Werkt een nep wespennest echt tegen wespen?

Nep wespennestHeb je last van wespen in je tuin dan zijn er allerlei manieren om de overlast hiervan te beperken. Je kunt een wespenval plaatsen, zelf aan de slag gaan met een wespenspray of je kunt een bestrijder laten komen om de wespennest te verwijderen. Een manier die misschien nog niet zo bekend is, maar wel goed werkt is het plaatsen van een nep wespennest ook wel Waspinator genoemd.

In dit artikel vertel ik je meer over het plaatsen van een nep wespennest en waarom dit zo goed werkt tegen wespen en wat de ervaringen zijn van de Waspinator. Verder heb ik in dit artikel een video toegevoegd van een horecazaak die dit product ook heeft uitgeprobeerd op zijn terras. Het resultaat is dat het terras wespenvrij is terwijl andere horecazaken in dezelfde periode wel veel hinder van wespen ondervinden.

Hoe werkt een nep wespennest?

Allereerst is het goed om te weten hoe een nep wespennest nu eigenlijk werkt. Door het ophangen van een nep wespennest denken wespen dat er een vijandige wespenkolonie in de buurt leeft. Om geen gevecht uit te lokken, blijven ze tot ongeveer 6 meter uit de buurt van het namaaknest.

Het namaak nest wordt veel in de buurt van terrassen opgehangen. Voor veel tuinen volstaat één namaaknest terwijl in sommige grotere tuinen meerdere namaaknesten worden opgehangen.

Waar je wel even rekening mee moet houden, is dat de nep wespennest alleen werkt als er binnen 5 meter geen echte wespennest aanwezig is. Het blijkt dat het plaatsen van een nep wespennest dan weinig effect heeft.

De nep wespennest is gemaakt van stof en is voorzien van een ophanglus en een trekkoord om af te sluiten. De wespennest moet je zelf nog even opvullen met krantenpapier, zodat het product de vorm van een wespennest krijgt. Vervolgens sluit je het nest af met een trekkoord en hang je de nep wespennest op aan je overkapping, balkon, picknickplaats, boom of parasol. Belangrijk is dat je de Waspinator zichtbaar ophangt!

Het beste effect bereik je als je de Waspinator al in april ophangt. Rond deze periode komt de koningin uit haar winterslaap en begint ze met het starten van een nieuw nest. Wanneer ze merkt dat er een nep wespennest hangt, zal ze hier uit de buurt blijven.

Hoe de wespennest werkt, kun je in de onderstaande video bekijken.

Voordelen van een nep wespennest

Ten opzichte van veel andere manieren om wespen te voorkomen, heeft de nep wespennest enkele voordelen die we onderstaand aan je toelichten.

Geen gif

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen kiezen voor het ophangen van een nep wespennest is omdat ze hierdoor geen gif hoeven te gebruiken. In veel middelen die gebruikt worden om wespen te voorkomen zitten schadelijke stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Wespen blijven in leven

Ondanks dat wespen in je omgeving niet altijd even prettig zijn, kunnen ze wel degelijk nuttig zijn. Er zijn wespensoorten die helpen bij bestuiving van planten en bij het opruimen van ‘afval’ in de natuur. Verder ruimen wespen insecten op die voor ons ook weer tot overlast kunnen zijn.

Werkt niet verstorend tegen planten en andere insecten

Een ander voordeel van de Waspinator is dat deze niet schadelijk is voor andere insecten in je tuin. Vlinders worden bijvoorbeeld door de Waspinator niet uit je tuin gehouden.

Verder heeft de Waspinator geen schadelijk effect op de groei van bloemen en planten in je tuin. Sommige andere manieren om wespen te bestrijden in je tuin hebben dit wel.

Levensduur nep wespennest

Om de levensduur van de wespennest te verlengen, wordt aangeraden om de nep wespennest alleen in het voorjaar en zomer te gebruiken. De nep wespennest is niet weersbestendig waardoor deze na 1 jaar vergaat als je deze het hele jaar buiten laat hangen. Door de nep wespennest alleen in het voorjaar en de zomer te gebruiken kun je de levensduur verlengen en kun je er meerdere jaren gebruik van maken.

Een andere tip van de leverancier is dat dat je de nep wespennest moet ophangen aan een touwtje en niet aan een ijzerdraad. Hang je de nep wespennest op aan een ijzerdraad dan kan het stof eerder scheuren.

Waspinator kopen

Wij zochten voor je uit waar je de Waspinator het beste kunt kopen en kwamen uit bij Biogroei. Biogroei is een webshop met producten waarmee je ziekten en plagen in je tuin op een milieuvriendelijke manier kunt oplossen zonder het gebruik van gif!

De webshop heeft krijgt van ruim 1300 kopers een beoordeling van 9,5 wat een erg hoge score betekent. In het assortiment zit ook de Waspinator. Nep wespennest

Bestel direct!

Ervaringen Waspinator

Als je de ervaringen over de Waspinator op internet leest, dan zijn de meningen hierover verdeeld. Bij de ene gebruiker heeft het positief effect maar bij de ander lijkt de nep wespennest niet helemaal zijn werk te doen.

Belangrijk is dat je moet beseffen dat de Waspinator zijn werk doet binnen een straal van 6 meter en dat je deze zichtbaar op moet hangen. Vooral bij het zichtbaar ophangen van de Waspinator gaat het vaak mis, omdat gebruikers deze uit het zicht hangen.

Afgelopen zomer heb ik zelf de proef op de som genomen en een Waspinator aangeschaft. In vergelijking met andere zomers is de overlast van wespen rondom mijn terras afgenomen. Hier en daar kwam er sporadisch een wesp af op het drinken maar deze was meestal vrij snel weer verdwenen.

Wat ik je wel wil meegeven is om de Waspinator als het kan op een droge plek op te hangen. In mijn geval heb ik de Waspinator in de regen laten hangen waardoor deze helaas volgend jaar niet meer bruikbaar is.

Kortom de Waspinator is de moeite waard!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>