Nieuwe planten water geven: Hoe kun je dit het beste doen?

Het water geven van nieuwe planten in je tuin is kort na het aanplanten erg belangrijk! Natuurlijk wil je dat jouw nieuwe planten goed aangroeien en in een droge periode ook in leven blijven. Voor een succesvolle aangroei van nieuwe planten, is voldoende water geven de belangrijkste factor.

In dit artikel vertel ik je waarom het zo belangrijk is om nieuwe planten voldoende water te geven. Verder wordt in dit artikel duidelijk wanneer en hoe je dit het beste kunt doen. Het water geven van planten kan namelijk op veel verschillende manieren. Als laatste geef ik je nog enkele tips die er voor zorgen dat je beplanting minder snel uitdroogt.

Nieuwe aanplant watergeven

Waarom water geven?

Wanneer je planten hebt gekocht of een hovenier heeft je tuin aangeplant, dan heb je vast te horen gekregen dat je de nieuwe planten voldoende water moet geven. Maar waarom is dit nu zo belangrijk om dit bij jonge planten te doen?

Dit komt omdat jonge planten nog weinig wortels hebben. Naarmate de ondergrond goed los is, gaat de plant vanzelf zijn wortels verspreide in de ondergrond. De wortels wortelen dieper in de ondergrond, waar vaak meer vocht aanwezig is dan in de toplaag van de bodem.

In de fase na de aanplant kan een jonge plant vaak lastig aan voldoende vocht komen door zijn oppervlakkige wortelgestel. Door de nieuwe planten regelmatig water te geven, komt er voldoende water in de toplaag. De plant wordt hierdoor voorzien in zijn vocht behoefte.

Voornamelijk op warme lente- en zomerdagen zien we dat de bladeren van een plant snel slap gaan hangen. Dit heeft vaak te maken met een te kort aan vocht. Geef je plant dus voldoende water om een vocht te kort te voorkomen.

Wanneer water geven?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar er zijn tijdstippen waarop je het beste je planten water kunt geven. Dit is in de vroege ochtend of in de avond. Dit heeft voornamelijk te maken met verdamping van het water.

Geef je midden op de dag je planten water dan wordt veel water verdampt en dus niet door de plant opgenomen. In de ochtend en avond wordt er veel minder water verdampt en kan er dus meer water door je plant worden opgenomen.

Hoe water geven?

Het water geven van planten in je border kan op verschillende manieren. Een fout die vaak wordt gemaakt, is dat er te weinig water wordt gegeven. Je ziet vaak dat de toplaag met een gieter of tuinslang ‘nat’ wordt gemaakt. In dit geval trekt het vocht niet dieper in de ondergrond en blijft het vocht in de toplaag. Planten reageren hier op door oppervlakkig te wortelen. Het gevolg hiervan is dat planten (op latere leeftijd) snel last hebben van de droogte.

Je doet er daarom goed aan om je beplanting enkele uren water te geven. Om dit te kunnen doen, raad ik je aan om een sproeier te gebruiken. Een sproeier kun je enkele uren laten sproeier zonder dat jij hier veel omkijken naar hebt.

Enkele tuinsproeiers die ideaal zijn om (nieuwe) planten water te geven, worden onderstaand toegelicht.

Zwenksproeier

De Gardena Aquazoom zwenksproeier is een van de meest toegepaste sproeier is in tuinen. Met deze sproeier kun je een oppervlakte van 25m2 tot 250m2 besproeien. Wat erg handig is aan deze sproeier, is dat je de reikwijdte zelf kunt instellen. Zo kun je er voor kiezen dat een kant niet wordt beregend. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je hier een raam hebt staan.

Deze sproeier sluit je aan op een tuinslang en kun je op de gewenste plek in je tuin leggen. Naast het beregenen van je border is deze sproeier ook ideaal om je gazon te beregenen. Let er wel op dat je de tuinslang niet te lang laat liggen op het gras, hierdoor ontstaan gele plekken in het gazon.

De prijs van deze sproeier varieert tussen de 30 en 45 euro.

Bestel een zwenksproeier!

Onderstaande video laat zien hoe deze sproeier werkt.

Druppelslang

Een andere goede manier is om een druppelslang aan te brengen in je border. Een druppelslang bevat kleine gaten, waaruit het water vloeit. Door de druppelslang rondom je planten aan te brengen, zorg je er voor dat jouw planten voldoende water krijgen.

Veel mensen kiezen bewust voor een druppelslang. In vergelijking met vele andere sproeiers komt het water terecht op plekken waar je dit ook echt wilt hebben. Dit komt voorkomt water op plekken in je tuin waar je dit juist niet wilt hebben, bijvoorbeeld tegen je garage of op je terras.

Vaak zie je dat een druppelslang (blijvend) tussen de beplanting wordt gelegd. De druppelslang valt hierdoor nauwelijks op.

Bestel een druppelslang!

Cirkelsproeier

Je kent vast wel een rond draaiende sproeier. De Gardena Cirkelsproeier Mambo is een van de meest verkochte cirkelsproeiers. Deze sproeier heeft een sproeibereik van 3 tot 20 meter en een sproeioppervlak van 9m2 tot 310m2. Een flink sproeibereik dus en daarom voor de grotere border en gazons een handige sproeier.

Bestel een cirkelsproeier!

Automatische sproei installatie

Een automatische sproei installatie maakt het water geven van planten een stuk makkelijker. Zo kun je bij een automatische sproei installatie aangeven dat deze dagelijks of op bepaalde dagen moet sproeien. Ook kun je een tijd instellen, zodat er in de ochtend of avond wordt gesproeid.

Een automatische sproei installatie bestaat vaak uit meerdere sproeiers in je tuin. Bij het aanbrengen van deze sproeiers is het aan te raden om vooraf goed na te denken op welke plekken deze in je tuin moeten komen. Door de juiste sproeiers aan te brengen, kun je alle gewenste plekken in je tuin bereiken.

Planten in pot water geven

Heb je planten aangeplant in een bloembak of pot dan hebben deze planten meer water nodig dan planten in een border. Doordat de plant weinig vocht uit de ondergrond kan halen, droogte deze sneller uit.

Planten in een pot of bloembak kun je mogelijk met een van de bovengenoemde manieren water geven. Eventueel kun je extra water geven met behulp van een gieter.

Tips voor minder snel uitdrogen beplanting

Er zijn enkele manieren die er voor kunnen zorgen dat je beplanting minder snel uitdroogt. Onderstaand worden enkele manieren toegelicht.

Aanplantgrond gebruiken bij aanplanten

Om te voorkomen dat je planten snel uitdrogen, kun je bij het aanplanten hiervan aanplantgrond gebruiken. Aanplantgrond heeft als kenmerk dat het veel vocht vast kan houden. Door aanplantgrond te gebruiken, kan je plant dus nog wat extra water opnemen terwijl de omliggende grond droog is.

Heb je al planten aangeplant en geen aanplantgrond gebruikt? Je kan er dan voor kiezen om aanplantgrond tussen de planten door te strooien. Wanneer er aanplantgrond op de bodem ligt, droogt de toplaag minder snel uit.

Aanplantgrond heeft naast het vocht vasthouden nog enkele ander voordelen. Zo zorgt aanplantgrond voor een betere wortelontwikkeling en is de kans dat de plant succesvol aangroeit groter.

Goede wortels

Een goed ontwikkeld wortelgestel zorgt er voor dat planten minder snel uitdrogen. Er worden regelmatig planten ‘te vroeg’ verkocht. Met ‘te vroeg’ verkocht wordt bedoeld dat de planten op de kwekerij nog onvoldoende wortels hebben ontwikkeld.

Deze planten worden vaak voor wat lager prijzen verkocht. Het risico is alleen dat deze bij droogte eerder uitdrogen. Het beste kun je daarom kwalitatief betere planten aanschaffen, waar ook nog groeigarantie op zit. Mochten de planten niet aangroeien, dan krijg je deze vaak vergoed.

Tuinplant.nl is een van de grootste Nederlandse plantenwebshops die kwalitatief goede planten verkoopt. Met een aanbod van 15.000 soorten bomen en planten is de keuze groot. Wanneer je bij Tuinplant.nl planten koopt, krijg je groeigarantie.

Wanneer een kwekerij groeigarantie geeft, mag je vaak vanuit gaan dat de planten kwalitatief ook goed zijn.

Bekijk het aanbod planten!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>