4

Mieren in boom: Dit is wat je er tegen kunt doen!

Valt het je op dat er veel mieren in je boom kruipen? Grote kans dat ze op zoek zijn naar voedsel. Mieren zijn namelijk dol op de suikers die bladluizen uitscheiden en profiteren hier juist van. Bladluizen en mieren in de boom is iets wat we juist niet willen. Wist je dat mieren de bladluizen juist beschermen tegen natuurlijke vijanden?

Als je last hebt van mieren in je boom, dan kun je ze behandelen. Onderstaand vertellen wij jou wat je kunt doen tegen mieren in een boom.

Mieren in boom

Over mieren

Mieren zijn harde werkers, maar helaas niet in iedere tuin even geliefd. Ze kunnen veel overlast veroorzaken door een nest te beginnen onder de bestrating of zelfs bij je in huis komen. Voornamelijk in de zomerdagen zijn mieren erg actief. Wanneer je in de zomer veel buiten bent, kan dit erg vervelend zijn. Als je niet oplet, lopen ze over je lichaam of je eten. Dit is vaak ongewenst en onhygiënisch, omdat je niet weet waar de mieren overal gelopen hebben.

Mieren staan erom bekend dat ze zich ver van het nest kunnen verplaatsen. Maar meestal zijn ze in grote getalen aanwezig in de omgeving van het nest of bij een voedselbron.  In bomen kunnen ook erg veel mieren lopen. In de meeste gevallen zijn er dan bladluizen aanwezig. Deze bladluizen scheiden suikers uit, waar mieren dol op zijn. Het kan ook zijn dat de boom veel nectar heeft waar de mieren op af komen.

Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde op de bestrating of op het gazon. In de hoopjes aarde zitten kleine gangen waarin de mieren hun weg naar het nest vinden. In gazons en bestrating kunnen deze nesten voor schades zorgen. In de bestrating kunnen er bijvoorbeeld verzakkingen ontstaan.

Wanneer zijn mieren actief

In het voorjaar en zomer worden mieren actief. Rond deze periode is de kans ook groot om mieren in de boom aan te treffen. Zodra er bladeren aan de boom komen, worden bladluizen ook actief. Voor mieren blijft dit niet onopgemerkt, waardoor ze massaal de boom in kunnen kruipen.

In winter kom je buiten weinig mieren tegen. Mieren kunnen niet goed tegen de kou, waardoor ze minder actief worden.

Lijmband tegen mieren in boom

Gelukkig is er een oplossing om mieren uit je boom te weren en dat zonder chemische bestrijdingsmiddelen! Zo voorkom je dat er schadelijke stoffen in jouw tuin of vruchten van de boom terecht komen.

De beste manier om op een biologische wijze de mieren uit je boom te vermijden, is door lijmband om de stam aan te brengen.

Een lijmband, ook wel vangband genoemd, bestaat uit een niet drogende lijm. Aan de lijmband blijven de mieren plakken die in je boom willen kruipen. Naast dat de lijmband prima werkt tegen mieren, heeft deze ook een werking tegen vliegende bladluizen, kastanjemineermot, fruitvliegjes en muggen.

De lijmband wordt geleverd op een rol van 5 meter lang. Dit is voldoende om verschillende bomen te voorzien van lijmband. Belangrijk aan de lijmband is dat deze op minimaal 30 centimeter hoogte moet worden geplaatst. Dit omdat sommige insecten vanaf de grond over deze lijmband heen kunnen springen als je deze onderaan de stam plaatst.

Naast dat de lijmband voor bomen wordt gebruikt, kan deze ook binnenshuis worden gebruikt om vliegen en muggen te vangen.

Bestel hier lijmband

Mierennest behandelen met aaltjes

Is het vermijden van de mieren uit je boom niet voldoende dan kun je er ook voor kiezen om het mierennest aan te pakken. In de winkel en op internet zijn er verschillende manieren om mierennesten te behandelen. Hierbij kun je denken aan mierenpoeder en mierenlokdozen.

Tegenwoordig worden steeds vaker aaltjes gebruikt om mierennesten te behandelen. Het is een milieuvriendelijke manier en niet gevaarlijk voor kinderen en huisdieren.Aaltjes zijn kleine wormachtige beestjes die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Deze aaltjes kunnen worden ingezet om plagen te bestrijden. Aaltjes herkennen de mierenplaag en zorgen ervoor dat deze verdwijnt.

Wanneer je mieren met aaltjes wilt bestrijden, is het product Mier-run zeker interessant! Dit product bestaat uit aaltjes die er voor zorgen dat de mieren verdwijnen en dat de larven in het nest worden gedood. Heb je geen succes met mierenpoeder en lokdozen, probeer dan zeker eens om aaltjes te gebruiken.

Hoe aaltjes aanbrengen?

De aaltjes kun je aanbrengen door ze in de nestingang te gieten. Het beste resultaat bereik je op een vochtige bodem. Met een verpakking met een inhoud voor 5 vierkante meter, kun je ongeveer 5 nesten behandelen. Mier-run is verkrijgbaar in 3 type verpakkingen, namelijk voor 5, 50 en 250 vierkante meter.

Bestel hier Mier-run

Wil je de mieren in het gazon of border behandelen, dan kun je het beste de totale oppervlakte behandelen. Door alleen de nestingang te behandelen, bereik je onvoldoende effect. Het is vaak zo dat de meeste mierennesten ondergronds zitten, waardoor je deze niet altijd ziet.

Mieren komen voornamelijk voor op een gazon waar veel mos aanwezig is. Op een gazon met weinig mos zie je nauwelijks mieren. Wil je van je mieren af komen in het gazon, overweeg dan eens om het mos aan te pakken. Het gebruik van DCM Gazon Pur is een goede oplossing. Dit product zorgt er voor dat het mos afsterft. Meer weten over mieren in het gazon. In het artikel over kleine rode mieren in het gazon, vertellen we je er alles over.

Tips om mieren uit de buurt te houden

Voor je de mierenoverlast gaat behandelen, moet je bij jezelf nagaan wat de reden zou kunnen zijn dat er ineens veel mieren aanwezig zijn. De onderstaande tips maakt het voor de mieren minder interessant om in jouw tuin te verblijven.

 • Ruim etensresten altijd op. Liggen er etensresten op de grond dan zijn mieren er als de kippen bij.
 • Maak je tuintafel regelmatig schoon.
 • Verwijder oud hout en rottende bladeren zodra het voorjaar begint te worden.
 • Sluit vuilcontainers altijd af!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Theun Terpstra schreef:

  Ze lopen bij honderden langs de boom omhoog en naar beneden. De uiteinden van de bladeren aan de takken gaan vervormen.

 • Theun Terpstra schreef:

  Wat is hier aan te doen?

  • Thijs schreef:

   Je zou lijmband aan kunnen brengen om de stam. De mieren blijven aan de lijmband plakken, waardoor ze de bladeren niet kunnen bereiken.

 • >