Paardenbloemen bestrijden in het gazon? Tips om te beperken en te behandelen

Paardenbloemen bestrijden in het gazon is een klusje dat nodig is om verdere verspreiding van de paardenbloem te voorkomen. Wie enkele paardenbloemen in het gazon heeft, zal merken dat de paardenbloem zich snel vermeerderd en zich lastig laat verwijderen. Paardenbloemen bestrijden kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je hoe, zodat je direct aan de slag kunt!

Herkenning paardenbloem

De paardenbloem is een plantje dat van oorsprong in Afrika, Azië en Europa voorkomt. De paardenbloem kun je herkennen aan een gele bloem en een penwortel van ongeveer 10 tot 20 centimeter lang. De bladeren van de paardenbloem staan in een bladrozet bij elkaar en zijn diep ingesneden tot bochtig getand.

De paardenbloem kun je ook herkennen door het witte sap wat uit de stengel stroomt, als je de stengel doormidden breekt. Na de bloeiperiode kun je een paardenbloem herkennen als een witte of grijze pluizenbol.

Hoe vermeerdert de paardenbloem zich?

Om paardenbloemen uit je tuin te verwijderen, is het belangrijk dat je weet hoe de paardenbloem zich vermeerderd. Het vermeerderen doet de paardenbloem op twee manieren, namelijk het vermeerderen uit zaad en door te vermeerderen uit plantendelen.

Vermeerderen uit zaad

Een paardenbloem beschikt over tientallen zaden welke door de wind worden verspreid. De pluizenbol van de paardenbloem, bestaat uit kleine pluisjes welke dienen als een soort parachute. De paardenbloem kan hierdoor zijn zaden op een grote afstand verplaatsen. De zaden ontwikkelen zich onder allerlei omstandigheden. Zo groeien ze op vochtige gronden, droge gronden, harde ondergronden en tussen de voegen van de bestrating.

Vermeerderen uit de wortel

Een paardenbloem kan zich ook vermeerderen uit de wortel. Laat maar eens een stukje wortel in de grond zitten. Grote kans dat hier een nieuwe paardenbloem uitgroeit.

Paardenbloemen in het gazon beperken

Er zijn een aantal manieren om paardenbloemen in het gazon te beperken.

Juiste grasmengel en kale plekken in het gazon bijzaaien

Heeft een gazon kale plekken dan zal onkruid eerder de kans krijgen om te groeien. Dit geldt ook voor paardenbloemen. Het is belangrijk om kale plekken bij te zaaien met bijvoorbeeld een grasreparatiemengsel. Vaak wordt hiervoor snelkiemend graszaad gebruikt.

Verwijder paardenbloemen voor ze gaan zaaien.

Wanneer een paardenbloem zich gaat zaaien dan gaat de verspreiding erg snel. Het beste kun je daarom de paardenbloemen verwijderen voor ze gaan zaaien. Verwijder ook de penwortel! Zo meteen vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen.

Zorg voor een gezond gazon

Een gezond gazon heeft tijdig onderhoud nodig. Zorg voor de juiste bemesting, Verticuteer het gazon jaarlijks en strooi ook kalk.  In droge periodes moet het gazon van voldoende water worden voorzien. Bij voorkeur kun je beregenen in de avond of vroeg in de morgen.

Door het bekalken, bemesten, verticuteren en beregenen ontstaat er een goede basis van het gazon, waardoor onkruid minder snel de kans krijgt zicht te ontwikkelen.

Paardenbloemen bestrijden

Wie paardenbloemen door middel van plukken uit het gazon probeert te verwijderen, komt er al snel achter dat dit niet of nauwelijks gaat. De penwortel breekt snel af, waardoor de paardenbloem weer snel terug komt. Het bestrijden van de paardenbloem kan op de volgende twee effectieve manieren:

  1. Penwortelsteker
  2. Bestrijdingsmiddel

Penwortelsteker

Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit kan met een penwortelsteker.

Met een penwortelsteker kun je de paardenbloem inclusief penwortel uit het gras verwijderen. De messen van de penwortelsteker zijn scherp genoeg om door de bodem te kunnen steken. Er zijn penwortelstekers waarbij je gewoon rechtop kunt blijven werken, zonder op je knieën te hoeven zitten. Na het uitsteken van de paardenbloem kun je het gaatje in het gazon weer aanvullen met teelaarde.

Het voordeel van een penwortelsteker is dat je geen bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken die slecht zijn voor het milieu.

De Gardena penwortelsteker is een veel gebruikt product om paardenbloemen uit het gazon te verwijderen. Op internet zijn veel positieve reacties over dit product te lezen. In het artikel over de ‘beste onkruidstekers’ voor in het gazon vertellen we je hier meer over.

De voordelen van deze penwortelsteker:

  • Ergonomisch
  • Milieuvriendelijk
  • Ieder seizoen te gebruiken
  • Gratis bezorgd
Bekijk deze aanbieding!

Luxan Primstar

Luxan Primstar is voor particulier gebruik beschikbaar in de verpakkingen 45ml en 75ml. Onkruiden die met Luxan Primstar bestreden kunnen worden zijn paardenbloem, kleefkruid, vogelmuur, echte kamilie, herik, boterbloem en ridderzuring. De dosering is 10ml middel per 5 liter water. Met 5 liter  kun je een oppervlakte van 100m2 bestrijden.

Lees voor het gebruik altijd de instructie!

Bestel de Luxan Primstar

Bayer Gazon-net

Bayer Gazon-net is verkrijgbaar in een verpakking van 40 ml. Bayer Gazon-net werkt tegen onkruiden zoals paardenbloem, boterbloem, kleefkruid, vogelmuur, echte kamillie, herik en ridderzuring. Voor gazons en weilanden is de dosering 19 ml middel per 100m2.

Lees voor het gebruik altijd de instructie!

Bestel Bayer-Gazon-Net
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>