6

Oleander beschermen tegen vorst: Weet jij al hoe?

Is er strenge vorst opkomst? De oleander beschermen tegen vorst is dan noodzakelijk!. Doe je dit niet dan kan de oleander vorstschade oplopen of zelfs doodvriezen. Dit willen we natuurlijk niet daarom is het tijd om maatregelen te nemen om je Oleander te beschermen tegen vorst.

In dit artikel lees je hoe je een Oleander kunt beschermen tegen vorst. Neem direct maatregelen zodat je volgend jaar weer kunt genieten van jouw Oleander.

Oleander beschermen tegen vorst

Oleander beschermen tegen vorst

Over de Oleander

De Oleander komt onder andere voor in het Middellandse Zeegebied en Zuid-Portugal. In vergelijking met ons klimaat is het in deze gebieden een stuk warmer. De Oleander kan daarom niet goed tegen vorst en moet daarom worden beschermd om te overleven.

De plant is een mediterrane plant en wordt in ons land als kuipplant toegepast. In de maand juni t/m september komt de plant in bloei. Er verschijnen dan zeer mooie bloemen die wit, rood of roze van kleur zijn.

Oleander beschermen tegen vorst

Je Oleander beschermen tegen de vorst kan op verschillende manieren. Zo kun je de plant tijdens een zachte winter buiten laten staan op een beschutte plek. Je kunt er ook voor kiezen om de plant binnen te zetten in een garage of tuinkas. Een optie die ook vaak wordt gekozen is om de plant in te pakken met een thermobeschermhoes.

Oleander op een beschutte plek zetten

Een Oleander beschermen tegen vorst, is dit wel nodig? Er zijn tuinliefhebbers die de Oleander in de winter buiten laten staan. Tijdens een zachte winter is dit best mogelijk. De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt.

Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt. De kans op vorstschade is dan kleiner.

Oleander binnen zetten

Gaat het vriezen dan kun je een Oleander beschermen tegen vorst door de plant binnen te zetten. Dit kan zijn in een tuinhuis, garage of tuinkas. Belangrijk is dat de Oleander voldoende licht krijgt. Laat je de plant buiten staan, gebruik dan een thermobeschermhoes. Bij voorkeur zet je de plant binnen op een plek waar het ongeveer 5 tot 10 graden Celsius is.

Als de plant binnen staat, hoef je deze maar enkele keren water te geven. Doe dit als de grond is uitgedroogd.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kluit niet te nat is. Zet je de plant met een natte kluit binnen dan kan de plant gaan rotten. Na de vorstperiode kun je de plant in april/mei weer buiten zetten.

Thermobeschermhoes

Een Oleander kan uitgroeien tot een grote plant. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de plant binnen te zetten in een tuinhuis, garage of tuinkas. Om schade aan de Oleander te voorkomen, is het mogelijk om de plant in te pakken met een thermobeschermhoes.

Een thermobeschermhoes is verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor je kleine Oleanders maar ook grote Oleanders kunt inpakken. De hoezen zorgen voor een prima bescherming tegen uitdroging door een koude wind en vorst.

Sommige mensen vragen zich af of het wel goed is om een Oleander in te pakken met een thermobeschermhoes. Het antwoord hierop is Ja! Een thermobeschermhoes is water, licht en luchtdoorlatend, waardoor je de thermohoes gerust enkele weken om de plant kunt laten zitten.

LET OP!: Er zijn mensen die planten met noppenfolie beschermen tegen de vorst. Het is aan te raden om dit niet te doen. Er kom te weinig lucht bij de plant, waardoor de plant kan gaan rotten. De plant gaat dan alsnog dood. Wel is het mogelijk om de pot extra te beschermen met noppenfolie. In het artikel ´planten beschermen met noppenfolie ´lees je hier meer over.

Met het aanbrengen van een thermohoes wordt de temperatuur binnen deze hoes constant gehouden. Hierdoor ontstaan er geen grote temperatuurschommelingen die problemen kunnen opleveren voor de plant.

Deze beschermhoezen zijn geschikt voor jouw Oleander

Een Oleander beschermen tegen vorst kan met een beschermhoes. Hier lees je waar je op moet letten als je een beschermhoes wilt kopen. Het belangrijkste is dat je de afmeting van de Oleander weet. Het zou jammer zijn als je een beschermhoes koopt die te klein blijkt te zijn.

Het is beter om een beschermhoes te kopen die net wat groter is dan de plant. Zo weetje zeker dat de beschermhoes past!

Onderstaande beschermhoezen inclusief maatvoering zijn geschikt om een Oleander te beschermen tegen de vorst.

Thermobeschermhoes XL

De thermobeschermhoes XL is geschikt voor kleine Oleanders. De thermobeschermhoes heeft een afmeting van 80×100 centimeter (lxb).

Thermobeschermhoes XXL

De thermobeschermhoes XXL  is net wat groter dan de Thermobeschermhoes XL. De beschermhoes heeft een afmeting van 120 x180 centimeter (lxb). Met behulp van een rits is de beschermhoes af te sluiten.

Thermobeschermhoes Jumbo

De thermobeschermhoes Jumbo is geschikt voor de wat grote oleanders. De beschermhoes heeft een afmeting van 240×200 centimeter (lxb). Eventueel is het mogelijk om meerdere oleanders of andere vorstgevoelige planten af te dekken.

Koop hier voordelig een thermobeschermhoes!

Mijn Oleander heeft vorstschade wat nu?

Als het blad bruin is geworden door vorstschade kun je het beste afwachten tot in het voorjaar. In sommige vallen loopt de plant opnieuw uit en is de plant niet dood. Eventueel kun je in het voorjaar de dode takken eraf knippen.

Dode takken kun je herkennen door met een snoeischaar de tak licht te beschadigen. Is de tak van binnen nog groen dan is de plant nog in leven. Is de binnenkant van de tak bruin dan is de plant dood.

Wil je toch weer een Oleander dan kun je een nieuwe kopen en volgend jaar de bovenstaande tips opvolgen. Ben je op zoek naar een Oleander? Momenteel zijn ze bij Tuinplant.nl scherp geprijsd! Bekijk hier het aanbod oleanders bij Tuinplant.nl.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Carolina schreef:

  Vanaf wanneer moet je hoes on de winter om de plant doen?

  • Thijs schreef:

   Hoi Carolina,

   Een oleander kan lichte nachtvorst wel verdragen. Wanneer een langdurige vorstperiode wordt voorspeld met temperaturen flink onder het vriespunt, zou ik de oleander beschermen met een hoes.

 • Jill schreef:

  Hallo, mijn oleander is ongeveer een 5 jaar oud en bijna 3 meter hoog. Sinds afgelopen voorjaar staat deze in de volle grond en doet het daar nog fantastischer dan ie het al deed. Is het raadzaam de plant over te zetten in een pot? Of kan ik hem inpakken en bijvoorbeeld de bodem bedekken met eventueel stro?

  • Thijs schreef:

   Beste Jill,

   De beste optie is om een thermobeschermhoes aan te schaffen en deze bij strenge en langdurige vorst over de plant te trekken. Op deze manier voorkom je dat de plant schade oploopt als gevolg van vorst. Eventueel zou je de ondergrond nog kunnen beschermen met stro en/of bladeren.

 • Marja schreef:

  Mijn schoonvader heeft een oleander van inmiddels 3 meter hoog. Staat in een bak, wordt te groot voor de garage in de winter. Hoe kan deze het beste vorstvrij de winter doorkomen ?

  • Thijs schreef:

   Beste Marja,

   De beste optie is om een beschermhoes of vliesdoek aan te schaffen en deze om de plant te doen.
   Een beschermhoes of vliesdoek is luchtdoorlatend en hierdoor geschikt door planten.

 • >