Pachysandra terminalis: Eigenschappen, snoeien, variëteiten en kopen

Pachysandra terminalis is een van de meest toegepaste bodembedekkers in de tuinen van Nederland en België. Het is een plant die makkelijk en snel groeit, waardoor een border snel dicht is begroeid met deze bodembedekker. De plant vraagt weinig onderhoud en zorgt ervoor dat er ook in de winter nog iets groens in de tuin staat. In dit artikel vind je meer informatie over de Pachysandra terminalis.

Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis

Eigenschappen Pachysandra terminalis

De Pachysandra is een wintergroene bodembedekker die ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog wordt. In de periode maart-april krijgt de plant witte staande bloemen. Na de bloei blijft de plant ook zijn sierwaarde behouden door het donker groene leerachtige blad. De groene bladkleur is op zijn mooist als de plant op een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plek staat. In de zon doet de plant het ook prima, houd er wel rekening mee dat het blad verkleurt naar lichtgroen tot geel.

Door de bodembedekkende groeiwijze van de plant wordt er een soort tapijt gevormd. Door dit tapijt kan onkruid lastig groeien, waardoor er weinig onkruid tussen Pachysandra groeit. Ideaal dus als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. Onder bomen en struiken gedijt de plant ook prima.

Snoeien

Het snoeien van de pachysandra is nauwelijks nodig. Snoeien is alleen nodig wanneer de plant te ver over de verharding of het gras groeit. De overgroeiende plantdelen, kun je met een snoeischaar snoeien of met een kantensteker afsteken.  Wanneer het blad lelijk is geworden, is het mogelijk om de plant 5 centimeter boven de grond terug te snoeien. De plant zal hierdoor weer uitlopen en frisgroene bladeren krijgen. Door plant om de enkele jaren terug te snoeien, wordt de plant compacter. De uitstraling die de Pachysandra dan krijgt, past goed bij strakke tuinen. Het beste tijdstip om de pachysandra terug te snoeien is in maart. Snoei je de plant terug in het najaar, dan heeft de plant in de winter geen sierwaarde.

Vermeerderen

De plant vermeerdert zichzelf door ondergrondse uitlopers en scheuren.

Ondergrondse uitlopers

Het eerste jaar na aanplant van de Pachysandra zal er tussen de kale plekken nog onkruid groeien. Het is belangrijk om tussen de Pachysandra niet te schoffelen. Hierdoor beschadig je de ondergrondse uitlopers en duurt het langer voordat het plantvak dicht groeit. De ondergrondse uitlopers vormen nieuwe plantjes.

Scheuren

Oudere Pachysandra planten kun je scheuren. Steek met een schop de plant in meerdere delen. Vervolgens kunnen de verjongde planten opnieuw worden aangeplant. Na het aanplanten is het belangrijk dat je de plant in droge periodes voldoende water geeft.

Variëteiten Pachysandra

Pachysandra terminalis kent meerdere variëteiten. Deze worden onderstaand kort toegelicht.

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’

Deze variëteit heeft in vergelijking tot de gewone Pachysandra terminalis glazende bladeren. Het beste komt de plant tot zijn recht in de schaduw of halfschaduw.

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’

Heb je een tuin in de volle zon en wil je dat de Pachysandra niet geel verkleurd? De Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ is goed bestand tegen de zon, waardoor hij zijn donkere groene blad behoud.

Wil je meer weten over de Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’? In dit artikel geven wij je meer informatie over deze plant.

Pachysandra terminalis ‘Variegata’

Deze variëteit is een bontbladige Pachysandra. De plant heeft groene bladeren met een wit/gele rand. Het blad heeft hierdoor extra sierwaarde.

Kopen

Ga je Pachysandra aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat er gemiddeld 8 tot 12 planten op een vierkante meter staan. Hoe meer planten je per vierkante meter plant, hoe sneller een plantvak dichtgroeit. Plant je de planten te ver uit elkaar, dan kan het lang duren voordat de pachysandra een bodembedekkende functie krijgt. Kom je er na een jaar achter dat er toch te weinig planten staan per vierkante meter, dan kun je tussen de bestaande Pachysandra nieuwe planten zetten.

Bekijk het aanbod Pachysandra!

Combineren

Pachysandra is een plant die goed met andere (vaste planten, heesters en bomen) te combineren is.
Zo combineert de plant bijvoorbeeld goed met onderstaande planten.

Bergenia – schoenlappersplant

De schoenlappersplant is een plant die ook in de winter groen blijft. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en bloeit in het voorjaar roze. Hiernaast is de plant zeer winterhard!

Acer palmatum – Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is prima te combineren met Pachysandra. De Japanse esdoorn heeft rood blad wat een extra mooi effect geeft met een groene bodembedekker.

Taxus

Ben jij op zoek naar een wintergroene tuin? Een combinatie van Taxus en Pachysandra zorgt voor een wintergroene tuin. Taxus kan als haag worden aangeplant, maar ook als een solitaire heester.

Online bestellen

De Pachysandra kun je online bestellen. Het voordeel van online bestellen is dat de planten bij je thuisbezorgd kunnen worden. Dit scheelt tijd en bespaart je de nodige moeite met transport van de planten. Ook als je niet thuis bent kunnen de planten geleverd worden.

Bestel direct!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>