vulgare is een Ligustersoort die vaak als haag wordt toegepast. De plant is wintergroen maar kan bij strenge vorst in de winter een deel van zijn bladeren verliezen. Het blad van deze Liguster is smal en langgerekt. De kleur van het blad is groen.

Bekijk deze plant!

Ligustrum ovalifolium

De Ligusterum ovalifolium is één van de meest toegepaste ligustersoorten. De soort wordt vaak toegepast al haag. De Ligustrum ovalifolium heeft groen blad. De variëteit Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ heeft geel blad.

De Ligustrum ovalifolium wordt de laatste jaren ook vaak als alternatief gebruikt voor buxushagen die aangetast zijn door de buxusmot.

Bekijk deze plant!

Ligustrum japonicum

Een wat langzamer groeiende Liguster is de Ligustrum japonicum. Deze Liguster heeft glanzende bladeren welke dondergroen van kleur zijn. Vaak wordt deze Ligustersoort als een solitaire heester aangeplant. Voor een haag kun je beter voor de Ligustrum vulgare of Ligustrum ovalifolium kiezen.

Bekijk deze plant!

Liguster op stam

Wanneer je op zoek bent naar een klein boompje op stam, dan is een Liguster op stam wellicht geschikt. De Liguster op stam is een snelle groeier. Om de Liguster bol rond te houden, moet je deze jaarlijks ongeveer twee tot drie keer snoeien.

Bekijk deze plant!

Liguster bemesten

Het bemesten van de Liguster is belangrijk om een sterkere plant te krijgen. Na het geven van de juiste bemesting, merk je aan de Liguster dat deze frisser en groener gaat ogen. Ondergronds worden de wortels sterker, zodat ze beter voedingsstoffen op kunnen nemen.

Het beste kun je de meststof twee keer per jaar toe passen. De eerste keer pas je de meststof toe in april-mei. De tweede bemestingsgift dient plaats te vinden in juni-juli.

Voor het bemesten van de Liguster kun je het beste speciale hagenmeststof gebruiken. Deze meststof bevat de juiste voedingswaarde die de Liguster nodig heeft.

Bemesten bij aanplant

Bij de aanplant van een liguster is het belangrijk om aanplantgrond te gebruiken. Aanplantgrond bevat de juiste voedingsstoffen die de plant nodig heeft om aan te kunnen groeien. In het beginstadium na de aanplant heeft de Liguster veel water nodig. Door aanplantgrond te gebruiken kan de grond beter het water vasthouden, waardoor de Liguster meer water op kan nemen. Vivimus Universeel is een goede aanplantgrond je hiervoor kunt gebruiken.

Liguster kopen

Liguster kun je kopen in een tuincentrum of bestellen via internet bij een plantenwebshop. De laatste optie wordt steeds vaker gedaan. Het aanbod planten is online vaak groter en goedkoper. Vanaf een bepaald bedrag worden ze ook nog gratis bij je thuis geleverd.

Voor het planten van een ligusterhaag heb je ongeveer 4 tot 5 planten op een strekkende meter nodig. Heb je veel meters die aangeplant moeten worden dan is het voordeliger om de liguster tussen de maanden november en eind maart te bestellen. De planten kunnen dan geleverd worden met blote wortel (zonder pot). Dit scheelt vaak enkele euro’s per plant.

Tuinplant.nl is een plantenwebshop met het  grootste aanbod planten van Nederland en België. Ze hebben een groot aanbod ligusters en ook nog eens in verschillende maten.

Bestel direct!

Onderstaand een aantal voordelen als je bij Tuintplant.nl bestelt:

 • De planten kunnen bij je thuis bezorgd worden. Je hebt hiervoor geen auto of aanhanger nodig.
 • Goedkope verzendkosten.
 • Geen teleurstelling meer als de planten uitverkocht zijn in het tuincentrum.
 • Voor de bezorging door de eigen bezorgdienst van Tuinplant.nl hoef je niet thuis te zijn. Je bestelling kan op de afgesproken plek neergezet worden.
 • Je krijgt groeigarantie!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Robert schreef:

  Hallo thijs
  Ik heb alle takken met blad verwijderd van onze nog jonge liguster zodat er alleen nog stammen over zijn ivm zwarte vlekken ziekte.gaat dit nog goedkomen denk je?
  Mvg
  Robert

  • Thijs schreef:

   Beste Robert,

   De kans is aanwezig dat het goed komt. Ik zou even afwachten tot het voorjaar om te zien hoe de planten zich gaan ontwikkelen.

 • >