Paardenbloemen bestrijden in het gazon? Tips om te beperken en te behandelen

Paardenbloemen bestrijden in het gazon is een klusje dat vaak nodig is om een mooi groen gazon te krijgen. Wie enkele paardenbloemen in het gazon heeft, zal merken dat de paardenbloem zich snel vermeerderd en zich lastig laat verwijderen. Paardenbloemen bestrijden kan op verschillende manieren. Lees snel verder en ga aan de slag!

Herkenning paardenbloem

De paardenbloem is een plantje dat van oorsprong in Afrika, Azië en Europa voorkomt. De paardenbloem kun je herkennen aan een gele bloem en een penwortel van ongeveer 10 tot 20 centimeter lang. De bladeren van de paardenbloem staan in een bladrozet bij elkaar en zijn diep ingesneden tot bochtig getand.

De paardenbloem kun je ook herkennen door het witte sap wat uit de stengel stroomt, als je de stengel doormidden breekt. Na de bloeiperiode kun je een paardenbloem herkennen als een witte of grijze pluizenbol.

Hoe vermeerdert de paardenbloem zich?

Om paardenbloemen uit je tuin te verwijderen, is het belangrijk dat je weet hoe de paardenbloem zich vermeerderd. Het vermeerderen doet de paardenbloem op twee manieren, namelijk het vermeerderen uit zaad en door te vermeerderen uit plantendelen.

Vermeerderen uit zaad

Een paardenbloem beschikt over tientallen zaden welke door de wind worden verspreid. De pluizenbol van de paardenbloem, bestaat uit kleine pluisjes welke dienen als een soort parachute. De paardenbloem kan hierdoor zijn zaden op een grote afstand verplaatsen. De zaden ontwikkelen zich onder allerlei omstandigheden. Zo groeien ze op vochtige gronden, droge gronden, harde ondergronden en tussen de voegen van de bestrating.

Vermeerderen uit de wortel

Een paardenbloem kan zich ook vermeerderen uit de wortel. Laat maar eens een stukje wortel in de grond zitten. Grote kans dat hier een nieuwe paardenbloem uitgroeit.

Paardenbloemen in het gazon beperken

Er zijn een aantal manieren om paardenbloemen in het gazon te beperken.

Juiste grasmengel en kale plekken in het gazon bijzaaien

Heeft een gazon kale plekken dan zal onkruid eerder de kans krijgen om te groeien. Dit geldt ook voor paardenbloemen. Het is belangrijk om kale plekken bij te zaaien met bijvoorbeeld een grasreparatiemengsel.

Hiernaast is het ook belangrijk dat het juiste grasmengsel wordt gebruikt. Heb je een gazon dat veel wordt betreedt. Dan is het aan te raden om graszaad voor een speelgazon te gebruiken. Dit gras is net wat sterker dan een siergazon. Wil je een siergazon dan is het aan te raden om graszaad te gebruiken voor grovere siergazons. In dit gazon groeit onkruid minder snel dan bij een fijnere siergazon grasmengsel.

Verwijder paardenbloemen voor ze gaan zaaien.

Wanneer een paardenbloem zich gaat zaaien dan gaat de verspreiding erg snel. Probeer dan het zaaien van de paardenbloem voor te zijn door het plantje vroegtijdig te verwijderen. Dit kun je doen als de paardenbloem nog niet in bloei staat of juist in bloei staat.

Zorg voor een gezond gazon

Een gezond gazon heeft tijdig onderhoud nodig. Zorg voor de juiste bemesting, Verticuteer het gazon jaarlijks en strooi ook kalk.  In droge periodes moet het gazon van voldoende water worden voorzien. Bij voorkeur kun je beregenen in de avond of vroeg in de morgen.

Door het bekalken, bemesten, verticuteren en beregenen ontstaat er een goede basis van het gazon, waardoor onkruid minder snel de kans krijgt zicht te ontwikkelen.

Paardenbloemen bestrijden

Wie paardenbloemen door middel van plukken uit het gazon probeert te verwijderen, komt er al snel achter dat dit niet of nauwelijks gaat. De penwortel breekt snel af, waardoor de paardenbloem weer snel terug komt. Het bestrijden van de paardenbloem kan op de volgende twee effectieve manieren:

  1. Penwortelsteker
  2. Bestrijdingsmiddel

Penwortelsteker

Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit kan met een penwortelsteker.

Met een penwortelsteker kun je de paardenbloem inclusief penwortel uit het gras verwijderen. De messen van de penwortelsteker zijn scherp genoeg om door de bodem te kunnen steken. Er zijn penwortelstekers waarbij je gewoon rechtop kunt blijven werken, zonder op je knieën te hoeven zitten. Na het uitsteken van de paardenbloem kun je het gaatje in het gazon weer aanvullen met teelaarde.

Het voordeel van een penwortelsteker is dat je geen bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken die slecht zijn voor het milieu.

De Gardena penwortelsteker is een veel gebruikt product om paardenbloemen uit het gazon te verwijderen. Op internet zijn veel positieve reacties over dit product te lezen.

Gardena penwortelsteker

Bestel hier de Gardena penwortelsteker

Luxan Primstar

Luxan Primstar is voor particulier gebruik beschikbaar in de verpakkingen 45ml en 75ml. Onkruiden die met Luxan Primstar bestreden kunnen worden zijn paardenbloem, kleefkruid, vogelmuur, echte kamilie, herik, boterbloem en ridderzuring. De dosering is 10ml middel per 5 liter water. Met 5 liter water kun je een oppervlakte van 100m2 bestrijden.

Bestel hier Luxan Primstar

Bayer Gazon-net

Bayer Gazon-net is verkrijgbaar in een verpakking van 40 ml. Bayer Gazon-net werkt tegen onkruiden zoals paardenbloem, boterbloem, kleefkruid, vogelmuur, echte kamillie, herik en ridderzuring. Voor gazons en weilanden is de dosering 19 ml middel per 100m2.

Bestel hier Bayer Gazon-net

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>