Nieuwe graszoden sproeien: Dit moet je weten!

Nieuwe graszoden sproeienHeb je net nieuwe graszoden gelegd en ben je op zoek naar informatie over hoe je de nieuwe graszoden moet sproeien? In dit artikel vertel ik je waarom het sproeien van nieuwe graszoden zo belangrijk is, wanneer en hoe lang je het beste kunt sproeien en welke sproeier geschikt is om een gazon te beregenen.

Het sproeien van nieuwe graszoden is belangrijk om de kwaliteit van de grasmat hoog te houden. Nieuwe graszoden drogen door de zon erg snel uit. Wanneer ze eenmaal schade oplopen, zijn verdroogde plekken lastig te herstellen. Het voldoende water geven in de eerste weken is dus de basis voor het ontwikkelen van een sterk gazon.

Waarom nieuwe graszoden sproeien zo belangrijk is

Bij het aanbrengen van graszoden is het belangrijk dat je ze eerste weken goed verzorgd door middel van beregenen. Een grasmat heeft een dikte van ongeveer 2,5 centimeter. Het wortelgestel is dus nog vrij oppervlakkig waardoor het grasplantje zelf onvoldoende vocht uit de bodem kan halen. Na de aanleg beginnen de wortels zich direct te ontwikkelen in de boden, maar het eerste jaar van aanleg zul je nog altijd wat extra water moeten geven.

Wanneer je een nieuwe grasmat te weinig water geeft, ga je dit herkennen aan bruine plekken in het gras. Dit is voor jou een teken dat je direct moet ingrijpen om het gazon van extra water te voorzien.

Wanneer je te lang wacht met het water geven van de grasmat dan kunnen er stukken van je nieuwe gazon doodgaan. In dit geval zijn deze plekken lastig of juist niet uit zichzelf te herstellen. De kwaliteit van de grasmat gaat hierdoor flink achteruit en in deze afgestorven plekken gaat onkruid zich vestigen.

Hoe vaak en hoe lang moet je sproeien bij nieuwe graszoden?

Heb je de graszoden aangelegd in je tuin dan is het belangrijk om ze vrijwel direct water te geven. De hoeveelheid en frequentie is afhankelijk van de weeromstandigheden en het aantal weken na het aanbrengen van de graszoden.

De eerste 2 weken na de aanleg is het watergeven erg belangrijk. Het beste kun je in de ochtend en avond sproeien. Is het een droge en warme dag, zet de sproeier dan gerust ook aan in de middag. Door overdag te sproeien kan het gras niet verbranden!

Tijdens de eerste sproeibeurt na het aanleggen van de graszoden, kun je het beste 10 tot 15 mm water aanbrengen. 10 mm kun je aanhouden voor de wat vochtige gronden. Voor droge zandgronden kun je het beste 15 mm aanhouden. Vervolgens kun je de eerste 2 weken ongeveer 5 mm per sproeibeurt aanbrengen.

Veel mensen vinden het lastig om een inschatting te maken hoe lang ze moeten sproeien. Nu is het makkelijk om te zeggen dat je een halfuurtje of een uurtje moet sproeien, maar de watergift van verschillende beregeningsinstallaties en sproeiers kunnen verschillen. In dit geval is het verstandig om een regenmeter in de tuin te plaatsen. Hierdoor kun je exact zien hoeveel water je het gazon hebt gegeven en voorkom je dat je juist te veel of te weinig water geeft.

Een regenmeter heb je al voor enkele euro´s. Het is verstandig om een regenmeter met een grondpen aan te schaffen, zodat je deze in gazon kunt steken.

Welke sproeier gebruiken?

Onderstaand heb ik een selectie gemaakt van enkele tuinsproeiers die geschikt zijn om een gazon water te geven. Deze tuinsproeiers komen niet alleen de eerste weken goed van pas, maar zijn ook ideaal om gazons in droge zomer van voldoende vocht te voorzien.

Gardena Zwenksproeier Aquazoom compact tuinsproeier

Een handige sproeier is deze zwenksproeier Aquazoom van het merk Gardena. De sproeier is geschikt voor oppervlakten van 9 tot 216 vierkante meter. De sproeier is ideaal voor de wat grotere gazons en eenvoudig te bedienen/verstellen.

De sproeier heeft een bereik tussen de 3 en 18 meter en een sproeibreedte tussen de 3 en 12 meter. Voor veel gazons is dit een prima bereik.

Wat handig is aan deze sproeier is dat je de sproeier zo kunt instellen dat deze aan één zijde water geeft. Dit is bijvoorbeeld handig als je wilt voorkomen dat de ramen van je woning nat worden.

Wanneer je dit product bestelt, krijg je maar liefst 5 jaar garantie!

Gardena zwenksproeier Aquazoom M

Een andere variant zwenksproeier is de Aquazoom M van Gardena. Deze sproeier heeft een bereik 9 tot 250 vierkante meter en heeft dus een net wat groter bereik. De Aquazoom is ook in varianten verkrijgbaar met een bereik van 150 en 300 vierkante meter.

De Aquazoom M heeft een bereik van 3 tot 18 meter en een sproeibreedte van 3 tot 14 meter. Je kunt er ook voor kiezen om aan een kant water te geven.

Wat goed is aan deze zwenksproeier is dat deze stevig op de grond blijft staan. Je ziet soms bij de goedkopere tuinsproeiers dat deze door de waterdruk kunnen omvallen.

Op deze Gardena zwenksproeier krijg je ook 5 jaar garantie!

Automatische beregening

Wanneer je nog een nieuwe grasmat moet aanleggen, dan zou je kunnen overwegen om een automatische beregening te plaatsen. Dit is een beregening die ondergronds wordt aangebracht en met behulp van een computer is te bedienen. De sproeiers zijn bij een automatische beregening onder de grasmat aanwezig en komen omhoog om het gazon water te geven.

Het voordeel van een automatische beregening is dat je deze op vaste tijden kunt instellen. Eenmaal ingesteld, heb je nauwelijks omkijken naar het water geven van je gazon.

Bij het aanleggen van een automatische beregening is het belangrijk dat alle hoeken van het gazon voldoende water krijgen. Voor hulp bij de aanleg van een automatische beregeningsinstallatie zou je een hoveniersbedrijf of een bedrijf wat gespecialiseerd is in beregeningsinstallaties kunnen inschakelen.

Aandachtspunten bij het sproeien

Tijdens het sproeien van nieuwe graszoden zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Voldoende water bij graskanten

Eén van de aandachtspunten is dat de nieuwe graszoden aan de rand van het gazon ook voldoende water moet hebben. Vooral bij een cirkelsproeier zie je soms dat het water onvoldoende bij deze graszoden komt.

Bij het installeren of plaatsen van een sproeier is het dus belangrijk om er op te letten of heel je gazon voldoende water krijgt. Is dit niet het geval dan kun je de sproeier indien mogelijk verstellen. Lukt het verstellen niet dan is de beste optie om de sproeier na enige tijd te verplaatsen, zodat heel je gazon voldoende water krijgt.

Hoeveelheid water

Tijdens het sproeien van nieuwe graszoden is de hoeveel water die je geeft ook een aandachtspunt. Je ziet wel eens dat het gazon te weinig water krijgt, maar het komt wel eens voor dat het gazon juist te veel water krijgt. Beide is voor het gazon niet goed en zorgt er voor dat de kwaliteit van de grasmat hard achteruit gaat.

Grondsoort

Bij het beregenen van je grasmat kun je rekening houden met de grondsoort. Een droge zandgrond heeft meer behoeft aan water dan kleigrond. Over het algemeen geef je een grasmat op een droge zandgrond wat meer water. Je zou de watergift op basis van de grondsoort kunnen aanpassen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>