Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’: Verzorging, standplaats, vermeerderen en combineren

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ is een prima bodembedekker voor in de tuin. Een plantvak groeit met Pachysandra snel dicht, waardoor er nog nauwelijks onkruid groeit. Bovendien is Pachysandra makkelijk in onderhoud en goed te combineren met andere beplanting.

Wist je al dat de Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ prima in de zon kan groeien? Andere variëteiten Pachysandra verkleuren vaak geel. De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ blijft in de volle zon prachtig groen.

Wil je graag meer informatie over de Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’? In dit artikel wordt informatie gegeven over de verzorging, standplaats en het combineren van deze bodembedekker.

Pachysandra terminalis 'green sheen'

Over de Pachysandra terminalis ‘Green Sheen‘

De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ is een wintergroene bodembedekker. Door voldoende planten op een vierkante meter te planten, is je border binnen één a twee jaar bedekt door de Pachysandra. Hiermee creëer je een mooi tapijt dat weinig onderhoud vraagt.

De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ is een laagblijvende bodembedekker die een hoogte bereikt van ongeveer 20 centimeter. In de maanden maart, april en mei staat de Pachysandra in bloei met witte bloemetjes.

In tegenstelling tot een aantal andere Pachysandra variëteiten, kun je deze variëteit planten op een plek in de volle zon. Andere variëteiten komen het beste tot zijn recht in de schaduw of halfschaduw. In veel tuinen wordt de Pachysandra als bodembedekker aangeplant. De plant komt ook prima tot zijn recht als vakbeplanting of randbeplanting langs een border.

Verzorging

De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ is een plant die weinig onderhoud vraagt. Het snoeien van de Pachysandra is voornamelijk nodig om te voorkomen dat de plant over de verharding of gazon groeit. De randen kunnen worden bijgeknipt met een heggenschaar.

Om een strak tapijt van Pachysandra te creëren kun je overwegen om de plant in het voorjaar (na de bloei) met een heggenschaar terug te knippen tot enkele centimeter boven de grond. De Pachysandra ontwikkeld hierdoor nieuwe jonge scheuten en deze zorgen er voor dat de bodemdekker wat compacter oogt.

Het snoeien van de Pachysandra is ook aan te raden als de plant lelijke bladeren krijgt of te hoog wordt. Je zult merken dat de planten na een snoeibeurt goed opknappen.

Om de groei van de Pachysandra te stimuleren, kun je de Pachysandra bemesten. Dit kan met koemestkorrels of siertuinbemesting.

Een fout die bij de verzorging van Pachysandra vaak wordt gemaakt, is dat mensen gaan schoffelen tussen de Pachysandra. Het schoffelen tussen de Pachysandra is af te raden omdat de plant ondergrondse uitlopers maakt. De ondergrondse uitlopers vormen nieuwe plantjes die je dus door het schoffelen kapot maakt. Een plantvak groeit hierdoor nauwelijks dicht.

Pachysandra vermeerderen

De Pachysandra is een plant die je prima kunt vermeerderen. Onderstaand leggen wij uit hoe je dit het beste kunt doen.

Stekken

De Pachysandra is prima te stekken. Snij een stuk van de stengel af, doop deze in groeistof en pot deze op. Gebruik bij het oppotten zaai en stekgrond.

Ondergrondse uitlopers

De Pachysandra vermeerdert zichzelf door ondergrondse uitlopers. Ondergrondse uitlopers wil zeggen dat de wortels ondergronds groeien en een nieuw plantjes ontwikkelen.

Scheuren

Voor snel resultaat kun je de Pachysandra scheuren. Door te scheuren kun je van één plant wel tien of meer planten maken. Bij het scheuren van Pachysandra kun je het beste gebruik maken van een schop om de plant op te delen in kleinere plantjes.  De kleinere plantjes kun je weer terug planten in je tuin. Zijn er planten overbodig dan kun je er vast iemand uit je familie of buurt blij mee maken.

Combineren

De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ laat zich goed combineren met vaste planten en heesters. Enkele planten waarmee deze Pachysandra goed te combineren valt, worden onderstaand toegelicht.

Bergenia cordifolia ‘Purpurea’ – schoenlappersplant

De Bergenia cordifolia ‘Purpurea’ is een vaste plant. De Nederlandse naam van deze plant is schoenlappersplant. In de maanden april en mei bloeit deze plant roze. Naast de bloei, is de sierwaarde van deze plant het blad. Het blad voelt dik aan en is wintergroen. Eventuele bruine bladeren kun je wegplukken

De schoenlapperplant komt het beste tot zijn recht op een plek in de halfschaduw. Het aantal planten per vierkante meter is 6 tot 9 stuks.

Bergenia

Bestel deze plant!

Waldsteina ternata – goudaardbei

Waldsteinia ternata is een wintergroene bodembedekker die ongeveer 10 centimeter hoog wordt. In de april, mei en juni staat deze bodembedekker in bloei. De bloemkleur is geel.

De beste standplaats voor de Waldsteinia is een plek in zon of halfsschaduw. Het aantal planten per vierkante meter is 6 tot 9 stuks.

Bestel deze plant!

Hamamelis mollis – toverhazelaar

De toverhazelaar is een prima heester om te combineren met Pachysandra. Meestal wordt de Hamamelis mollis aangeplant als een solitaire heester. De Pachysandra wordt vaak als onderbeplanting aangeplant. Pachysandra blijft laag waardoor de toverhazelaar het beste tot zijn recht komt.

De toverhazelaar staat het liefst op een plek in de volle zon of op een halfschaduwrijke plek.

Toverhazelaar

Bestel deze plant!

Kopen

Ben je van plan om Pachysandra te kopen? Meet dan eerst de oppervlakte op waar de Pachysandra moet komen. Weet je het oppervlakte dan kun je bepalen hoeveel stuks je nodig hebt. In de meeste situaties is het aantal planten 8 tot 12 per vierkante meter.

Wil je direct na het planten dat de border vol oogt, dan is het advies om 12 tot 15 planten per vierkante meter aan te planten. Het voordeel is dat je minder last hebt van onkruidvorming.

De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ wordt niet bij iedere tuincentrum verkocht. Gelukkig is het aanbod bij online plantenwebshops groot en kun je de Pachysandra bij je thuis laten bezorgen.

Bestel Pachysandra terminalis 'Green Sheen'

Voordelen online planten bestellen

Het online bestellen en thuis laten bezorgen van bomen en planten heeft veel voordelen. Onderstaand een aantal voordelen:

  • De planten worden bij je thuis bezorgd, waardoor je geen transport hoeft te regelen;
  • Het thuis laten bezorgen van planten, bespaart je veel tijd. Zo hoef je niet naar het tuincentrum;
  • Het komt regelmatig voor dat er maar een beperkt aantal Pachysandra planten op voorraad zijn bij een tuincentrum. Bij een online webshop hoef je alleen maar de aantallen in te vullen en ze worden binnen enkele dagen bij je thuis geleverd;
  • Je krijgt groeigarantie! Ideaal als er toch een aantal planten uitvallen.
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>