Nepeta faassenii – kattenkruid: Variëteiten, onderhoud en combineren

De Nepeta faassenii is een opvallende tuinplant vanwege zijn kleur en geur. Enkele maanden lang in de zomer t/m najaar staat de Nepeta in bloei en levert een positieve bijdragen voor bijen en vlinders.

De Nepeta is een vaste plant met een bodembedekkende groeiwijze waardoor de plant onkruid voor een groot gedeelte tegenhoud. Een andere eigenschap van de plant is dat deze erg sterk is en goed kan combineren met andere planten.

In dit artikel wordt informatie gegeven over de verschillende variëteiten van de Nepeta faassenii, het onderhoud en informatie over het aanschaffen en combineren van deze plant.

Nepeta faassenii

Nepeta faassenii

Over de Nepeta faassenii – kattenkruid

De Nederlandse benaming ‘kattenkruid’ heeft de plant niet voor niets. Katten zijn namelijk dol op deze plant en gaan er graag tussen liggen. Dit komt doordat er in kattenkruid een stofje zit waar katten op reageren. Dit stofje is niet gevaarlijk voor katten!

De Nepeta kan worden aangeplant als randbeplanting langs bijvoorbeeld paden of als vakbeplanting. De meest voorkomende kleur is blauw of paars, maar de Nepeta heb je ook in de kleuren wit en lila. Door zijn paarsblauwe kleur wordt de Nepeta wel eens verward met lavendel.

Standplaats

Het liefst staat de Nepeta faassenii in de volle zon op een droge humusrijke bodem. Een zonnige standplaats zorgt ervoor dat de plant mooier en langer zal bloeien.

Vermeerderen

Nepeta kun je op twee verschillende manieren vermeerderen. De manier die het meest wordt toegepast is scheuren. Met een schop kun je van een volwassen plant meerdere planten maken door de pol in meerdere stukken te steken. De gescheurde planten kun je opnieuw aanplanten. Zorg ervoor dat je de ‘jonge planten’ na de aanplant voldoende water krijgt.

Een andere manier om de Nepeta te vermeerderen is zaaien. Het beste kun je dit doen na de vorst in april/mei.

Snoeien

Wist jij dat je de Nepeta door snoeien een tweede bloei kunt geven? In de zomermaanden juli/augustus raakt de Nepeta uitgebloeid. Rond deze tijd kun je de plant het beste licht terugsnoeien ongeveer tot de helft.

Het terugsnoeien van de Nepeta kan eenvoudig met een handheggenschaar. Enkele weken later zal je zien dat de Nepeta weer in bloei komt. Wanneer je de plant na de bloei terugsnoeit, kun je enkele maanden lang genieten van een prachtig bloeiende plant.

In maart kun je de plant het beste tot de grond afknippen. Vervolgens zal de plant in het voorjaar opnieuw uitlopen. Door de plant pas in maart terug te snoeien, wordt de plant beter beschermd tegen vorst. .

Variëteiten Nepeta faassenii

Onderstaand worden een aantal varieteiten van de Nepeta faassenii beschreven. Deze variëteiten worden het meeste aangeplant in tuinen.

Nepeta faassenii ‘Walkers Low’

De Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ bloeit in mei t/m september paarsblauw. De variëteit ‘Walkers Low’ doet je misschien denken dat de plant laag blijft. Niets is minder waar, de plant wordt ongeveer 50 tot 60 centimeter hoog. De bladeren van de plant zijn grijsgroen. De plant lijkt veel op de Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ maar wordt iets lager.

Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’

De Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ wordt ongeveer 50 tot 70 centimeter hoog en bloeit van ongeveer mei t/m september. De kleur is paarsblauw en de bladkleur grijsgroen. De plant staat het liefst in de volle zon en is prima te combineren met andere planten.

Nepeta faassenii ‘Senior’

De Nepeta faassenii ‘Senior’ bereikt een hoogte van ongeveer 30 tot 40 centimeter. In vergelijking met de Nepeta faassenii ‘Walkers Low en Nepeta ‘Six Hills Giant’ blijft deze dus een stuk lager. De plant groeit vrij compact en bloeit in mei t/m september paarsblauw.

Combineren

De Nepeta staat erom bekend dat deze goed te combineren is met andere planten. Onderstaand worden een aantal plantensoorten beschreven die in combinatie met de Nepeta voor een prachtige border kunnen zorgen.

Geranium

Geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd vormt dankzij zijn bloei een prachtige combinatie met Nepeta. Geraniums heb je in verschillende soorten en kleuren. Te denken valt aan de kleuren, blauw, wit, roze en paars. Klik hier voor een overzicht van meer dan 100 geranium soorten.

Rozen

De Nepeta is ook prima te combineren met rozen. Bijvoorbeeld Rosa ‘de Fairy’. Deze plant bloeit roze en tegelijk met de bloei van de Nepeta. Wanneer beide planten in bloei staan is dit een mooi gezicht.

Het komt wel eens voor dat er veel kale plekken zijn tussen rozenstruiken. Tussen deze kale plekken gaat onkruid groeien. De kale plekken kun je dicht krijgen door er Nepeta tussen te zetten. De hele zomer heb je dan een mooie bloemenzee.

Klik hier voor Rosa ‘de Fairy’ als heester en als heester op stam.

Buxus

Nepeta combineert ook goed met buxus. Heb jij een buxushaagje van ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog. Dan kijkt het erg mooi als je Nepeta achter de buxushaag plant. De bloeiende stengels komen dan boven de haag uit.

Witte muur/huis

De blauwpaarse kleur van de Nepeta staat ook erg mooi tegen een witte muur. Heb jij een witte muur? Overweeg dan eens om Nepeta voor de muur te planten.

Andere mogelijkheden

Andere plantensoorten die je goed kan combineren met Nepeta zijn:

  • Astilbe
  • Allium
  • Salvia
  • Echinacea
  • Diverse siergrassen

Kopen

Ga je Nepeta aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat er gemiddeld 5 tot 7 planten op een vierkante meter staan. Hoe meer planten je per vierkante meter plant, hoe sneller een plantvak dichtgroeit.

Plant je de planten te ver uit elkaar, dan kan het lang duren voordat de Nepeta een bodembedekkende functie krijgt. Wanneer je er na een jaar achter komt dat er te weinig planten per vierkante meter staan, dan kun je tussen de bestaande Nepeta nieuwe planten zetten.

Let er wel op dat je dezelfde variëteit terugplant. Doe je dit niet dan valt het op dat twee verschillende planten door elkaar heen staan.

Online bestellen

De Nepeta kun je online bestellen. Het voordeel van online bestellen is dat de planten bij je thuisbezorgd kunnen worden. Dit scheelt tijd en bespaart je de nodige moeite met transport van de planten. Ook als je niet thuis bent kunnen de planten geleverd worden.

Bekijk het aanbod Nepeta!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>