Onkruid bestrijden zonder gif: Weet jij de beste alternatieven al?

Onkruid bestrijden zonder gif kan tegenwoordig op verschillende manieren. Op welke manieren dit allemaal mogelijk is en wat de voordelen hiervan zijn, vertel ik je in dit artikel.

Enkele jaren geleden werden er nog veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid te verwijderen uit de bestrating of het gazon. Het werkte snel en effectief en met enkele behandelingen per jaar, zag je nog nauwelijks onkruid in je tuin.

De gevolgen van het toepassen van deze middelen zijn helaas minder positief. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren verschillende alternatieven gekomen, die gelukkig een stuk beter zijn voor het milieu.

Schoonmaakazijn tegen onkruid

Waarom geen chemische bestrijdingsmiddelen meer?

Chemische bestrijdingsmiddelen mogen niet meer gebruikt worden, maar wat was er nu zo slecht aan deze middelen?

Een van de redenen waarom chemische bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt mogen worden, is doordat deze producten het grondwater aantasten. Door gebruik van deze middelen komen de schadelijke stoffen ook in het grondwater terecht. Vervolgens komen deze middelen ook in ons drinkwater terecht wat de kwaliteit van het drinkwater ernstig aantast.

Een andere reden is het chemische bestrijdingsmiddelen het bodemleven en allerlei insecten aantast. Het bodemleven is erg belangrijk om een vruchtbare bodem te houden. Insecten zoals bijen zijn erg belangrijk voor bestuivingen.

Zonder bijen zouden we veel producten niet meer kunnen kweken en eten. Appels en kersen zijn enkele van deze producten.

Het is dus aan te raden om onkruid te bestrijden zonder gif.

Is azijn de oplossing?

Schoonmaakazijn wordt vaak geprezen als de oplossing om onkruid te behandelen. Schoonmaakazijn werkt echter maar een korte periode. Het onkruid wordt bovengronds gedood, maar ondergronds blijft de wortel in leven, waardoor onkruid snel terugkomt.

Bovendien is Schoonmaakazijn niet toegelaten om als onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken. Net als chemische bestrijdingsmiddelen verontreinigt dit ons drinkwater.

In het artikel ‘Schoonmaakazijn tegen onkruid’ vertel ik je hier meer over.

Beste manieren voor onkruid bestrijden zonder gif

Er zijn enkele alternatieven die prima werken om onkruid te bestrijden. Onderstaand vertel ik je welke manieren dit zijn.

Onkruid plukken

Het kost misschien wel wat meer werk, maar het plukken van onkruid is nog altijd één van de beste manieren om onkruid te verwijderen. Bovendien is het milieuvriendelijk! Na het plukken is het onkruid direct weg, mits je de wortel ook volledig verwijderd. Het onkruid groeit dan niet meer aan.

Een nadeel is dat het plukken van onkruid wel wat tijd kost. Een handig hulpmiddel die het voor jouw wat makkelijk maakt is een schrepel. Met de schrepel maak je het onkruid los, waarna je het onkruid makkelijk bij elkaar kunt rapen.

Bestel direct!

Het plukken van onkruid is een goede methode om in de border toe te passen. Natuurlijk kun je ook onkruid plukken tussen je bestrating. Met behulp van een schrepel kun je het onkruid los maken in de border en tussen de voegen van je bestrating.

Schoffelen

In de border is het schoffelen een prima oplossing om van het onkruid af te komen. Om onkruid de baas te zijn, is het belangrijk dat je al vroeg in het voorjaar begint met schoffelen. Dit beperkt de kans dat het onkruid gaat zaaien.

Tip: Ben je van plan om te schoffelen? Doe dit dan bij droog. Het onkruid droogt dan makkelijk kapot en de kans is kleiner dat het onkruid weer aangroeit.

Bekijk de top 10 schoffels

Onkruidborstel

Een handige manier om onkruid uit je bestrating te verwijderen, is met behulp van een onkruidborstel. Er zijn verschillende soorten onkruidborstels. Zo heb je een onkruidborstel op steel en een elektrische onkruidborstel.

Door met de borstel over het onkruid te gaan, wordt het onkruid bovengronds verwijderd. Voor het oog kijkt het dan weer netjes, maar ondergronds blijft het onkruid vaak nog in leven.

Het borstelen van onkruid in je verharding is een klus die je enkele keren per jaar moet herhalen. Heb je een groot oppervlakte dan is een elektrische onkruidborstel erg handig.

Tegenwoordig gebruiken verschillende mensen de Maxxbrush terrasreiniger. De Maxxbrush is een terrasreiniger welke naast onkruid ook de groene aanslag van je bestrating verwijderd.

Onderstaande video laat zien hoe de Maxxbrush terrasreiniger werkt.

Voordelen onkruidborstel

  • Direct en zichtbaar resultaat
  • Milieuvriendelijk
  • Veilig in gebruik
Bestel direct!

Onkruidbrander

Een van de meest gebruikt alternatieven van chemische bestrijdingsmiddelen is een onkruidbrander. Door de vlam of hete lucht van de onkruidbrander op het onkruid te houden, worden de cellen van het onkruid verhit en gaat het onkruid dood.

Een onkruidbrander heb je op gas en elektrisch. Het voordeel van een onkruidbrander op gas is dat je geen elektriciteit bij de hand hoeft te hebben. Bij een onkruidbrander op gas werk je met een (kleine) gasfles welke je eenvoudig kunt vervangen als deze leeg is.

Onkruidbranders zijn er veel verschillende soorten en merken. In het artikel ‘Beste onkruidbranders’ zocht ik uit wat nu de beste onkruidbranders zijn.

Bij het gebruik van een onkruidbrander moet je wel even rekeninghouden met de brandveiligheid. Blijf uit de buurt van coniferenhagen en schuttingen, voornamelijk bij droogte vatten deze snel vlam. Om het zekere voor het onzeker te nemen, zou je een kleine brandblusser bij de hand kunnen hebben.

Voordelen onkruidbrander

  • Behandeld onkruid bovengronds en ondergronds
  • Handig in gebruik
  • Milieuvriendelijk

Op Bol.com zijn veel soorten onkruidbranders te koop. Het voordeel van het bestellen bij Bol.com zijn de verschillende prijzen en de gratis verzending.

Bestel direct!

Tips om onkruid te beperken

Er zijn enkele manieren waarmee je onkruid in je tuin kunt beperken. Ten eerste is het goed om het onkruid te verwijderen, voor dat het gaat zaaien. Begin dus tijdig in het voorjaar al met het bestrijden van onkruid.

Hiernaast is het verstandig om je bestrating regelmatig te vegen. Door te vegen verwijder je het zand op de bestrating en krijgt onkruid nauwelijks de kans om te groeien.

Overweeg ook eens om tussen je bestrating voegmortel aan te brengen. Voegmortel sluit de ruimte tussen tegels af, waardoor onkruid geen kans heeft om te groeien. Gebruik wel voegmortel welke waterdoorlatend is.

Bostik voegmortel is een product wat hiervoor vaak wordt gebruikt

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>