Overlast van bamboe van de buren: Wat kun je er tegen doen?

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=53738&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Fp%2F5-meter-wortelbegrenzer-hdpe-70cm-x-2mm-met-verbindingsset-voor-woekerende-bamboe%2F9200000078464398%2F&name=5%20meter%20wortelbegrenzer%20HDPE%2070cm%20x%202mm%20met%20ve...&subid=Overlast%20bamboe%20burenEen probleem dat ik regelmatig hoor is dat de bamboe van de buren overlast veroorzaakt. Vaak komt de bamboe ondergronds richting jouw tuin gegroeid. Wanneer je buren geen maatregelen treffen tegen de woekerende bamboe, dan staat jouw tuin binnen een mum van tijd vol met bamboe. Grote kans dat jij dit wilt voorkomen en dat je daarom op dit artikel terecht bent gekomen.

In dit artikel vertel ik je waarom bamboe vaak voor overlast zorgt en wat de gevolgen zijn als je hier niets tegen doet. Hiernaast vertel ik je enkele maatregelen die je kunt nemen tegen de woekerende bamboe van je buren.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat je te doen staan en kun je de overlast van de bamboe van je buren gaan verhelpen.

Bekijk hier de beste oplossing!

Waarom bamboe zorgt voor overlast?

Waarom bamboe voor overlast zorgt hoef ik je misschien niet meer uit te leggen. Zoals je wellicht al hebt gemerkt, zijn er sommige bamboesoorten die ondergrondse uitlopers vormen. Deze uitlopers worden ook wel rhizomen genoemd.

De ondergrondse uitlopers van de bamboe van de buren kunnen ondergronds een weg naar jouw tuin vinden. Ze groeien namelijk onder je schutting of onder je haag door en kunnen er voor zorgen dat ook jouw tuin overwoekerd raakt.

Wanneer je geen maatregelen treft, kunnen de ondergrondse uitlopers voor veel schade zorgen. De uitlopers kunnen tussen de planten door gaan groeien, waardoor ze gaan overheersen. Dit betekent vaak dat de kwaliteit van de planten achteruit gaat en dat je ze moet verwijderen als je ook de bamboe wilt verwijderen.

De ondergrondse uitlopers kunnen ook zorgen voor schade aan je vijver. De ondergrondse uitlopers kunnen zorgen voor gaten in de vijverfolie, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Ook voor de bestrating zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe niet ideaal. De ondergrondse uitlopers zijn zeer sterk en drukken zo de tegels omhoog. Dit kan zorgen voor oneffenheden in je tuin wat zorgt voor struikelgevaar.

Is de overlast van bamboe zodanig groot dat je de uitlopers niet meer handmatig kunt verwijderen, dan moet je machinaal aan de slag om de uitlopers te verwijderen. Het beste kun je hierdoor de ondergrond ongeveer op een diepte van 35 centimeter uitgraven. Hierdoor blijven er geen stukjes bamboe meer aanwezig die later alsnog kunnen aangroeien. Het uitgraven van grond en het aanbrengen van nieuwe grond is meestal een flinke kostenpost die hoog kunnen oplopen als je tuin groot is.

Zorgen alle bamboes voor overlast?

Zorgen alle bamboes voor overlast? Het antwoord hierop is nee! Gelukkig worden tegenwoordig veel bamboesoorten aangeplant die niet-woekerend zijn. Dit betekent dat deze bamboesoorten op zijn plaats blijven en zich niet gaat verspreiden door de tuin.

Hebben je buren kortgeleden bamboe aangeplant, dan hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat deze gaat woekeren. Vraag gerust een aan je buren of ze een niet-woekerende soort hebben aangeplant.

Wat kun je er tegen doen?

Wanneer de bamboe van je buren voor overlast zorgen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Onderstaand heb ik beschreven hoe je de overlast van de bamboe van je buren aan kunt pakken.

Ga het gesprek aan met je buren

Ten eerste raad ik je aan om in gesprek te gaan met je buren. Grote kans dat zij ook ervaren dat hun bamboe een woekeraar is en dat ze de plant ook liever kwijt dan rijk zijn. Wijs de buren ook op de gevolgen als er geen maatregelen worden genomen voor jou en misschien wel hun tuin.

In het gesprek kunnen jullie ook samen opzoek gaan naar een oplossing om de overlast aan te pakken. Misschien besluiten je buren dat het verwijderen van de bamboe de juiste oplossing is. Zien ze dit niet zitten bekijk dan samen wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een wortelbegrenzer (aan de kan van de buren). Zo meteen vertel ik je wat meer over deze wortelbegrenzer.

Het plaatsen van een wortelbegrenzer kan vaak enkele tientallen of honderden euro’s kosten. Wanneer je geluk hebt, zullen de buren voor de kosten opdraaien. Het probleem wordt immers veroorzaakt door hun bamboe. Draaien ze niet volledig voor de kosten op dan kunnen jullie misschien de kosten splitten.

Graaf de wortels uit in jouw tuin

Is de overlast van de bamboe van de buren nog in de beginfase, dan kun je er voor kiezen om de wortels zelf nog uit te graven. Uit ervaring weet ik dat je dit niet lang gaat volhouden, omdat de bamboe na enkele jaren steeds harder gaat woekeren, waardoor je tuin als snel vol met bamboe staat.

Plaats een wortelbeschermer langs de erfgrens

Zoals eerder als gezegd is het plaatsen van een wortelbeschermer een goede oplossing om het woekeren van de bamboe tegen te gaan. Een wortelbeschermer of wortelbegrenzer is gemaakt van kunststof en zorgt er voor dat de ondergrondse uitlopers binnen de grenzen van de wortelbegrenzer blijven.

Meestal wordt een wortelbegrenzer rondom de bamboe geplaatst tijdens de aanplant van de bamboe. Ik zie regelmatig dat niet wordt gedaan of wordt vergeten, waardoor de bamboe vrij spel krijgt om te woekeren.

Zoals eerder aangegeven, kun je met de buren het gesprek aan gaan om de overlast van de bamboe aan te pakken. Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect.

In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens. Omdat het probleem afkomstig is van de buren, kun je met de buren overleggen om dit in hun tuin te doen. Werken de buren niet mee dan zit er niets anders op dan een wortelbegrenzer in je eigen tuin te plaatsen.

Bij het plaatsen een wortelbegrenzer is het belangrijk dat je deze voldoende diep aanbrengt. Het beste is een diepte van ongeveer 60 tot 65 centimeter. De uitlopers van de bamboe zullen hierdoor niet meer via de tuin van de buren in jouw tuin terecht komen. Om te voorkomen dat uitlopers oppervlakkig gaan verspreiden, is het aan te raden om de wortelbeschermer ongeveer 5 centimeter boven de grond uit te laten komen. Bij het plaatsen van een wortelbegrenzer is het aan te raden om te voorkomen dat de uitlopers via kleine kiertjes je tuin binnen komen.

Heb je de wortelbegrenzer langs de erfgrens geplaatst, dan komen de ondergrondse uitlopers via de tuin van je buren in ieder geval niet meer in jouw tuin. Het kan zijn dat je de komende tijd nog uitlopers van bamboe in je tuin tegenkomt. Dit zijn meestal uitlopers die nog in de ondergrond aanwezig waren vóór je de wortelbegrenzer hebt geplaatst.

Deze uitlopers die je nog tegenkomt, kun je verwijderen door ze uit te steken. Belangrijk is dat je geen stukken laat zitten, omdat deze vervolgens weer zullen uitlopen.

Lijkt het plaatsen van een wortelbegrenzer voor jou de beste oplossing, dan kun je ze via de onderstaande button bestellen. Het voordeel van deze wortelbegrenzer is dat deze de ideale hoogte heeft om bamboe buiten de deur te houden. Bovendien is deze wortelbegrenzer in veel verschillende lengtes te bestellen.

Bij het bestellen van een wortelbegrenzer kun je meestal net iets extra’s bestellen. Zo voorkom je dat je net een stukje wortelbegrenzer te kort komt. Met een stanleymes kun je de wortelbegrenzer op maat snijden.

Overlast bamboe buren

Bestel hier wortelbegrenzer voor bamboe!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>