Mos tussen tegels verwijderen: Dit zijn de beste manieren!

Ben je klaar met al dat mos tussen de tegels? Er zijn verschillende manieren om mos tussen tegels te verwijderen. In dit artikel wordt verteld op welke manieren je dit kunt doen. Iedere manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Na het lezen van dit artikel wordt hopelijk voor jouw de beste manier duidelijk.

Mos tussen de tegels is vaak een grote ergernis. Het kan storend zijn en bij vochtig weer ook nog eens gladheid veroorzaken. Onderneem na het lezen van dit artikel direct actie om van het mos af te komen.

mos tussen tegels verwijderen

Hoe ontstaat mos tussen de tegels?

Mos tussen de tegels ontstaat doordat er weinig licht op de bestrating komt. Hierdoor is de bestrating vaak vochtig. Een vochtige bestrating in combinatie met schaduw is ideaal voor de vorming mossen, want ze houden namelijk van een vochtige omgeving.

Wanneer je een tuin in de schaduw hebt, kun je vaak weinig doen om meer licht in je tuin te krijgen. Soms wil het snoeien van bomen of struiken nog wel eens zorgen voor meer licht in de tuin. Zijn de bomen of struiken van de buren? Vraag dan eerst even toestemming als je van plan bent om ze te snoeien.

Waarom mos verwijderen?

Wanneer de winter voorbij is en het voorjaar langzaam zijn intrede doet, valt je oog snel op de mossen in de bestrating. Mos tussen de tegels is voor veel mensen een doorn in het oog. Het ziet er namelijk onverzorgd uit.

Een ander nadeel is dat mos tussen de tegels erg glad kan worden. Dit vergroot de kans op uitglijden en dit willen we natuurlijk niet. Het verwijderen van het mos is dus noodzakelijk om het gevaar op uitglijden te voorkomen.

Manieren om mos tussen tegels te verwijderen

Het verwijderen van mos tussen de tegels kan op verschillende manieren. Er zijn enkele manieren die effectief werken. Dit zijn de volgende manieren

  1. Mosbestrijdingsmiddel
  2. Onkruidbrander
  3. Voegenborstel

Onderstaand wordt duidelijk wat de voor en nadelen zijn van bovengenoemde manieren. Zo kun jij een keuze maken op welke manier je het mos tussen de tegels gaat verwijderen.

Mosbestrijdingsmiddel

Een mosbestrijdingsmiddel is een product dat werkt tegen groene aanslag, mossen en eventueel korstmossen. Naast dat je het middel kunt gebruiken op tegels, werkt het ook op hout, kunststoffen en andere materialen. Het product is aan te brengen met een drukspuit.

Een mosbestrijdingsmiddel kun je het beste toepassen boven een temperatuur van 6 graden Celsius op een droge dag. Binnen enkele dagen zie je al een positief resultaat.

Een product wat je hiervoor prima kunt gebruiken is BSI Green Kill of DCM Anti-mos en onkruid.

Onderstaande video laat zien hoe je BSI Green Kill moet toepassen.

Een mosbestrijdingsmiddel kent de volgende voordelen en nadelen:
+ Werkt snel
+ Goedkoop in aanschaf
– Alleen toe te passen als het droog weer is.
– Wanneer je planten of gazon raakt, kunnen deze beschadigd raken.

Onkruidbrander

Een manier om mos te doden is door het te verhitten met behulp van een onkruidbrander. Een onkruidbrander heb je op gas en elektrisch. Heb je geen elektriciteit bij de hand dan kun je het beste een onkruidbrander op gas gebruiken. Naast het doden van mos, kun je met een onkruidbrander ook het onkruid doden.

Onderstaand de voor- en nadelen van een onkruidbrander:
+ Behandeld ook onkruid
+ Milieuvriendelijk
– Kost meer tijd dan het toepassen van een mos bestrijdingsmiddel
– De mossen zijn dood maar (nog) niet verwijderd uit de voegen

Voegenborstel

Een andere goede manier om mos uit de voegen van je tegels te halen, is met behulp van een voegenborstel. Een voegenborstel bestaat uit een staalborstel. Door met de staalborstel tussen de voegen op en neer te gaan, verwijder je direct het mos uit de bestrating.

Een goede voegenborstel is de voegenborstel van Talen Tools. Deze beschikt over een lange steel, waardoor je niet op je knieën hoeft te zitten om het mos te kunnen verwijderen. Bestel je een de Talen Tools voegenborstel dan is het aan te raden om wat reserve borstels bij te bestellen. Wanneer je de voegenborstel regelmatig gebruikt, zal de borstel sneller slijten.

Dit zijn de voor- en nadelen van een voegenborstel:
+ Het onkruid is direct verwijderd. Bij het gebruik van een onkruidbrander en een mos bestrijdingsmiddel kijk je enkele weken tegen dood onkruid aan.
+ Beter voor het milieu
– Erg arbeidsintensief

Bestel hier een Talen Tools voegenborstel

Er zijn ook voegenborstel die het voor jou een stuk makkelijker maken. Deze elektrische voegenborstels hebben een roterende kop die er voor zorgt dat al het mos tussen de tegels wordt verwijderd.

Wat moet je niet doen?

Om most te verwijderen zijn er nog enkele manieren meer. Onderstaande manieren zijn af te raden.

Hogedrukspuit

We horen wel eens dat mensen mos tussen de tegels verwijderen met een hoge drukspuit. Dit is af te raden, omdat een hoge drukspuit de toplaag van de tegels kan beschadigen. In de toekomst zullen de tegels meer vuil aantrekken. De tegel wordt dan vaak ook minder mooi.

Door met een hogedrukspuit mos tussen de voegen te verwijderen, spuit je vaak ook de voegen eruit. Dit kan leiden tot verzakkingen van de tegels. Meestal is dan ook weer nodig om de voegen opnieuw op te vullen met inveegzand.

Chloor

Sommige mensen verwijderen het mos met behulp van chloor. Chloor is erg slecht voor het milieu en kunnen bij sommige bestratingsmaterialen beschadigingen veroorzaken.

Zout

Er wordt wel eens gezegd dat je zout moet gebruiken om van mos af te komen. Dit werkt wel, maar is voor tegels geen goede oplossing. Zout kan de toplaag van gecoate tegels beschadigen. Het gevolg hiervan is dat de kleur van de tegel kan veranderen.

Korstmossen behandelen

Op veel tegels zitten er naast mossen ook korstmossen op de tegels. Ze zijn te herkennen aan de gele of witte vlekken op de tegel.  Een korstmos bestaat uit een samenwerking tussen een schimmel en een alg. Het verwijderen korstmossen vraagt in sommige gevallen een andere methode dan het verwijderen van mossen.

Heb je korstmossen op de tegels en wil je deze net als de mossen behandelen? De bovengenoemde BSI Green Kill is dan de beste oplossing. Korstmossen verwijderen met een voegenborstel of onkruidbrander is niet mogelijk.

Wil jij graag weten hoe korstmossen nog meer te verwijderen zijn, lees dan ons artikel over het verwijderen van korstmossen op de bestrating, hout en kunststof.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>