Meerkleurige vlinderstruik: De eyecatcher van jouw tuin!

Ben je op zoek naar een plant die geschikt is als een echte blikvanger voor jouw tuin? De meerkleurige vlinderstruik is een plant die vanwege zijn diversiteit aan kleuren de aandacht trekt.  We kennen twee soorten meerkleurige vlinderstruiken, namelijk de Buddleja davidii ‘Tricolor’ en de Buddleja davidii ‘Flower Power’. De verschillende kleuren zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en dat zal je niet onopgemerkt blijven tijdens de bloeiperiode van de plant.

In dit artikel vind je meer informatie over de twee soorten meerkleurige vlinderstruiken en enkele tips over de verzorging, het aanplanten en het kopen van deze plant.

Meerkleurige vlinderstruik

Over de meerkleurige vlinderstruik

Wie van een kleurrijke tuin houdt, zal de meerkleurige vlinderstruik als een grote aanwinst zien. Dit omdat er maar weinig planten zijn die in verschillende kleuren kunnen bloeien. Een vlinderstruik die in meerdere kleuren bloeit, kennen we in twee soorten. Hieronder lichten we deze soorten aan je toe.

Buddleja davidii ‘Tricolor’

De Buddleja davidii Tricolor’ bloeit in drie verschillende kleuren, namelijk roze, wit en paarsblauw. De struik bloeit in de maanden juni t/m augustus en trekt veel bijen en vlinders. Een nuttige plant dus! Deze vlinderstruik kan ongeveer 2 meter hoog worden. De breedte van deze plant is ongeveer 1 tot 1,5 meter. Om jaarlijks een prachtige bloei te krijgen, is het aan te raden om de vlinderstruik in het voorjaar terug te snoeien. Doe dit dan wel na de vorstperiode want een vlinderstruik is vorstgevoelig.

De plant is uitermate geschikt om als solitair te worden aangeplant. In groepsverband zal deze plant ook niet misstaan.

Buddleja davidii ‘Flower Power’

Waar de Buddleja davidii ‘Tricolor’ meerdere kleuren bloemen kent, is er nog een vlinderstruik die meerdere kleuren bloeit. De Buddleja davidii ‘Flower Power’ geeft ook meerdere kleuren bloemen. Het verschil is wel dat één bloem meerdere kleuren kent. Meestal begint de bloem eerst in de kleuren roze en lila te bloeien. Later verkleurt deze naar oranje.

De bloei van deze vlinderstruik duurt vrij lang, dus je hebt er een lange tijd plezier van. De bloei start in juni en eindigt meestal eind augustus. Het liefst staat deze plant op een zonnige standplaats. De hoogte die deze plant bereikt is ongeveer 2 meter. De breedte is 1 tot 1,5 meter.

Verzorging

Om optimaal van de vlinderstruik te kunnen genieten vraagt deze wel wat verzorging. Zo is het snoeien, bemesten en beregenen erg belangrijk.

Bemesten

Het jaarlijks bemesten van de vlinderstruik is belangrijk om een vitale plant te krijgen. Bemesting kun je het beste toepassen in het voorjaar. Gebruik hiervoor organische bemesting voor de siertuin, zoals DCM siertuin bemesting. De bemesting zorgt voor een rijkere bloei en frisgroene bladeren. Tevens is deze bemesting ook voor vele andere tuinplanten toe te passen.

Bestel hier DCM Siertuinbemesting

Snoeien

Naast het bemesten is het snoeien van de vlinderstruik jaarlijks aan te raden om een rijkere bloei te krijgen. Het snoeien dient plaats te vinden in het begin van het voorjaar (na de vorstperiode). Het snoeien van de vlinderstruik kan vrij eenvoudig als je de juiste gereedschappen hebt. Gebruik bij het snoeien een snoeischaar of een takkenschaar. Om de wat dikkere takken te snoeien, kun je het beste een takkenschaar gebruiken.

Tijdens het snoeien, kun je de takken flink inkorten. Aan te raden is om minimaal 20 tot 30 centimeter boven de grond te blijven. Wil je dat de vlinderstruik wat hoger wordt dan kun je deze inkorten tot 1 meter boven de grond. Na het snoeien zullen zich spoedig nieuwe takken gaan ontwikkelen.

Onderstaande video laat zien hoe je de vlinderstruik moet snoeien.

Beregenen

We hebben de afgelopen zomers gezien dat het erg droog kan worden. Net als vele andere planten in de tuin, vraagt de vlinderstruik ook om voldoende water. Voldoende water zorgt er voor dat de plant langer in bloei blijft en natuurlijk in leven blijft. Staat deze vlinderstruik in een pot dan vraagt deze plant om extra water.

Kopen

De meerkleurige vlinderstruik is een plant die vrij lastig aan te komen is. In veel tuincentrums wordt deze plant niet verkocht en op diverse plantenwebshops is deze plant niet (meer) op voorraad. Dat is jammer want de meerkleurige vlinderstruik is echt een aanwinst voor je tuin.

Qua kostprijs staat de vlinderstruik bekend als een relatief voordelige plant. Een meerkleurige vlinderstruik heb je al voor ongeveer 10 euro.

Tuinplant.nl is een tuincentrum met een plantenwebshop. Het tuincentrum staat bekend om het grootste aanbod van bomen en planten in Nederland. Ze verkopen ook de meerkleurige vlinderstruik welke zelfs goed verpakt als pakketpost bij je thuis bezorgd kan worden. Door de plant te versturen als pakketpost zijn de bezorgkosten relatief laag.

Klik op de button en bestel bij Tuinplant.nl:

Bestel hier Buddleja davidii 'Tricolor'  Bestel hier Buddleja davidii 'Flower Power'

Aanplanten

Een vlinderstruik aanplanten kan in de volle grond, in een plantenbak en zelfs in een grote bloempot.
Het aanplanten van de vlinderstruik is geen moeilijke klus maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Het plantgat moet groot genoeg zijn. Dat wil zeggen dat het plantgat ongeveer 1/3 groter moet zijn dan de pot. Naast de grootte van het plantgat is het belangrijk dat de bodem in het plantgat los genoeg is. Is dit niet het geval dan kunnen de wortels zich nauwelijks ontwikkelen wat vaak resulteert in een slechte groei van de plant. De bovenkant van de kluit moet net onder de het plantgat komen. Zo zorg je er voor dat de plant niet te diep of juist te ondiep wordt gepland.

Wat je ook niet moet vergeten is het toevoegen van aanplantgrond. Aanplantgrond verhoogt de kans dat de plant aanslaat. Dit komt omdat aanplantgrond de wortels van de vlinderstruik stimuleren om te groeien. Tevens houden ze beter vocht vast, waardoor de plant minder snel uitdroogt. Wanneer je aanplantgrond gaat toevoegen, kun je deze het beste mengen met de tuingrond die je uit het plantgat hebt gegraven.

Na het aanplanten van de vlinderstruik, moet je de plant regelmatig beregenen. Voornamelijk het eerste jaar na aanplant heeft de vlinderstruik voldoende water nodig. Dit komt omdat de wortels zich nog moeten ontwikkelen en nog niet diep in de grond zitten. Naar mate de plant ouder wordt, zal deze makkelijker voedingstoffen uit de bodem opnemen. Wat je natuurlijk niet moet vergeten, is dat ze plant in de droge periodes wel wat extra water kan gebruiken.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>