Nieuwe gazon wordt bruin: Oorzaak en oplossingen

Nieuw gazon wordt bruinHeb je kort geleden een nieuwe gazon aangelegd en verkleurt deze bruin? De reden van de bruinverkleuring kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende redenen licht ik in dit artikel aan je toe.

Regelmatig krijg ik de opmerking van mensen dat hun nieuwe gazon bruine plekken vertoond. Meestal zijn dit meerdere kleine plekjes in het gazon. Gelukkig is het in de meeste gevallen geen reden om je zorgen te maken. Het gazon gaat niet dood en herstelt zich meestal vrij snel als je het gazon voldoende water blijft geven.

Om de bruinverkleuring te voorkomen of te beperken, geef ik je nog enkele tips wat je hier tegen kunt doen.

Oorzaak bruinverkleuring nieuwe gazon

Bruinverkleuring in een nieuw gazon is iets wat regelmatig voorkomt en het is gelukkig meestal geen reden om je zorgen te maken. De bruinverkleuring kan verschillende redenen hebben en komt meestal voor in de zomer wanneer de temperaturen erg hoog zijn.

Verbranding

Een veel voorkomende reden waarom een nieuw gazon bruin verkleurt is door verbranding. Een nieuw gazon is nog niet sterk en kan door de felle zon best wel eens schade oplopen. Heb je een gazon wat pal in de zon ligt, dan kunnen de bruine plekken wel eens zijn ontstaan door de felle zon.

Te weinig water

Eén andere reden van de bruinverkleuring kan zijn dat je het gazon te weinig water geeft. Vooral net na de aanleg is het belangrijk om je nieuwe gazon veel water te geven. Heb je graszoden gelegd en het gazon te weinig watergegeven dan merk je dat de graszoden bruin verkleuren en opkrullen.

Controleer altijd of je gazon op alle plekken voldoende water krijgt. In de praktijk kom ik wel eens situaties tegen waarbij de sproeiers niet goed zijn afgesteld. Bepaalde hoeken of randen krijgen hierdoor niet of nauwelijks water, waardoor ze bruin verkleuren.

Compost niet goed gemengd met de ondergrond

Eén andere reden die minder vaak voorkomt maar misschien wel goed is om te weten, is dat het gazon ook bruin verkleurt als je het direct op compost legt. Gebruik je compost bij de aanleg van een gazon dan is het belangrijk om de compost goed door de bodem te mengen.

Het mengen van compost in de ondergrond is niet bij iedereen bekend, waardoor het zomaar eens kan zijn dat heel je gazon bruin verkleurt omdat de graszoden direct op de compost is aangebracht.

Te kort maaien

Een andere reden van de bruin verkleuring kan het te kort maaien van het gazon zijn. Na de aanleg is het belangrijk om het gazon enkele weken niet te kort te maaien. Het gazon is nog niet sterk en verkleurt bij het te kort maaien snel bruin.

Worden er hoge temperatuur verwacht, dan is het wat hoger maaien ook niet verkeerd. Het gazon is hierdoor net wat sterker en loopt minder snel schade op door het warme weer.

Urine van (huis)dieren

Het wil ook wel eens voorkomen dat honden en katten op het gazon plassen. Dit resulteert meestal ook in bruine plekken in het gazon. Deze bruine plekken kun je meestal herkennen aan een klein oppervlak wat volledig bruin (verbrand) is.

Heb je zelf geen huisdieren, dan kan het ook wel eens zijn dat buurtkatten hun behoefte op je gazon doen. In het artikel ‘katten poepen en plassen op het gazon’ vertel ik je welke maatregelen je kunt nemen.

Is mijn gazon nog te redden?

Zoals we al eerder aangegeven zijn de meeste gazons (afhankelijk van de oorzaak van de bruin verkleuring) gelukkig nog te redden. De komende tijd is het voor jou belangrijk om verergering van de bruinverkleuring te voorkomen.

Bij de meeste situaties trekt de bruin verkleuring na enkele weken weer bij en zie je er bijna niks meer van.

Wat kan ik doen tegen de bruine plekken in mijn nieuwe gazon?

Om bruin verkleuring in je nieuwe gazon te beperken, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen. Onderstaand lichten we er enkele aan je toe.

Veel watergeven

Eén van de belangrijkste maatregelen om bruin verkleuring te beperken, is het watergeven van je gazon. Belangrijk hierbij is dat je dit ook op de juiste manier doet. Zo kun je het beste je gazon watergeven op een vroege ochtend en/of wat later op de avond. Op deze manier wordt er minder water verdampt en wordt het water optimaal benut door het gazon.

Ook de duur van het watergeven is iets om rekening mee te houden. Zo kun je het gazon beter enkele uren beregenen dan meerdere keren 20 minuten. Door het gazon langer water te geven trekt het water dieper de bodem in. Het grasplantje gaat hierdoor ook beter en dieper wortelen en zal hierdoor sneller beter met droge periodes om kunnen gaan.

Heb je geen automatische beregeninginstallatie in je tuin, dan is een zwenksproeier een ideale sproeier om je gazon water te geven. In het artikel ‘beste zwenksproeier’ vertel ik je wat de beste zwenksproeiers zijn.

Nieuw gazon wordt bruin

Bestel direct!

Maaien op een hogere stand

Een andere manier om de kans op bruine plekken in je gazon te beperken, is door het gazon wat hoger te maaien. Bij vrijwel alles maaimachines is het mogelijk om de maaihoogte in te stellen. Bij de ene maaimachine kan dit met behulp van een hendel, bij een andere maaimachine gaat dit met een draaiknop.

Door je nieuwe gazon op een hogere stand te maaien, is het gazon beter bestand tegen droogte en de felle zon.

Een fout die vaak wordt gemaaid, is door een nieuwe gazon zeer kort te maaien. Veel mensen vinden een kort gazon maaier dan een langer gazon, maar dit is niet altijd goed voor de kwaliteit van de grasmast.

Beschermen tegen de zon

Deze maatregel gaat misschien wat lastig als je een groot gazon hebt, maar voor kleine gazon zijn er misschien wel maatregelen die je kunt treffen om de grasmat te beschermen tegen de zon.

Bij het beschermen van de grasmat tegen de zon kun je denken aan het ophangen van een schaduwdoek of het plaatsen van een parasol. De kans dat op hete dagen je gazon bruin verkleurt, is hierdoor een stuk kleiner.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>