Meeldauw bestrijden met azijn: is dat wel slim?

Regelmatig wordt de vraag gesteld of je meeldauw kunt bestrijden met Azijn. In dit artikel geven we hierop antwoord en laten we zien welke middelen het beste zijn om meeldauw te bestrijden.

Voor je gaat beginnen met het behandelen van meeldauw moet je eerst weten wat meeldauw is en waarom deze mogelijk jouw planten heeft aangetast. Na het lezen van dit artikel weet je ook waarom het noodzakelijk is om meeldauw te behandelen.

meeldauw bestrijden met azijn

Wat is meeldauw ?

Meeldauw is een van de meest voorkomende ziektes bij planten. De ziekte is een schimmelziekte welke een plant flink kan aantasten. De ene plant is er wat gevoeliger voor dan de andere plant. Zo zijn onder andere druiven, solidago en phloxen, planten die gevoelig zijn voor meeldauw. Diverse gewassen zoals sla, tomaten en komkommer zijn ook gevoelig voor meeldauw.

Een ernstige aantasting van meeldauw kan ervoor zorgen dat planten doodgaan. In de meeste gevallen blijven de planten het overleven, maar zien we wel misvorming en een groeiachterstand.

De meeldauw die voorkomt op de planten, kennen we in de onderstaande twee varianten

Echte meeldauw

Echte meeldauw komt voor op de bovenkant van het blad. In het begin herken je het aan lichtgele vlekken op het blad. Later zie je op de bovenkant van het blad poederachtige witte vlekken. Deze vlekken kunnen de uitstraling van een plant flink verpesten.

Valse meeldauw

Deze schimmelziekte lijkt erg veel op de echte meeldauw maar komt voor op de onderkant van het blad. Voor deze schimmelziekte zijn voornamelijk veel groentegewassen gevoelig. Tijdens het begin van deze ziekte merk je dat het blad geelbruine vlekken krijgt. Aan de onderzijde van het blad zijn witte ‘pluisjes’ waarneembaar.

Hoe ontstaat meeldauw?

Zoals eerder al gezegd is de ene plantsoort wat gevoeliger voor meeldauw dan de andere plantsoort. De ontwikkeling van meeldauw is afhankelijk van de weersomstandigheden en luchttoevoer bij de plant.

Echte meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij vochtig en warm weer. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende lucht krijgt, zodat deze ook weer snel droogt. Hiermee verklein je de kans dat meeldauw ook andere planten in jouw tuin gaat aantasten.

Aantasting door echte meeldauw kan ineens in jouw tuin voorkomen. Door de wind en door vogels kan deze schimmelziekte worden overgedragen. Planten die wat minder vitaal zijn, kunnen hier wat extra vatbaarder voor zijn. Bemest je tuin dus regelmatig met bijvoorbeeld DCM siertuinbemesting om gezondere en sterkere planten te krijgen.

Valse meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij vochtig en wat kouder weer. Meestal begint de aantasting al vroeg in het voorjaar. De ziekte kan zich ondergronds of via afgevallen bladeren verspreiden. Om van valse meeldauw af te komen is behandeling noodzakelijk. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hier vanaf te komen.

Meeldauw bestrijden met azijn de oplossing ?

Regelmatig wordt de vraag gesteld of je meeldauw kunt bestrijden met azijn. Wij raden dit echter af. Zoals je misschien wel weet gebruiken veel mensen Azijn om onkruid te bestrijden. Als je azijn aanbrengt op beplanting dan is de kans groot dat de beplanting hierdoor schade oploopt. Wist je eigenlijk al dat schoonmaakazijn eigenlijk niet eens gebruikt mag worden om onkruid te bestrijden. In het artikel schoonmaakazijn tegen onkruid lees je hier alles over.

Middelen om meeldauw te bestrijden

Onderstaand leggen we graag aan je uit met welke middelen je meeldauw juist wel kan bestrijden.

Bayer Micosulfo Spuitzwavel

Dit product werkt tegen diverse schimmelziekten op planten. Het product dien je voor gebruik te mengen met water. Een verpakking van 200 gram is voldoende om 40 tot 75 liter bestrijdingsmiddel aan te maken.

Wanneer je de recensies van Bayer Micosulfo Spuitzwavel leest, zijn deze erg positief. Zo werkt het product erg snel en kan na 1 keer spuiten het probleem opgelost zijn. Het enige nadeel is dat het na gebruik even naar zwavel ruikt.

Sinds kort is de naam van Bayer Garden aangepast naar Solabiol. De producten zijn hetzelfde, alleen de naam is veranderd.

Bestel hier Bayer Micosulfo Spuitzwavel

Melk en water

Een natuurlijke manier om meeldauw te behandelen is met melk en water. Het beste kun je 40% melk en 60% water met elkaar mengen. Dit doe je in een plantenspuit of drukspuit waarmee je om de 10 dagen de beplanting bespuit.

Een plantenspuit die je hiervoor prima kunt gebruiken is de E&D plantenspuit. Deze plantenspuit heeft een inhoud van 2 liter en werkt door middel van een pompsysteem. Gebruik je een plantenspuit die je eerder hebt gebruikt om bijvoorbeeld onkruid te behandelen, zorg er voor dat deze dan goed schoon is. Door eventuele resten kunnen planten aangetast worden.

Sommige mensen gebruiken een ‘plantenspuit’ die ook in de kapperswereld wordt gebruikt om haren nat te maken. Deze is prima voor de kapperswereld maar in veel gevallen zijn de druppels te klein om planten te besproeien. Bij een plantenspuit zijn de druppels vaak groter. Dit werkt een stuk effectiever!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>