2

Pampasgras in pot: Welke soort is geschikt en hoe te verzorgen?

Wil jij weten welke pampasgras in pot kan en hoe je deze plant moet verzorgen? In dit artikel vertel ik je welke variëteit pampasgras je in pot aan kunt planten. Niet alle variëteiten zijn hiervoor namelijk even geschikt. Dit komt omdat veel variëteiten te groot worden.

Door de juiste variëteit pampasgras in pot aan te planten, zorg je er voor dat je jouw terras wat meer sierwaarde kunt geven. Weet jij al welke variëteit je het beste aan kunt planten in pot en hoe je deze het beste kun verzorgen?

Pampasgras in pot

Welke pampasgras is geschikt voor in een pot?

Er zijn verschillende soorten pampasgrassen die je aan kunt schaffen. Voor in de volle grond zijn alle pampasgrassen geschikt, maar voor in een pot is dit niet het geval.

De meeste pampasgrassen worden namelijk erg groot, waardoor ze niet geschikt zijn voor in een pot. Wanneer een pampasgras nog vrij jong is, lijken ze allemaal geschikt voor in een pot. De plant is dan nog vrij compact en klein.

Na enkele jaren veranderen deze planten in enorme siergrassen, waardoor een pot al snel te klein.

Om dit probleem te voorkomen, kun je het beste de juiste variëteit kiezen.

Cortaderia selloana ‘Gold Mini Pampa’

De Cortaderia sellona ‘Gold Mini Pampa’ oftewel Gouden mini pampas is de juiste variëteit. De plant wordt niet hoger dan 1 meter en is hiermee in een pot een echte blikvanger.

De Gouden mini pampas is een vrij nieuwe soort welke de laatste jaren steeds vaker wordt aangeplant in zowel potten als in de volle grond.

De bloeiperiode van de plant is in de periode augustus t/m oktober. De plant krijgt flinke witte tot gele pluimen. Het liefst staat de plant in de volle zon of in de halfschaduw. Hiernaast is de plant prima bestand tegen vorst.

Wanneer je van plant bent om deze pampasgras aan te planten in een pot, zorg er dan wel voor dat de pot groot genoeg is en dat het water goed uit de pot kan lopen. Pampasgras houdt namelijk van goed gedraineerde grond.

Verder wil ik je als tip meegeven om al een wat groter formaat pampasgras te kopen. Zo wordt er pampasgras aangeboden in een P9 pot. Dit is een potje van 9 bij 9 cm. In een wat grotere bloempot of plantenbak, komt deze plant de eerste jaren hierdoor nog niet echt tot uiting.

Pampasgras in een 2 of 5 liter pot, zorgt voor wat meer massa in de bloempot of plantenbak staat.

Bestel direct!

Verzorging pampasgras in pot

Een pampasgras in pot vraagt wat extra verzorging dan pampasgras in de volle grond. Voornamelijk het watergeven in de zomermaanden dient vaker te gebeuren.

Snoeien

Het snoeien van de pampasgras kun je het beste doen in maart net voor dat het nieuwe loof begint uit te lopen. Het snoeien van de pampasgras kun je het beste doen met een snoeischaar of handheggenschaar. Knip het loof tot enkele centimeters boven de grond af.

Bemesten

Het bemesten van de pampasgras in pot kun je het beste twee keer per jaar doen met speciale siergrasbemesting. De eerste bemestingsgift geef je in maart-april. De tweede bemestingsgift geef je rond juni-juli. De werking van deze organische meststof is ongeveer 100 dagen.

Het voordeel van bemesten is dat je een vollere plant krijgt met een mooiere bloei. Verder zorgt bemesting er voor dat de plant minder gevoelig is voor ziekten en plagen.

Bestel meststof!

Watergeven

Pampasgras in pot heeft net wat meer water nodig dan pampasgras in de volle grond. Dit komt omdat pampasgras met zijn wortels het vocht wat dieper uit de grond kan halen. In een pot is dit niet het geval. Geef je pampasgras in pot dus voldoende water, voornamelijk in de zomermaanden moet je dit niet vergeten.

Het geef je plant water in de ochtend of in de avond. Op deze manier wordt er minder water verdampt.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Anita H S Frank schreef:

  Ik heb een pampagras een maand geleden op mijn dakterras gezet. Er groeit nog niets maar hij verdort ook niet. Moet ik geduld hebben vanwege het koude weer?

  • Thijs schreef:

   Beste Anita,

   Veel siergrassen zijn dit jaar later dan normaal door het koude weer.
   In dit geval zou ik nog even geduld hebben. Hopelijk loopt de plant binnen enkele weken uit.

 • >