Nachtvorst schadelijk voor een pas ingezaaid gazon?

Heb je kortgeleden je gazon ingezaaid met graszaad en wordt er binnenkort nachtvorst voorspeld? In dit artikel geef ik je meer informatie over het zaaien van graszaad en of graszaad geschikt is tegen nachtvorst.

Wanneer het voorjaar in aantocht is, beginnen veel mensen met het herstellen van hun bestaande gazon door het gazon te verticuteren en de kale plekken bij te zaaien. Andere mensen kiezen er voor om een volledig nieuwe grasmat in te zaaien. De periode waarin deze werkzaamheden vaak worden uitgevoerd is in de periode maart/april. In deze periode kan het nog wel eens voorkomen dat het in de nacht gaat vriezen.

Wanneer is de beste tijd om gras te zaaien?

De beste tijd om gras te zaaien is in het voorjaar of najaar. In het voorjaar praten we vaak over de maanden maart t/m mei. In deze periode is het nog niet al te heet en is de grond meestal redelijk vochtig wat de ontwikkeling van het graszaad ten goede komt.

Tijdens hete zomerdagen kun je beter even wachten met het inzaaien van je gazon. Dankzij de hoge temperaturen kan het graszaad verbranden en is de kans vrij groot dat de jonge grasplantjes verdrogen als gevolg van een te kort aan water. Tijdens hete zomerdagen is het van belang dat je het graszaad en de jonge grasplantjes van voldoende vocht voorziet. Dit heeft er alles mee te maken dat het wortelgestel van de grasplantjes nog niet is ontwikkeld, waardoor ze weinig vocht kunnen halen uit de droge toplaag.

Een andere periode waarin je prima gras kunt zaaien, is in het najaar. Het beste kun je kiezen voor de periode september t/m november. In deze maanden is het meestal niet meer zo heet. Een ander voordeel is dat de grond nog warm is, waardoor het graszaad eerder zal kiemen en het grasplantje goed ontwikkeld.

Het inzaaien in het najaar zorgt er ook voor dat er minder onkruid groeit. De grootste onkruiddruk vindt meestal plaats in het voorjaar. In het najaar heb je hier meestal wat minder last van zodat er minder onkruid in je nieuwe gazon komt. Desondanks verdwijnen veel onkruiden door het gazon enkele keren te maaien.

Kan graszaad tegen nachtvorst?

Wanneer je het gazon vroeg in het voorjaar of najaar inzaait, dan is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met nachtvorst. Veel mensen raken dan in paniek en denken dat dit problemen oplevert met de kieming van het graszaad. Gelukkig is nachtvorst geen enkel probleem voor het graszaad. Het enige nadeel is dat het kiemen van graszaad wat langer kan duren als de temperaturen lager zijn.

Zaai je het gras in de winter in dan kunnen de koude temperaturen er voor zorgen dat het wekenlang duurt voor dat het gras gaat kiemen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. De kans is echter wel aanwezig dat vogels het graszaad opeten.

Bij het te laat inzaaien van graszaad in het najaar, zal het graszaad in het voorjaar pas ontkiemen. De kans is echter wel aanwezig dat je nieuw graszaad aan moet brengen, omdat vogels een groot gedeelte van het graszaad hebben opgegeten.

Bij welke temperatuur kiemt graszaad?

Graszaad kiemt bij een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius. De exacte bodemtemperatuur wanneer het graszaad gaat kiemen, verschilt per grasmengsel. Zo zijn er grasmengsels waarbij het graszaad al kiemt bij een bodemtemperatuur van 8 graden Celsius. Bij andere grasmengsels kan dit bij een bodemtemperatuur van 12 graden Celsius zijn.

Voor het kiemen van graszaad is het beter dat de temperaturen ’s nachts niet afkoelen onder de 5 graden Celsius. Wanneer dit het geval is, kan het kiemen van graszaad langer duren.

Hoe lang duurt het voor dat het graszaad kiemt?

Hoe lang het duurt voor dat het graszaad gaat kiemen is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste factoren zijn hierin de temperatuur en het grasmengsel. Sommige snelkiemende graszaden staan erom bekend dat ze al vrij snel opkomen. Andere grasmengels kunnen er wekenlang over doen.

Er zijn enkele tips die je kunt toepassen, zodat het kiemen van graszaad een stuk sneller gaat. In het artikel ‘graszaad sneller laten kiemen’ geef ik je enkele tips.

Zorgt nachtvorst voor schade aan een jong gazon?

Heb je kort geleden je gazon ingezaaid en is het gras inmiddels ontkiemt, dan hoef je ook niet bang te zijn dat nachtvorst voor schade zorgt een aan je jonge gazon. Over het algemeen komt het vrij weinig voor dat nachtvorst voor schade zorgt aan een jonge grasmat. Dit komt omdat de meeste grasmengsels prima bestand zijn tegen nachtvorst.

Het graszaad kiemt niet

Het komt wel eens voor dat graszaad na enkele weken geleden te zijn ingezaaid, niet uitkomt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een te koude bodemtemperatuur of een grasmengsel wat zijn kiemkracht heeft verloren omdat deze te oud.

Heb je een probleem dat het graszaad bij jou ook maar niet wil kiemen, nadat je het kort geleden hebt aanbracht? In het artikel ‘graszaad kiemt niet’ geef ik je enkele tips wat je hieraan zou kunnen doen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>