Meeuwen verjagen op het dak!

Heb je last van meeuwen op het dak? In dit artikel vertel ik op welke manieren je ze van jouw dak kunt verjagen zodat je er geen of minder overlast van hebt. Meeuwen kunnen voornamelijk in het voorjaar en zomer veel overlast veroorzaken. Ze maken veel geluid en kunnen de stoep en je woning flinker onder poepen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Waar je bij het verjagen wel rekening mee moet houden, is dat meeuwen beschermde vogels zijn. Dit betekent dat het verboden is om meeuwen opzettelijk te verontrusten, te vangen of te doden. Gelukkig zijn er enkele manieren die je kunt toepassen, zodat de meeuwen uit zichzelf een andere plek gaan op zoeken. Wat deze manieren zijn, maak ik graag in dit artikel duidelijk!

Waarom meeuwen verjagen?

Meeuwen kunnen in je woonomgeving voor flink wat overlast zorgen. Naast dat ze veel geluid maken en de boel kunnen onder poepen, kunnen ze ook nog eens agressief zijn. Sommige meeuwen worden voornamelijk agressief als ze jongen hebben. Dit doen ze om hun jongen te beschermen.

Bovengenoemde redenen, zijn veel oorzaken waarom mensen er voor kiezen om meeuwen op hun dak te voorkomen. Meeuwen zitten namelijk graag op daken waar ze ook hun nesten kunnen bouwen. Dit zullen ze voornamelijk doen op platte daken.

Maak het de meeuwen onaangenaam op het dak

Meeuwen zijn dol op daken die wat vervuild zijn. Hierbij kun je denken aan platte daken waar afval op ligt, maar ook op daken waar takken en bladeren liggen zijn meeuwen graag te vinden. Ze kunnen deze takken en bladeren gebruiken om hun nesten te bouwen.

Om de aanwezigheid van meeuwen op je dak te beperken, kun je het dak met enige regelmaat schoonmaken. Zorg er voor dat dat er geen bladeren en takken op het dak liggen die de meeuwen kunnen gebruiken. Wanneer je het dak met regelmaat schoonmaakt, zien meeuwen dat ze op deze plek gestoord kunnen worden.

Meeuwen zijn namelijk vogels die niet graag gestoord worden. Wanneer ze jou op het dak tegen komen dan is de kans groter dat ze op zoek gaan naar een andere plek om te verblijven en te nestelen.

Hoe meeuwen verjagen op het dak?

Het verjagen van meeuwen kan op verschillende manieren. Welke manier voor jou het beste is, is afhankelijk van je tuin en het dak. Mogelijk dat één van de onderstaande methodes de overlast van meeuwen op jouw dak flink verminderd.

Vogelpinnen

Een van de beste manieren om de overlast van meeuwen te beperken, is door vogelpinnen te plaatsen op randen van het dak en eventuele rustplaatsen waar veel meeuwen veel verblijven.

Vogelpinnen zorgen er voor dat meeuwen niet op dit stuk dak kunnen zitten omdat ze met hun poten niet plaats kunnen nemen op de vogelpinnen. Vogelpinnen zijn meestal gemaakt van kunststof of aluminium.

Naast de functie van het verjagen van meeuwen, voorkomen ze ook dat inbrekers op het dak kunnen klimmen.

Vogelpinnen worden meestal verkocht in een lengte van 0,5, 1 of 5 meter. Het is een soort strip die je op het dak kunt bevestigen. Dit kan door de strip aan te brengen met montagekit of door de strip op het dakrand te plakken met een zelfklevende strip. Ik raad je aan om geen vogelpinnen te kopen die je met behulp van schroeven moet bevestigen. Hiermee breng je onnodig schade aan op het dak.

De methode voor het plaatsen van vogelpinnen is alleen geschikt op rust- en verblijfplaatsen en op dakranden. Door het plaatsen van vogelpinnen kunnen meeuwen nog wel plaats nemen op het plat dak.

Neproofvogel

Heb je een tuin met beste wat ruimte, dan zou je kunnen overwegen om de Kite Hawk vogelverschrikker in te zetten. De Kite Hawk is een vogelverschrikker die lijkt op een roofvogel. Wanneer er een (nep)roofvogel in de buurt is, vertrekken veel meeuwen naar een andere plek.

De Kite Hawk is een vogelverschrikker op een paal met een hoogte tot 7 meter. Door deze vogelverschrikker vlak bij je dak te plaatsen, zullen meeuwen niet snel op je dak gaan zitten.

Netten

Een manier om meeuwen niet op het plat dak te laten komen, is het plaatsen van een net. Het net kun je zelf plaatsen maar er zijn ook ongediertebestrijders die dit voor je kunnen doen. Het voordeel van een net is dat meeuwen niet op je plat dak gaan lopen. Hierdoor kunnen ze er niet nestelen en gaan ze op zoek naar een andere locatie.

Een nadeel van een net is dat er vogels in verstrikt kunnen raken, daarom is dit naar mijn mening niet de beste oplossing.

Draad spannen

Een betere manier om meeuwen op het plat dak te voorkomen, is het plaatsen van draden. Het beste kun je kiezen voor metalen draden. De draden zorgen er voor dat meeuwen niet op het dak gaan rond lopen. Ze zullen hier ook niet gaan nestelen.

De draden moeten parallel aan elkaar worden geplaatst waarbij telkens maximaal 25 centimeter tussen de draden zit.

Ultrasone geluid

Een andere manier wat prima werkt is het plaatsen van een ultrasone verjager. Dit is een verjager die bij het detecteren van een vogel hoorbare toon voor vogels geeft, waardoor ze snel vertrekken. Voor de meeste mensen is dit geluid niet hoorbaar. Jonge mensen schijnen het geluid wel eens te kunnen horen.

Een ultrasone verjager wordt vaak ingezet om katten uit de tuin te verjagen, maar is ook geschikt voor muizen, marters en vogels.

Voor het beste effect plaatst je de verjager op het dak. De verjager kun je ook plaatsen op platte daken. Bij het aanschaffen van een verjager heb je de keuze uit een verjager die werkt op zonne-energie, batterijen of op elektriciteit.

Heb je twijfels of het apparaat wel werkt tegen meeuwen op je dak? Op de onderstaande ultrasone verjager krijg je een 100% niet goed geld terug garantie. Voor het verjagen van vogels is het belangrijk dat je de verjager op de juiste frequentie instelt. De handleiding legt je uit hoe je dit precies doet.

Het plaatsen van een ultrasone verjager is de meest makkelijke oplossing tegen meeuwen op platte daken. Je hebt er geen expert voor nodig en je kunt de verjager zelf ophangen.

Let bij het aanschaffen van de verjager op het bereik. Voor het detecteren van vogels mogen geen obstakels in de weg staan. Is dit wel het geval dan kun je er het beste meerdere plaatsen op je dak.

Beste periode om maatregelen te treffen

De beste tijd om maatregelen tegen meeuwen te treffen, is voor het broedseizoen (rond april). Meeuwen zijn namelijk beschermde vogels die je tijdens het broeden niet mag verstoren door van het nest te jagen.

Door vóór het broedseizoen maatregelen te nemen, voorkom je dat ze op jouw dak gaan broeden. Wanneer je eenmaal broedende meeuwen op je dak hebt, komen ze vaak het volgende jaar weer terug. Meeuwen broeden namelijk graag op vertrouwde plekken.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>