Molshopen verwijderen en herstellen: Zo doe je dit!

Molshopen verwijderen en herstellen is nodig wanneer je een perfect gazon wilt. Wanneer je één molshoop hebt in je gazon. Dan kunnen dit er erg snel meer worden. Misschien heb je al gemerkt dat een mol veel schade kan aanbrengen aan je gazon. Een strakke en groene grasmat is door een mol al snel geruïneerd.

Het aangerichte slagveld moet hersteld worden om weer een perfect grasmat te krijgen. Maar voor je het gazon weer kunt herstellen, is het belangrijk om eerst van de mol of mollen af te komen. Met een aantal hulpmiddelen heb je dit resultaat zo bereikt!

Wanneer de mollen uit je tuin vertrokken zijn, kun je beginnen om de molshopen te verwijderen en het gazon te herstellen. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in dit artikel.

Molshopen verwijderen

Maak eerste je tuin mollenvrij

Het herstellen van je gazon heeft pas zin als er geen mollen meer in je tuin aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om eerst alle mollen te vangen of te verjagen. Doe je dit niet dan blijft het herstellen van het gazon een terugkomende klus.

De tuin mollenvrij maken kan op een aantal manieren. Je kunt er voor kiezen om de mollen te vangen met een mollenklem of te verjagen met een ultrasoon mollenverjager.

Mollenklem

Een mollenklem is eenvoudig te plaatsen in het gazon. Je plaatst de mollenklem in de mollengang (liefst niet aan het uiteinde van een gang). Een mol bewandeld regelmatig zijn gegraven gangen, waardoor de kans dat je de mol vangt groot is.

Voordelen mollenklem

  • Goedkoop en effectief
  • De mol is voorgoed uit je tuin
  • Goedkoop in aanschaf

Het nadeel van een mollenklem is dat deze niet diervriendelijk is. Wil je graag een diervriendelijke oplossing dan is het plaatsen van een mollenverjager een goede optie.

Voor een grote vangkans kun je meerdere mollenklemmen plaatsen. Ben je nog op zoek naar een mollenklem? Edialux mollenklemmen zijn van goede kwaliteit. Zo is de klem van gegalvaniseerd staal en roest deze niet.

Mollenverjager

Een mollenverjager verdrijft de mollen met behulp van geluidssignalen. Deze geluidssignalen zijn voor de mens niet of nauwelijks hoorbaar, maar mollen horen ze wel. Voor een mol is dit geluid irriterend, waardoor de mol een nieuw onderkomen gaat zoeken.

Er zijn verschillende soorten mollenverjagers. Zo werken sommige op batterijen en andere op zonne-energie. Bij het kopen van een mollenverjager moet je altijd even letten op het bereik hiervan.

Je hebt mollenverjagers die een oppervlakte van 100 vierkante meter mollenvrij kunnen houden. Andere mollenjagers hebben een bereik van 700 vierkante meter.

Een goede mollenverjager is de mollenverjager van AA commerce. Met een bereik van 700 meter en werking op zonne-energie houdt deze jouw tuin mollenvrij.

Kippengaas tegen mollen

Weet je zeker dat alle mollen uit jouw tuin zijn verwijderd? Dan kun je overwegen om rondom je perceel kippengaas in de grond te graven. Hierdoor kunnen mollen niet meer in je tuin komen en kun je jouw gazon herstellen zonder opnieuw last te krijgen van mollen.

Let wel op dat je fijnmazige kippengaas gebruikt, zoals dit type kippengaas van vidaXL. Om het gaas te plaatsen graaf je een sleuf met een diepte van minimaal 60 centimeter. Vervolgens plaats je het gaas en vul je de sleuf weer aan met grond. Zo voorkom je dat mollen van buitenaf op jouw perceel terecht komen.

Molshopen verwijderen

Molshopen ontstaan doordat de mol naar boven graaft. Wanneer er veel molshopen in je gazon aanwezig zijn, is het lastig om gras te maaien. Bovendien is het slecht voor de messen van de grasmaaier als deze door molshopen moet maaien. De molshopen verwijderen is dus aan te raden als je het gras wilt maaien.

Molshopen verwijderen is prima te doen als dit er enkele zijn. Zijn er veel molshopen dan is dit intensieve klus. De molshopen en gangen kun je weer opvullen met grond. Vervolgens kun je de grond goed aanstampen. Een stootijzer of de achterkant van je schop is een handig hulpmiddel.

Gazon herstellen

Wanneer er mollen in je gazon hebben gezeten dan is het aan te raden om het gazon te herstellen. Het herstellen is vaak nodig om oneffenheden uit het gazon te halen en om kale plekken weer bij te zaaien.

Oneffenheden herstellen

Kleine oneffenheden in het gazon kun je verwijderen met behulp van een gazonwals. Een gazonswals kun je vullen met water of zand. De wals krijgt hierdoor meer gewicht waarmee je kleine oneffenheden kunt verwijderen.

Wanneer je gazon een slagveld is geworden door de vele molshopen, dan wordt het herstellen van het gazon een lastige klus. Je kunt dan overwegen om het gazon opnieuw aan te leggen. Dit betekent dat je de oude graszoden moet verwijderen en de grond opnieuw moet egaliseren. Na het egaliseren kun je nieuwe graszoden leggen of het gras opnieuw inzaaien.

Een goede tip is dan wel om zoals eerder al geadviseerd je perceel met kippengaas af te maken. Hierdoor voorkom je dat je het gazon over enkele jaren weer opnieuw moet aanleggen.

Kale plekken herstellen

Het herstellen van kale plekken in het gazon is aan te raden. Wanneer je dit niet doet krijgt onkruid de kans om zich op deze kale plekken te ontwikkelen. Door snelkiemend graszaad te gebruiken, krijgt onkruid nauwelijks de kans om te groeien.

Het is aan te raden om hiervoor DCM Riparo plus te gebruiken. Dit snel kiemend graszaad zorgt ervoor dat kale plekken snel zijn hersteld.

Ga je de kale plekken inzaaien, egaliseer dan is eerst het oppervlak. Strooi vervolgens het graszaad en druk het lichtjes aan met een hark. Het is aan te raden om het graszaad te mengen met Vivimusgazon. Dit zorgt voor een luchterige bodem en betere groei. Vervolgens moet je het gras voldoende water geven. Binnen enkele dagen gaat het gras ontkiemen.

Wil je zien hoe je Vivimusgazon en DCM Riparo plus graszaad moet aanbrengen? Bekijk dan onderstaande video.

 

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>