Onkruid branden of azijn gebruiken? Dit zijn de voor- en nadelen!

Onkruid branden of azijnLast van veel onkruid in je tuin en twijfel je of je dit wilt gaan bestrijden met azijn of door middel van onkruid branden? In dit artikel vertel ik je wat de voor- en nadelen zijn en waar je rekening mee moet houden als je met één van deze manieren aan de slag gaat.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid is de afgelopen jaren steeds minder geworden. Veel middelen zijn inmiddels al niet meer te koop en dat betekent dat we op zoek moeten naar alternatieven om het onkruid tussen de bestrating de baas te zijn.

Momenteel zijn de meest gebruikte alternatieven het branden van onkruid en het aanbrengen van azijn. Maar zijn deze manieren van bestrijding eigenlijk wel aan te raden?

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel welke methode voor jou het meest geschikt is.

Voor- en nadelen van onkruid branden

Eén manier die de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast is het branden van onkruid. Het is een goedwerkende manier om onkruid te lijf te gaan. Ga je met een onkruidbrander aan de slag dan kun je dit zowel elektrisch als met gas doen. In het artikel ‘beste onkruidbrander’ vertel ik je wat de beste onkruidbranders van dit moment zijn.

Om je meer informatie over het onkruid branden te geven, licht ik onderstaand de voor- en nadelen aan je toe.

Voordelen

Het branden van onkruid heeft veel voordelen. Onderstaand maak ik enkele van deze voordelen inzichtelijk.

Milieuvriendelijk

Misschien wel één van de grootste voordelen van onkruid branden is dat deze methode milieuvriendelijk is. Je hoeft niet aan de slag met chemische middelen en het bodemleven en het grondwater wordt met deze methode niet aangetast.

Werkt snel

Naast dat het milieuvriendelijk is, werkt deze methode best snel. Om het onkruid de baas te blijven, is het aan te raden om enkele keren per jaar het onkruid te branden. Om het onkruid te doden hoef je de onkruid brander maar ongeveer 3 seconden op het onkruidplantje te houden, waarna de plantencellen afsterven en het onkruid doodgaat.

Wanneer je veel onkruid in je tuin hebt staan, is dit misschien wel een klusje. Maar als je het onkruidbranden enkele keren per jaar herhaald, blijft de onkruiddruk laag en kun je het onkruid makkelijk en snel beheersen.

Je hoeft niet op je knieën

Een ander voordeel bij een onkruidbrander is dat je niet op je knieën hoeft te werken. Er zijn manieren om onkruiden te behandelen waarbij dit wel het geval is, denk bijvoorbeeld maar aan het schoonkrabben van de voegen.

Een onkruidbrander beschikt over een lange steel, waardoor je rechtop kunt blijven werken. Deze houding is beter voor je knieën en je rug.

Voordelig

Hiernaast is het branden van onkruid een voordelige methoden. Je hoeft maar één keer een onkruidbrander aan te schaffen waarmee je vaak jarenlang kunt doen. Een onkruidbrander heb je al voor enkele tientjes.

Gebruik je een onkruidbrander op gas, dan zijn de enige kosten de gasflesjes. Een partij gasflesjes kun je vaak al voor enkele euro’s kopen en je kunt er vaak een lange tijd mee doen.

Wanneer je een elektrische onkruidbrander koopt, vallen de kosten nog lager uit omdat je alleen afhankelijk bent van elektriciteit.

Nadelen

Toch kleven er enkele nadelen aan het gebruik van een onkruidbrander. De grootste nadelen licht ik onderstaand aan je toe.

Brandgevaar

Gebruik je een onkruidbrander op gas, dan werk je altijd met een vlam. In dit geval blijft het altijd opletten dat je geen brand veroorzaakt. Je hoort wel eens verhalen dat er een heg of een stuk berm in brand vliegt. Voor extra veiligheid zou je een emmer water of een brandblusser in de buurt kunnen houden.

Gebruik je een elektrische onkruidbrander dan is de kans op brand een stuk kleiner. Met een elektrische onkruidbrander werk je met hitte en niet met een vlam.

Voor-  en nadelen van azijn

Een andere methode die vaak wordt gebruikt voor het bestrijden van onkruid is schoonmaakazijn. Wat veel mensen niet weten is dat dit product eigenlijk helemaal niet is toegestaan om als onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken. Het is namelijk schadelijk voor het milieu. De voor- en nadelen van deze methode licht ik onderstaand aan je toe.

Voordelen

Het gebruik van schoonmaakazijn heeft enkele voordelen. Onderstaand zijn de grootste voordelen van deze methode toegelicht.

Snel resultaat

Misschien wel een van de grootste voordelen van het gebruik van schoonmaakazijn tegen onkruid, is dat je vrij snel resultaat hebt. Breng je schoonmaakazijn aan op het onkruid dan zie je de eerste bruinverkleuringen al binnen enkele uren. In dit geval sterft het onkruid bovengronds snel af en ben je snel van je groene voegen af.

Kost weinig tijd

Een ander voordeel van het aanbrengen van schoonmaakazijn is dat het aanbrengen weinig tijd kost. Je doet het schoonmaakazijn in een drukspuit en je spuit het gelijkmatig over het oppervlak. In vergelijking met het branden van onkruid is deze methode net iets sneller.

Waar je wel rekening mee moet houden bij het aanbrengen van een drukspuit, is dat je een drukspuit moet hebben die bestand is tegen azijn. De meeste drukspuiten zijn niet geschikt om er azijn in te doen. Onderdelen van de drukspuit kunnen door het zuur schade oplopen, waardoor de drukspuit niet meer kan functioneren of gaat lekken. In het artikel ‘beste drukspuit voor azijn’ vertel ik je welke drukspuiten wel geschikt zijn voor azijn.

Voordelig in aanschaf

Een ander voordeel van schoonmaakazijn is dat het goedkoop in de aanschaf is. In diverse winkels zijn er allerlei middelen te koop die je kunt gebruiken tegen onkruid. Azijn is over het algemeen een flink stuk goedkoper. Een fles schoonmaakazijn heb je vaak al voor minder dan 1 euro per stuk.

Nadelen

Toch kleven er enkele nadelen aan het gebruik van schoonmaakazijn. De nadelen licht ik onderstaand aan je toe.

Schadelijk voor het milieu

Wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van schoonmaakazijn tegen onkruid schadelijk is voor het milieu. Het zuur tast het bodeleven en insecten aan en bovendien heeft het een negatief effect op het grondwater.

Verboden

Naast dat schoonmaakazijn slecht is voor het milieu, is het ook niet toegestaan om dit middel te gebruiken als een onkruidbestrijdingsmiddel. Om een product te mogen gebruiken als onkruidbestrijdingsmiddel moet deze een toelatingsnummer krijgen. Schoonmaakazijn beschikt hier niet over.

Dood de wortel vaak niet

Het gebruik van schoonmaakazijn lijkt vaak goed te werken. Toch is het zo dat de wortel van het onkruid vaak niet gedood wordt, waardoor de het onkruid weer opnieuw uitloopt. Dit betekent dat je enkele weken later weer aan de slag moet om het onkruid te behandelen.

In vergelijking met een onkruidbrander worden de meeste onkruiden vrijwel direct gedood. Uitzondering zijn sommige penwortelonkruiden zoals paardenbloemen die soms een extra verbrandingsbeurt nodig hebben.

Stinkt

Een ander nadeel van schoonmaakazijn is dat de het stinkt. De geur blijf je vaak urenlang ruiken. Wil je ’s avonds nog in de tuin zitten, dan kan de geur erg storend zijn.

Het moet droog zijn

Wil je aan de slag met behandelen van onkruid met azijn, dan moet het enkele uren droog zijn. Wanneer het regent, kan dit er voor zorgen dat het azijn wegspoelt. Het behandelen van het onkruid heeft dan vaak geen effect, waardoor het onkruid in leven blijft.

Hoe onkruid branden?

Kies je er voor om onkruid te gaan branden? Dan adviseer ik je om een goede onkruidbrander te kopen. Dit kan een onkruidbrander op gas zijn of een onkruidbrander op elektriciteit. Wanneer je kiest voor een onkruidbrander op elektriciteit, dan is het wel handig als je elektriciteit bij de hand hebt. Veel mensen met een grote tuin kiezen daarom voor een onkruidbrander op gas.

Kies je voor een onkruid op gas, dan is de Kinzo onkruidbrander een ideale onkruidbrander. Deze onkruidbrander is voordelig in de aanschaf en licht in gewicht. Dit komt mede omdat je bij deze onkruidbrander met kleine gasflesjes werkt. De gasflessen voor deze onkruidbrander zijn los te bestellen, waardoor je jarenlang gebruik kunt blijven maken van deze onkruidbrander.

Onkruid branden of azijn

Bestel hier de Kinzo onkruidbrander!

Valt je keuze toch op een onkruidbrander die op elektriciteit werkt? Dan is de Hozelock elektrische onkruidbrander Ecopower 2000 Watt een goede onkruidbrander. De onkruidbrander is veilig en is voorzien van een ergonomisch handvat waardoor het erg prettig is om met deze onkruidbrander te werken.

Onkruid branden of azijn

Bestel hier de Hozelock onkruidbrander!

Hoe onkruid behandelen met azijn?

Valt je keuze toch op het behandelen van onkruid met azijn, dan raad ik je aan om hiervoor een drukspuit te kopen die geschikt is voor zure materialen, zoals de Hozelock Pure drukspuit voor azijn. De meeste drukspuiten zijn niet geschikt voor zure materialen en vertonen vaak na enkele behandelingsbeurten slijtage.

Rubbertjes in de drukspuit kunnen beschadigd raken, waardoor de drukspuit gaat lekken. Dit betekent vaak dat je na enkele keren gebruik al een nieuwe drukspuit aan moet schaffen. Kies je voor een drukspuit die tegen zure materialen kan zoals azijn, dan kun je hiermee jaren vooruit.

Onkruid branden of azijn

Bestel de Hozelock drukspuit!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>