Onkruid verwijderen met een voegenkrabber: werkt het?

Onkruid verwijderen met een voegenkrabber is een methode die regelmatig wordt toegepast om van onkruid in de bestrating af te komen. Het krabben van de voegen kan op verschillende manieren en is vaak arbeidsintensief. Het voordeel hiervan is dat je wel direct een schone bestrating hebt zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

In dit artikel vertel ik je alles over het verwijderen van onkruid met een voegenkrabber, één van de beste methoden om van onkruid in je bestrating af te komen. In het artikel wordt duidelijk wat de voor- en nadelen zijn en met welke hulpmiddelen je dit het beste kunt doen.

onkruid_verwijderen_met_voegenkrabber

Onkruid verwijderen met een voegenkrabber

Wil jij op een milieuvriendelijke manier het onkruid tussen je bestrating verwijderen? Dan doe je er goed aan om de voegen te krabben met behulp van een voegenkrabber.

Enkele jaren geleden werd het onkruid in veel tuinen nog bestreden met chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Roundup. Inmiddels zijn deze chemische bestrijdingsmiddelen verboden en wordt er veel gebruik gemaakt van diverse alternatieven. Hierbij kun je denken aan een onkruidbrander, plukken of het krabben van de voegen met een voegenkrabber.

Deze behandelingen kosten misschien wat meer tijd, maar je weet in ieder geval dat je geen schade aanricht aan het milieu.

Voordelen voegenkrabben

Het voegenkrabben heeft ten opzichte van de andere methoden om onkruid te bestrijden veel voordelen. Onderstaand worden enkele voordelen toegelicht.

Direct resultaat

Veel methoden om onkruid te bestrijden in de bestrating zorgen er voor dat het enkele dagen duurt voor dat het onkruid afsterft. Bijvoorbeeld door het branden van onkruid. Hierbij wordt het onkruid verhit en sterft het plantje binnen 1 a 2 dagen af. Wanneer het plantje afsterft staat er een verdord onkruidplantje tussen de voegen. Dit plantje kun je pas na enkele dagen verwijderen met behulp van een harde bezem.

Bij het krabben van de voegen verwijder je het onkruid direct en ziet de bestrating er meteen schoon uit. Je hebt dus direct resultaat! Direct resultaat bereik je alleen met een voegenkrabber of door het onkruid te plukken.

Goedkoop

Een voegenkrabber is goedkoop om aan te schaffen. In vergelijking met het aanschaffen van een onkruidbrander is dit een stuk goedkoper. Hiernaast zit je niet met het risico dat je brand veroorzaakt.

Milieuvriendelijk

Een voegenkrabber is een milieuvriendelijke methode om van onkruid af te komen. Er komen geen chemische middelen aan te pas en het is ook nog eens veilig.

Veel mensen zien schoonmaakazijn als het alternatief om van onkruid af te komen. Wat veel mensen niet weten is dat schoonmaakazijn tegen onkruid ook schadelijk is voor het milieu.

Nadelen voegenkrabben

Naast voordelen heeft het krabben van voegen ook nadelen. Enkele nadelen worden onderstaand aan je toegelicht.

Arbeidsintensief

Het krabben van de voegen kan arbeidsintensief zijn als je een groot oppervlak hebt. Vooral als je ook nog eens een klinkerbestrating hebt. Je hebt dan veel voegen die je allemaal schoon moet krabben. Tegelverharding is vaak wat makkelijker te behandelen met een voegenkrabber. Er zijn minder voegen en afhankelijk van het bestratingsverband liggen de voegen ook nog eens in een rechte lijn.

Last van gewrichten

Je hoort wel eens dat mensen last krijgen van hun gewrichten als ze enkele uren voegen krabben. Bij sommige voegenkrabbers moet je op de grond zitten om de voegen schoon te krijgen. Meestal zit je dan op een harde ondergrond waardoor je jouw knieën na enige tijd gaat voelen.

Veel mensen kiezen er daarom voor om een kniebankje te gebruiken. Door een kniebank te gebruiken, krijg je nauwelijks last van je gewrichten.

Sommige tuinliefhebbers gebruiken een voegenkrabber op steel en krijgen hierdoor minder snel last van de gewrichten.

Penwortelonkruiden

Heb je in je bestrating last van onkruiden met een lange penwortel, zoals een paardenbloem of ridderzuring? Door deze met een voegenborstel te verwijderen, verwijder je alleen het onkruid bovengronds. Ondergrond blijft de wortel nog intact waarna er binnen enkele weken weer een nieuwe paardenbloem terug groeit.

De meeste onkruiden zoals mos, vogelmuur en straatgras zijn wel prima met een voegenborstel te verwijderen. De wortel worden dan ook verwijderd, waardoor het plantje niet meer terug groeit.

Alleen te gebruiken op de bestrating

Een voegenborstel is alleen te gebruiken tussen de voegen van de bestrating. Andere manieren om onkruid te verwijderen, zoals een onkruidbrander kunnen ook op andere ondergronden worden gebruikt, zoals split, grind en andere ongebonden verhardingen.

Waarmee voegenkrabben?

Er zijn verschillende manieren waarmee je voegen kunt krabben, zodat je het onkruid kunt verwijderen. Onderstaande gereedschappen worden hiervoor vaak gebruikt.

Voegenkrabber op steel

Voor degene die recht op willen blijven werken, is een voegenkrabber op steel een handig gereedschap om de voegen schoon te krijgen. Wil je graag een voegenkrabber op steel kopen, dan raad ik je aan om wel een voegenkrabber te kopen waarvan de steel de juiste lengte, zodat je alsnog niet krom hoeft te staan. Een steel van 160 centimeter is een gangbare maat.

Een voegenkrabber op steel bestaat uit een staalborstel. Door met de staalborstel tussen de voegen te krabben, verwijder je het onkruid. Wanneer het onkruid niet te groot is, kost dit weinig moeite. Gebruik je de staalborstel regelmatig dan kan het nodig zijn om deze eens te vervangen. De staalborstels zijn los te koop en kun je verwisselen.

Bestel direct!

Voegenkrabber

Wil je liever op de grond zitten als je aan de slag gaat om de voegen te krabben? Dan zijn er ook voegenkrabbers zonder steel te koop. Met een soort mesje kun eenvoudig de voegen schoonkrabben. Een voegenkrabber heb je al voor enkele euro’s. Heb je nog geen voegenkrabber? Via de onderstaande knop zie je het huidige aanbod voegenkrabbers.

Voegenkrabber

Bestel direct!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>