Pennisetum combineren: Deze 5 planten zijn geschikt!

Pennisetum combineren met andere planten is zeker mogelijk. De populaire tuinplant wordt de laatste jaren steeds vaker aangeplant in tuinen. Meestal als vakbeplanting waarbij deze vaak wordt gecombineerd met verschillende andere grassen of vaste planten.

Ben je op zoek naar planten waarmee de Pennisetum goed te combineren is? In dit artikel worden vijf planten toegelicht die prima te combineren zijn met Pennisetum.

Pennisetum combineren

Pennisetum combineren

Over de Pennisetum

De Nederlandse naam van Pennisetum is lampenpoetsergras. Deze Nederlandse naam dankt de plant aan zijn bloeiwijze. Aan het einde van de zomer verschijnen er aan de plant bloemaren die erg lijken op een lampenpoetser waarmee vroeger olielampen werden gepoetst.

Het loof van de Pennisetum is groen van kleur. In de herfst verkleurt dit loof naar goudgeel tot een bruine kleur. In voorjaar rond maart/april kun je dit loof weer afknippen en loopt de plant weer opnieuw uit.

De pennisetum is een vrij makkelijke plant. Wanneer je voldoende planten op een vierkante meter plant, kan een border dichtgroeien. Het voordeel hiervan is dat er weinig onkruid tussen de pennisetum groeit. Aangeraden wordt om ongeveer 5 tot 7 planten per vierkante meter te planten.

Soorten pennisetum

De pennisetum bestaat uit meerdere variëteiten welke onder andere verschillen in kleur en hoogte. De bekendste soorten worden onderstaand toegelicht.

Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’

Eén van de meest aangeplante soorten is Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’. Met een hoogte van ongeveer 60 tot 70 centimeter is deze prima te combineren met hogere en lagere beplanting. Het liefst staat deze plant op een zonnige of halfsschaduwrijke plek. Belangrijk hierbij is dat de grond goed waterdoorlatend is.

Meer weten over deze plant? In het artikel Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ vertel ik je meer over deze plant.

Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’

De Pennisetum aleopecurioides ‘Little Bunny’ is een soort die wat lager wordt. Met een hoogte van 30 centimeter blijft deze plant wat lager. Dit heeft zo zijn voordelen dat Pennisetum ook op plekken kan worden aangeplant waar de beplanting wat lager moet blijven.

De Pennisetum aleopecurioides wordt ook wel de dwergvorm genoemd van de Pennisetum alopecurioides.

Wist je dat er ruim 30 variëteiten Pennisetum beschikbaar zijn?

Bekijk het aanbod Pennisetum!

Pennisetum combineren

Pennisetum combineren is zeker mogelijk!  Vijf planten waarmee de Pennisetum goed te combineren is, worden onderstaand toegelicht. Weet jij nog een plantensoort dat goed combineert met de Pennisetum? Laat een reactie achter!

Verbena bonariensis – Ijzerhard

De Verbena bonariensis is een laatbloeiende zomerplant. De plant staat bekend om zijn lange dunne vierkante stengel met aan het uiteinde een paarse schermbloem.

De bloeitijd van de Verbena begint eind juli en eindigt rond oktober.  De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 150 centimeter. Vaak zie je ook dat de plant niet veel hoger wordt dan 100 centimeter. Vanwege zijn lengte kan hij boven de Pennisetum uitsteken. Dit ziet er erg mooi uit!

De Verbena wordt regelmatig in groepen aangeplant tussen de Pennisetum. Als beide planten tegelijk in bloei staan geeft dit een erg mooi effect.

Verbena bonariensis

Bestel deze plant!

Echinacea  – Zonnehoed

De Echinacea purpurea is een echte zomerbloeier. In veel vaste planten borders zie je de Echinacea ook terugkomen. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 60 tot 100 centimeter.

De Echinacea purpurea heb je in meerdere variëteiten. Zo heb je variëteiten die wit, rood, roze of geel bloeien.

echinacea_purpurea

Bestel deze plant!

Anemone – Herfstanemoon

De Anemone is een echte herfstbloeier. Net als de Echinacea heb je deze plant in meerdere kleuren. Veel voorkomende kleuren zijn wit, roze en paars.
Enkele variëteiten die worden toegepaste in combinatie met de Pennisetum zijn:

  • Anemone honorine ‘Jobert’
  • Anemone hupehensis

Anemone

Bestel deze plant!

Alchemilla mollis – Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een plant die veel sierwaarde geeft door zijn bloei en door zijn blad. Op het eerste gezicht is het blad van de Alchemilla mollis niet heel bijzonder. Maar als je in de ochtend het blad beter bekijkt, zie je dat er water druppels op blijven liggen. Dit is een erg mooi gezicht.

De Alchemillia is een vaste plant die een hoogte kan bereiken van ongeveer 40 centimeter. In de maanden mei en juni bloeit de plant met gele bloemen. Wanneer de plant is uitgebloeid, kun je de plant tot bij de grond afknippen. De plant loopt opnieuw uit en zal in augustus/september opnieuw bloeien. Hierdoor beleef je veel plezier aan deze plant.

Alchemilla mollis

Bestel deze plant!

Nepeta – Kattenkruid

De Nepeta is een langbloeiende vaste plant. Deze plant heb je in verschillende variëteiten. Je hebt variëteiten die wat lager blijven (30 centimeter) maar ook die wat hoger worden (60 centimeter). De bloemkleur van deze plant is blauw/paars.

Net als de Alchemilla mollis kun je van deze plant lang plezier hebben. Snoei je na de bloei de uitgebloeide bloemen weg dan begint deze enkele weken later weer te bloeien. De plant bloeit in de zomer en najaar.

Nepeta faassenii

Bestel deze plant!

Online planten kopen

Voor het kopen van planten hoef je tegenwoordig niet meer persé naar een tuincentrum te rijden. De laatste jaren worden bomen en planten steeds vaker online verkocht. Het heeft namelijk veel voordelen!

  • Je bespaart tijd;
  • Info over de planten kun je online lezen;
  • Je bestelling wordt thuis bezorgd;
  • Vaak krijg je groeigarantie op je bomen of planten.

Tuinplant.nl is een plantenwebshop met ruim 15.000 soorten bomen of planten. Hiermee heeft deze webshop het grootste aanbod bomen en planten van Nederland.

Bekijk het aanbod!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>