Pennisetum of lampenpoetsersgras bemesten: Wanneer en met welke meststof?

Het bemesten van Pennisetum / lampenpoetsergras is een tuinklus dat jaarlijks niet vergeten moet worden als je graag een mooie en gezonde plant wilt hebben. Belangrijk bij het bemesten is dat je dit op de juiste manier doet en de juiste meststof gebruikt die de gewenste samenstellingen bevat voor de Pennisetum.

In dit artikel wordt duidelijk waarom en wanneer je de Pennisetum moet bemesten. Verder wordt een tip gegeven welke meststof je het beste kunt gebruiken, zodat je zelf aan de slag kunt met bemesten!

Pennisetum combineren

Waarom Pennisetum bemesten?

Misschien vraag je jezelf af waarom je de Pennisetum moet bemesten? Ik kan je vertellen dat het bemesten van Pennisetum veel voordelen heeft! Enkele voordelen staan hieronder voor je opgesomd:

  • Frisgroene kleur van de grassprieten/blad
  • Meer bloemenaren
  • Een vollere plant
  • Sterkere stengels
  • De plant is minder vatbaarder voor ziekten en plagen

Wanneer Pennisetum bemesten?

Het bemesten van Pennisetum moet twee keer per jaar gebeuren. Nadat je de Pennisetum in maart/april hebt teruggesnoeid, kun je de plant tegelijkertijd bemesten met een organische meststof.

Het bemesten vroeg in het voorjaar geeft de plant net wat extra voeding die deze nodig heeft bij het ontwikkelen van het nieuwe loof.

De meeste organische meststoffen hebben een lange werking. Soms tot wel 100 dagen lang. De tweede bemestingsgift hoef je daarom pas in de zomer te geven. Rond de maanden juni/juli.

In het najaar is het niet nodig om de Pennisetum te bemesten.

Welke meststof gebruiken?

Er zijn verschillende meststoffen die je kunt gebruiken om Pennisetum te bemesten. Ik raad je in ieder geval aan om een organische meststof te gebruiken i.p.v. kunstmest.

Een organische bemesting is beter voor het milieu en het heeft hiernaast een langere en geleidelijke werking.

Onderstaand worden de meest gebruikte meststoffen toegelicht om de Pennisetum te bemesten.

DCM bemesting voor siergras

Een veel gebruikte bemesting voor Pennisetum en andere siergrassen is de siergrasbemesting van DCM. De meststof heeft een lange werking van ruim 100 dagen.

Deze DCM meststof bevat extra magnesium wat er voor zorgt dat de bladeren mooier en groener worden. De extra kalium in deze meststof zorgt voor extra stevige planten en stengels.

Per vierkante meter dat je moet bemesten gebruik je 80 tot 120 gram meststof. Door een schatting te maken van het aantal vierkante meters dat je moet bemesten, kun je een inschatting maken hoeveel meststof je nodig hebt.

DCM meststof voor siergrassen wordt verkocht in de volgende verpakkingen:

  • 0,75 kg
  • 1,5 kg
  • 3 kg

Wil je voordelig meststof inkopen, dan raad ik je aan om een grote verpakking te kopen. Deze is in verhouding een stuk voordeliger. Bovendien kun je meerdere jaren met deze meststof doen.

siergrasbemesting

Bestel direct!

Ecostyle siergras bemesting

Een andere meststof die vaak wordt toepast is Siergras-AZ van Ecostyle. Het is een 100% organische meststof voor siergrassen. De werking van deze meststof is 120 dagen.

Prijstechnisch gezien is deze meststof in verhouding net wat duurder dan de meststof van DCM. Het voordeel is wel dat de werking iets langer is.

Bestel direct!

Hoe Pennisetum bemesten?

Het bemesten van de Pennisetum is geen moeilijke klus. Toch geef ik je enkele tips die het bemesten wat makkelijker maakt en zodat de planten voldoende voeding krijgen.

Voor je gaat bemesten lees dan eerst even de instructie op de verpakking en kijk onder andere even hoeveel bemesting je aan moet brengen per vierkante meter.

Eerder vertelde ik je al dat bij DCM siergrasbemesting de dosering 80 tot 120 gram per strekkende meter is. Om nauwkeuriger te kunnen werken, zou je eerst het aantal vierkante meters van de siergrassen in kunnen schatten.

Nu je het aantal vierkante meters weet, kun je de benodigde meststof in een emmer doen. Het gebruik van een weegschaal is hierbij een handig hulpmiddel. Vanuit de emmer kun je de meststof met de hand gelijkmatig tussen de siergrassen strooien.

Wanneer je op deze manier te werk gaat, weet je zeker dat jouw siergrassen voldoende meststoffen krijgen.

Populaire plant

Pennisetum wordt in de tuinen steeds vaker aangeplant. Het is een plant die laat in de zomer en het begin van het najaar veel sierwaarde geeft vanwege de pluimen. Een andere reden waarom vaak voor Pennisetum wordt gekozen, is dat deze plant goed te combineren is met andere planten.

In het artikel ‘Pennisetum combineren’ vertel ik je hier meer over. Combineer je de Pennisetum met andere siergrassen, dan kun je een van de bovenstaande meststoffen ook gebruiken om deze siergrassen te bemesten.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>