Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ – Lampenpoetersgras

De Pennisetum bestaat uit diverse variëteiten. Een veel toegepaste pennisetumsoort is de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. De plant staat bekend om zijn bijzondere bloemaren. De bloemaren lijken op een lampoetser die vroeger werd gebruikt om olielampen te poetsen. Vandaar de Nederlandse naam ‘Lampenpoetsergras’.

Lampenpoetsergras laat zich goed combineren met andere planten. Door zijn bodembedekkende groeiwijze is deze plant ideaal om het onkruid te onderdrukken. Kortom ideaal voor in de tuin.

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Bloeitijd Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

De plant krijgt lichtbruine bloemaren van augustus t/m november. Deze bloemaren blijven tot aan het einde van de winter zitten. Hierdoor behoud de plant ook in de winter zijn sierwaarde.

Hoogte

De Pennisetum kent diverse variëteiten van laag tot hoog. De ‘Hameln’ wordt ongeveer 60 tot 70 centimeter hoog.

Standplaats

Het liefst staat de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ op een zonnige plaats tot halfschaduwrijke plaats. De grond dient bij voorkeur goed doorlatend te zijn.

Vermeerderen

Het vermeerderen van de plant kan door scheuren. Het beste tijdstip om dit te doen is april na de vorst. Scheuren wil eigenlijk zeggen dat je de plant in meerdere stukken deelt. Het delen van de plant kan met behulp van een schop of een bijltje. Na het scheuren van de plant, kunnen de jonge planten opnieuw worden geplant. Druk de planten goed aan en geef ze na het planten indien nodig wat water.

Snoeien

Het snoeien van de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ dient jaarlijks te gebeuren rond maart/april op een hoogte van ongeveer 10 centimeter. Dit kan het beste met een (hand)heggenschaar. Snoei de plant voor dat het nieuwe loof begint uit te lopen.

Combineren

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ kun je goed combineren met diverse planten. Tussen de Pennisetum kun je groepjes aanplanten met Verbena bonariensis. Ook Persicaria, Alchemilla en Nepeta valt goed te combineren met de Pennisetum.

Kopen pennisetum alopecuroides

Bij het aanschaffen van Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ kun je uitgaan van ongeveer 5 planten per vierkante meter.

Variëteiten lampenpoetsergras

Lampenpoetsersgras heb je in verschillende soorten, bijvoorbeeld de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ en Pennisetum x advena ‘Rubrum’.

Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’

Vind je de Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’ te hoog? De Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ is een dwergvorm. De hoogte is ongeveer 30 centimeter en bloeit van augustus t/m oktober.

Pennisetum x advena ‘Rubrum’

Heb je liever een rode of paarse Pennisetum? De Pennisetum x advena ‘Rubrum’ is dan zeker geschikt. Deze soort wordt ongeveer 1,25 meter hoog en heeft rood blad. De bloeitijd van deze plant is van juli t/m oktober. De bloemkleur is paars, waardoor deze plant er erg fraai uitziet in de tuin.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>