2

Onkruid in grind verwijderen: Dit zijn de beste manieren!

Onkruid in grind verwijderen kan op een aantal manieren. Plukken is een van de manieren, maar misschien ben je er al achter gekomen dat dit bij sommige onkruiden niet altijd makkelijk gaat. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is mogelijk, maar vanwege de schadelijkheid voor het milieu worden deze vaak niet meer verkocht. Tevens is dit ook niet aan te raden!

Gelukkig zijn er een aantal methoden die goed werken en niet schadelijk zijn voor het milieu. Benieuwd welke methoden dit zijn? Lees verder en neem direct actie!

Onkruid in grind

Hoe ontstaat onkruid in grind?

Onkruid in grind is erg vervelend. Maar hoe ontstaat het onkruid eigenlijk in grind?

In de meeste tuinpaden en borders met grind wordt worteldoek gebruikt. Dit is een goede basis om onkruidgroei te beperken. Door het worteldoek wordt onkruidgroei grotendeels tegengehouden.

Toch zien we regelmatig onkruidgroei in grind terwijl er wel worteldoek is gebruikt. Hoe komt dit? Dit komt doordat er door de jaren heen vanzelf grond bij het grind komt. Dit kan gebeuren door het tuinieren, vieze schoenen maar ook door de wind.

De meeste onkruiden in de omgeving kunnen gaan zaaien. Deze zaden kunnen uiteindelijk ook tussen het grind komen. In combinatie met grond en vocht kunnen deze zaden gaan kiemen, waardoor er onkruid in het grind ontstaat.

Worteldoek is een prima middel om onkruid in het grind te beperken. Om de enkele jaren kan het wel eens slim zijn om het grind te wassen en de aanwezige worteldoek vrij te maken van grond. Vervolgens plaats je het grind weer terug en je zult merken dat je de komende maanden minder last hebt van onkruid. Hoe je dit het beste aan kunt pakken, lees je in het artikel ‘Grind schoonmaken.

Wanneer onkruid behandelen?

Het is belangrijk om vroeg in het voorjaar al te beginnen met het bestrijden van onkruid. Hierdoor krijgt het onkruid nauwelijks kans om zaad te ontwikkelen en deze vervolgens te verspreiden.

Begin je wat later in het jaar aan onkruidbestrijding dan heeft veel zaad zich al heeft verspreid. Het wordt dan lastiger om het onkruid de baas te blijven.

Een onkruidsoort dat vaak in grind voorkomt is de gehoornde klaverzuring. Dit onkruid lijkt een beetje op een klaver en is rood van kleur. In de bloeiperiode verschijnt er een geel bloempje. Dit onkruid is lastig te verwijderen en vermenigvuldigd zich door springend zaad erg snel. Belangrijk is om dan direct actie te ondernemen om verspreiding te voorkomen.

In maart/april begint het groeiseizoen. Dat wil zeggen dat gras, planten en onkruid beginnen met groeien. Rond deze maanden moet je dus al beginnen met het bestrijden van onkruid.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Enkele jaren terug was het nog erg eenvoudig om onkruid in grind te bestrijden. Je ging naar een tuincentrum of Boerenbond en kocht daar Round-up of andere bestrijdingsmiddelen.

Inmiddels zijn de meeste bestrijdingsmiddelen uit de verkoop gehaald. Het blijkt dat deze bestrijdingsmiddelen erg slecht zijn voor het milieu. Schadelijke stoffen komen in ons drinkwater terecht en het heeft negatieve invloed op bijen en andere insecten. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is dus af te raden.

Azijn is af te raden

Nu het gebruik van bestrijdingsmiddelen is verboden. Zie je dat veel mensen azijn gebruiken om het onkruid te bestrijden. Het gebruik van azijn is echter ook af te raden!

Azijn heeft vaak een tijdelijke werking. Bij het gebruik van azijn zie je vaak dat onkruid bovengronds afsterft. De wortel blijft vaak nog wel inleven, waardoor onkruid weer erg snel terug is.

Hiernaast is azijn ook schadelijk voor het bodemleven en ons drinkwater. Deze schadelijke stoffen moeten vervolgens door de drinkwatermaatschappij weer uit het drinkwater worden gefilterd. Dit kost enkele miljoenen euro’s per jaar. Deze kosten betalen wij weer als belastingbetaler. Azijn mag trouwens niet gebruikt worden als een bestrijdingsmiddel tegen onkruid. In het artikel ‘schoonmaakazijn tegen onkruid’ vertel ik je hier meer over.

Onkruid in grind verwijderen

Gelukkig zijn er een aantal methoden waarmee je prima onkruid kunt verwijderen uit grind. Welke methoden dit zijn lees je hieronder.

Onkruidbrander

Een goede methode om onkruid te verwijderen is met behulp van een onkruidbrander. Een onkruidbrander verhit het onkruid waardoor het plantje inclusief de wortel doodgaat.

Het verwijderen van onkruid met een onkruidbrander hoeft niet arbeidsintensief te zijn. Belangrijk is dat je op tijd in het voorjaar begint met het verbranden van onkruid.

Het verbranden van onkruid kan met een elektrische onkruidbrander of met een onkruidbrander op gas. Eerder zochten wij al uit wat nu eigenlijk de beste onkruidbranders zijn.  Benieuwd naar de uitkomst? Lees dan het artikel over de beste onkruidbranders om onkruid te bestrijden.

Zelf gebruik ik een Kinzo onkruidbrander om mijn grindpad onkruidvrij te maken. Dit doe ik enkele keren per jaar en ik ben tevreden met het resultaat. Wat ik fijn vind aan de Kinzo onkruidbrander is dat deze licht van gewicht is en dat deze op gas werkt. Maak je gebruik van een onkruidbrander, let er dan op dat je veilig te werk gaat.

Een onkruidbrander kun je ook prima gebruiken voor je terras en andere soorten verhardingen. Sommige mensen gebruiken liever een onkruidborstel om onkruid te bestrijden op de verharding. Voor grind is dit niet mogelijk. Wanneer je een onkruidborstel met een roterende kop gebruikt op grind, vliegt het grind alle kanten op.

Onkruid in grind

Bestel een Kinzo onkruidbrander

Onderstaande video laat zien hoe de Kinzo onkruidbrander werkt.

Grindschoffel

Een andere methode wat goed werkt is het grind schoffelen met speciale grindschoffel. Voor split of kleinere formaat grind is dit een prima methode. Door de stand van het blad kun je door de bovenste laag grind schoffelen en blijft het grind op zijn plek liggen.

Tijdens het schoffelen wordt de wortel van het onkruid doorgesneden. Het onkruid zal dan uiteindelijk dood gaan. Dood onkruid kun je na het schoffelen eventueel opruimen. Het gebruik van een bladblazer is hierbij wel handig.

Onkruid in grind

Bestel direct!

Schrepel

Werk je liever op je knieën? Dan is het gebruik van een schrepel ideaal. Met dit stuk gereedschap kun je licht door het grind heen werken, waardoor de wortel van het onkruid wordt doorgesneden.

Met je knieën op het grind zitten is niet altijd even prettig. Een kniebankje zorgt er voor dat je prettiger kunt werken. In het artikel ‘Beste kniebank voor in de tuin‘ vertel ik je wat de beste kniebanken zijn..

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Alwin schreef:

  De onkruidbrander tip spreekt me wel aan om toe te passen. Één vraag: hoe voorkom ik dat de gasvlam ook het worteldoek laat smelten?

  • Thijs schreef:

   Beste Alwin,

   Meestal ligt er een laag van enkele centimeters grind op het worteldoek waardoor het worteldoek niet smelt.
   Is de laag met grind erg dun en/of komt het worteldoek boven het grind uit dan is de kans aanwezig dat het worteldoek smelt. Ik pas het artikel n.a.v. je opmerking aan.

   Verder is het verstandig om de onkruidbrander niet te lang op één plek te richten.

 • >