1

Naaktslakken bestrijden in de moestuin: Wat kun je er tegen doen?

Op zoek naar een manier om naaktslakken te bestrijden in de moestuin? Een van de grootste ergernissen van tuinliefhebbers zijn (naakt)slakken in de tuin. Binnen enkele uren kunnen ze namelijk veel schade aanbrengen aan gewassen. Met als gevolg dat de sierwaarde van een plant en/of de oogst zelfs grotendeels verloren kan gaan. Om dit te voorkomen is het tijd om actie te ondernemen. Dit kan op verschillende manieren, ook biologisch!

In dit artikel vind je meer informatie over naaktslakken en de beste manieren om hier vanaf te komen. Er zijn diverse manieren om hier vanaf te komen. Hier vind je de manieren die succesvol en niet schadelijk zijn voor het milieu!

Naaktslakken bestrijden

Over de naaktslak

Als je de naaktslak wilt gaan bestrijden, is het belangrijk om wat meer te weten over de levenswijze van de naaktslak. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je (preventieve) maatregelen kunt nemen om naaktslakken in jouw tuin te verminderen.

Om de voortplanting van de naaktslak te voorkomen of te beperken, is het aan te raden om al vroeg in het voorjaar te starten met de bestrijding!

Wat eten naakt slakken?

Misschien dat je er al achter bent gekomen dat (naakt)slakken voor veel schade kunnen zorgen aan gewassen. Enkele planten in de moestuin waar ze graag van het blad snoepen zijn bijvoorbeeld bloemkool en sla. Alleen Rucola heeft in de moestuin nauwelijks last van slakken. In de siertuin zijn voornamelijk hosta’s het mikpunt van slakken.

Naast dat het blad van vele gewassen het zwaar te verduren heeft, kunnen naaktslakken ook vreten aan wortels van gewassen. Een gewas ondervindt hiervan veel hinder en kan hier zelfs aan doodgaan. Dit is niet wat we willen dus daarom is het bestrijden van slakken de maatregel om dit te voorkomen.

Voortplanting naaktslakken

Last van een slakkeninvasie? Dat heeft alles te maken met de voortplanting van de naaktslak. Als naaktslakken gaan paren, kunnen ze namelijk wel 500 tot 600 eitjes per jaar leggen. Nu begrijp je misschien wel hoe een slakkeninvasie in je tuin kan ontstaan.

Een naaktslak is hermafrodiet. Dit wil zeggen dat ze mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Een vochtige zomer is ideaal voor de voortplanting van naaktslakken. Er zullen daarom ook meer slakken in jouw tuin aanwezig zijn.

Waarom naaktslakken bestrijden?

Het bestrijden van slakken wordt om verschillende redenen gedaan. De grootste reden om slakken te bestrijden, is vanwege de schade die wordt aangericht aan gewassen. Om toch iets van je (moes)tuin over te houden, kun je het beste al vroeg in het voorjaar (rond maart) al beginnen met het bestrijden van de naaktslakken. Hierdoor beperk je de kans op voortplanting, waardoor je een heleboel nieuwe slakken voorkomt.

Een andere veel voorkomende reden om slakken te bestrijden is dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor honden. Zo kan een hond een wormeninfectie oplopen of besmet raken door het slijm van de slak. Dit is iets wat je als hondeneigenaar wilt voorkomen. Ga je de slakken bestrijden, denk van te voren goed na op welke manier je dit wilt doen. Sommige manieren zijn niet geschikt als er huisdieren in de buurt zijn.

Slakken kunnen ook voor overlast zorgen als ze door jouw tuin kruipen. Bijvoorbeeld op een zomeravond, als je door jouw tuin loopt of wanneer er kinderen in jouw tuin spelen. Het is vaak niet prettig als je per ongeluk op een naaktslak gaat staan. Voornamelijk bij vochtig weer en in het donker is de kans groot dat de slakken tevoorschijn komen. Naaktslakken zijn namelijk echte nachtdieren en kunnen slecht tegen warmte en zonlicht.

Hoe naaktslakken bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om naaktslakken te bestrijden. Iedere manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Als tip kunnen we meegeven, dat het verstandig is om middelen te gebruiken die geen schade geven aan (huis)dieren, mensen en planten. Hieronder lichten we enkele goed werkende methodes toe.

Aaltjes

Aaltjes zijn microscopische kleine wormpje die gebruikt kunnen worden om verschillende plagen te doden. Enkele voorbeelden van plagen zijn emelten, mieren en buxusmot. Zo zijn er ook aaltjes die speciaal tegen naaktslakken werken. Misschien denk je nu wel, wat kunnen aaltjes nu tegen naaktslakken doen?

De aaltjes gaan in de grond actief op zoek naar slakken en dringen bij deze slak naar binnen via openingen in het lichaam. In het lichaam van de naaktslak scheiden de aaltjes specifieke bacteriën uit. De slak stopt hierdoor na enkele dagen met eten en sterft. Na ontbinding van de slak komen de aaltjes weer in de grond terecht, waar ze weer opzoek gaan naar een nieuwe prooi.  Zo ben je binnen enkele weken van een heleboel slakken af.

Het beste kun je hiervoor de aaltjes van No-Slug toepassen. Deze kun je bestellen bij Biogroei.

Bestel direct!

Onderstaande video laat zien hoe je No-Slug toe moet passen.

Escar-GO

Escar-Go is een product van ECOstyle en is speciaal geschikt tegen slakken. Het product bestaat uit 100% natuurlijke korrelvorm. Wanneer slakken van deze korrels eten, zal de vraat onmiddellijk stoppen. Belangrijk om te weten is dat het product niet schadelijk is voor de mens en (huis)dieren.

Het product kun je toepassen wanneer slakkenvraat te zien is, maar het product kun je ook preventief toepassen. Het product wordt vaak preventief toegepast in de moestuin en bij hosta’s. De dosering van het product is 2,5 tot 5,0 gram per vierkante meter rondom de voet van de plant.

Bestel direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • mirjam krieg schreef:

    hallo,
    ik heb erge last van naaktslakken en ze eten alle bladeren op van mijn bonen,zelfs als er nog maar een stukje uit de grond is vreten ze dat al op,heb al korrels gestrooid en een potje bier neergezet.

  • >