3

Liriope bloeit niet: Dit zijn de redenen en oplossingen!

Liriope bloeit nietHeb je Liriope in detuin staan, maar bloeit de plant niet? In dit artikel vertel ik je wat enkele mogelijke oorzaken zijn en geef ik je enkele oplossingen hoe je er voor kan zorgen dat de Liriope gaat bloeien.

De Liriope is een prachtige tuinplant. Jaarrond is de plant groen en aan het einde van de zomer komt de plant in bloei. Meestal is de bloei paars van kleur, maar er zijn ook enkele variëteiten die wit bloeien.

Wanneer je Liriope in de tuin hebt staan en de plant bloeit niet in de periode wanneer hij eigenlijk zou moeten bloeien, dan kun je er vanuit gaan dat dat er iets aan de hand is. Dat de Liriope niet bloeit, kan enkele oorzaken hebben waar je in sommige gevallen wel iets aan kunt doen.

Redenen waarom Liriope niet bloeit

Onderstaand licht ik de meest voorkomende redenen aan je toe waarom de Liriope niet bloeit. Mogelijk is één van de redenen ook bij jou de oorzaak dat plant niet bloeit.

Droogte

De meeste Liriope komen in bloei in augustus. In de zomermaanden kan het in de tuin erg droog zijn als je de planten niet of nauwelijks water geeft. Wanneer je een Liriope te weinig water geeft, gaat de plant zijn energie steken in het overleven. Hierdoor steekt de plant minder energie in het ontwikkelen van bloemen. Dit kan er voor zorgen dat de plant in mindere mate bloeit of de bloei overslaat.

Te hoge pH-waarde

Liriope groeit het beste in een lichte zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Wanneer de pH-waarde te hoog is, staat de Liriope in een groeiplaats die de plant eigenlijk helemaal niet prettig vindt. Een gevolg van een te hoge pH-waarde is dat de plant niet bloeit.

Wil je weten of een te hoge pH-waarde het probleem is dat de Liriope niet bloeit, dan zou je de pH-waarde van de bodem kunnen meten. Dit kun je zelf heel eenvoudig doen met behulp van een pH-bodemtest.

Een handige pH-bodemtest is de pH-bodemtest van Ecostyle. Door een monster van de bodem te nemen, kun jij zelf bepalen wat de pH-waarde is en of deze geschikt is voor de groei van Liriope.

Is de pH-waarde te hoog dan kun je tuinturf aanbrengen om de grond zuurder te maken.

Liriope bloeit niet

Bestel een pH-bodemtest!

‘Verkeerde’ variëteit

Liriope heb je in verschillende variëteiten. Tussen deze variëteiten zitten best wat verschillen. Enkele variëteiten zijn voornamelijk doorontwikkeld op een bloemrijke bloei. Enkele variëteiten bloeien een stuk minder of bijna helemaal niet. Het kan dus zijn dat je een variëteit in de tuin hebt staan die eigenlijk helemaal niet bloeit.

Heb je een groep Liriope in de tuin staan, dan zie je vaak dat er enkele planten bloeien en een groot deel van de planten helemaal niet.

Zo meteen vertel ik je welke Liriope soorten erg rijk bloeien!

Bloeitijd

Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog even geduld moet hebben. De meeste Liriope soorten bloeien pas vanaf augustus. Het is dus heel normaal dat je de maanden er voor nog geen bloemen in de plant hebt. In de meeste gevallen verschijnen deze bloemen rond augustus / september aan de plant en hoef je jezelf geen zorgen te maken.

Hoe zorg je er voor dat je Liriope volgend jaar wel weer bloeit?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen waarom de Liriope niet bloeit of heeft gebloeid. Heeft de Liriope te weinig water gehad, dan weet je dat je Liriope voortaan van meer water moet voorzien. Misschien is het wel slim om een druppelslang tussen de beplanting te leggen of is een automatische beregening een goede optie.

Ik raad je ook aan om de pH-waarde van de bodem te testen. Dit kun je doen met de Ecostyle bodemtest. Mogelijk geeft de test aan de pH-waarde te hoog is. Dit betekent dat je de grond zuurder moet maken door het aanbrengen van tuinturf. Tuinturf is in losse zakken verkrijgbaar en kun je rondom de Liriope strooien. Een bodemtest bestel je hier!

Heb je andere zuurminnende planten in de tuin staan zoals Rhododendron, Skimmia of Azalea? Hier mag je ook gerust wat tuinturf tussen strooien, omdat deze planten het beste groeien in een zure grond.

Ik raad je aan om altijd eerst de pH-waarde van de bodem te controleren. Voor dat je de keuze maakt om de beplanting te verwijderen. Mogelijk is het probleem met het aanbrengen van tuinturf op te lossen.

Mocht de pH-waarde op orde zijn. Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een variëteit hebt die niet geselecteerd is op de bloei. Hierdoor bloeit de Liriope niet of nauwelijks. Wil je graag dat er wat meer bloemen in de planten komen, dan zou je kunnen kiezen voor een soort die speciaal voor de bloei gekweekt is.

Rijk bloeiende Liriope soorten

Onderstaand licht ik 3 variëteiten aan je toe, die bekend staan om hun rijke bloei.

Liriope muscarii ‘Moneymaker’

Eén van deze rijk bloeiende variëteiten, is de Liriope muscarii ‘Moneymaker’. Ten opzichte van vele andere Liriope variëteiten heeft deze plant naar verhouding een grote bloem. De bloemkleur van de plant is violet kleurig en de bloeiperiode is in augustus t/m oktober.

De plant wordt veel aangeplant als bodembedekker en staat het liefst op een plek in de schaduw. In veel tuinen wordt de plant langs de borderrand aangeplant. Vooraan in de border komt de plant het beste tot zijn recht.

De Liriope muscarii ‘Moneymaker wordt ongeveer 25 tot 30 centimeter hoog.

Bekijk deze plant!

Liriope muscarii ‘Royal Purple’

De Liriope muscarii ‘Royal Purple’ is een groenblijvende vaste plant die vaak als bodembedekker wordt gebruikt. De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en bloeit met prachtig paarsblauwe bloemen. Doordat de plant in de winter ook groen blijft, heeft deze zelfs in de winter sierwaarde. Wanneer andere planten in je tuin afsterven, staat er toch nog iets groens in de border.

Het liefst staat de plant op een plek in schaduw of halfschaduw.

Bekijk deze plant!

Liriope muscarii  ‘Big Blue’

De Liriope muscarii ‘Big Blue’ heeft zijn naam niet voor niets. In vergelijking met veel andere variëteiten wordt deze variëteit met een hoogte van 50 centimeter net iets hoger. Een andere kenmerk van deze plant is dat deze in de breedte groeit.

De plant bloeit in augustus t/m oktober met paarsblauwe druifachtige bloempluimen. Na de bloei ontstaan er zwarte bessen die enkele maanden aan de plant blijven.

Verder is de plant wintergroei en wordt deze veel gebruikt als groenblijvende bodembedekker. In rotstuinen en Japanse tuinen wordt deze variëteit ook veel toegepast.

De favoriete plek van deze plant is een plek in de halfschaduw of schaduw.

Bekijk deze plant!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Ellen schreef:

  Mijn Lioriope bloeit maar de bloemen komen niet boven de grassen uit. Hoe kan ik dit oplossen? De bloemen zijn ook beperkt. Ze staan halfzon en halfschaduw.

  • Thijs schreef:

   Beste Ellen,

   Dit komt regelmatig voor bij Liriope. Sommige variëteiten bloeien minder en de bloemen komen nauwelijks boven de plant uit.
   Helaas is hier niet veel tegen te doen.

   • Annemiek schreef:

    Beste Thijs,
    Ik heb in mijn tuin hetzelfde probleem. Achterblijvende en te kleine bloemontwikkeling kan toch eveneens een gevolg zijn van te zure grond en droogte? Ik ga het iig voor volgend jaar uitproberen met turf en meer water; Voordat ik ze uit de grond trek. Mvg, Annemiek

 • >