Pennisetum of lampenpoetsergras snoeien: Wanneer en hoe?

In dit artikel wordt beschreven hoe je Pennisetum of lampenpoetsergras moet snoeien. De afgelopen jaren wordt Pennisetum steeds vaker aangeplant in de particuliere tuin. Het is een makkelijke plant en een plant waar je veel plezier aan beleefd.

Zo verschijnen er aan het eind van de zomer prachtige pluimen in deze plant. Zelfs in de winter als de Pennisetum bruin verkleurt is deze nog prima om aan te zien. Na de winter loopt het nieuwe loof weer uit. Vergeet de plant vooraf niet te snoeien!

Pennisetum snoeien

Over Pennisetum

De Pennisetum is een van de populairste siergrassen die in de particuliere tuin wordt aangeplant. De plant bestaat uit verschillende variëteiten. Zo zijn er variëteiten die 30 centimeter hoog worden en variëteiten die hoger dan 80 centimeter worden.

De Nederlandse naam van deze plant is lampenpoetsergras. Deze naam heeft de plant te danken aan zijn bloeiwijze. De pluimen die tijdens de bloei aan de plant verschijnen, lijken op een lampenpoetser waarmee vroeger olielampen werden gepoetst.

De Pennisetum is een makkelijke groeier die weinig onderhoud vraag. Jaarlijks snoeien en bemesten is bij deze plant aan te raden! Het bemesten zorgt voor een sterkere plant en mooiere bloei.

Wanneer Pennisetum snoeien?

Wanneer moet je de Pennisetum snoeien? Het beste tijdstip om de Pennisetum te snoeien is net voor het uitlopen van het nieuwe loof. Meestal is dit in de periode februari t/m begin april. De tijd van het snoeien, is deels afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het snoeien kun je beste uitvoeren wanneer er geen strenge vorst meer wordt verwacht. Het loof biedt extra bescherming, zodat de plant bij strenge vorst geen schade oploopt.

Niet alleen vanwege de kans op vorstschade is het verstandig om de plant pas in maart te snoeien. De kleur en het uiterlijk van de plant geven in de winter nog sierwaarde in je tuin.

Voor de winter snoeien

Sommige mensen snoeien de Pennisetum al voor de winter. Vanwege de schade die de plant kan oplopen door de vorst, raad ik je dit af.

Heb je de Pennisetum al gesnoeid voor de winter en is er strenge vorst op komst? Dan kun je de plant beschermen door hierover een bladerdek aan te brengen.

Hoe snoeien?

Het snoeien van de Pennisetum is geen moeilijke klus. Om het voor jezelf makkelijk te maken, is goed en scherp gereedschap aan te raden. Pennisetum laat zich lastig snoeien, wanneer de messen van de snoeischaar niet scherp zijn.

Bij het snoeien in het voorjaar wordt de Pennisetum vaak op een hoogte van 10 tot 20 centimeter boven de grond afgeknipt. Dit kan met behulp van een snoeischaar of handheggenschaar. Zelf vind ik een handheggenschaar erg makkelijk, omdat je hiermee de plant in een soort bolvorm kunt knippen. Het knippen in een bolvorm kijkt erg netjes.

Een prima handheggenschaar die je hiervoor kunt gebruiken is de Gardena Classic handheggenschaar. Het is vrij sterke hangheggenschaar waarmee je ook prima hagen, bolvormen en andere planten mee kunt snoeien.

Bemesten na de snoei

Na de snoei van de Pennisetum raad ik je aan om deze plant ook direct te bemesten. Naast dat het voor een spoedig herstel zorgt, is het bemesten van Pennisetum nodig om een sterkere plant te krijgen die minder vatbaar is voor ziekten en plagen.

Het bemesten is twee keer per jaar nodig. De eerste bemestingsgift geef je in maart-april direct na de snoei. De tweede bemestingsgift geef je in juni-juli. Gebruik voor het bemesten een organische meststof. Deze meststof heeft een langdurige en gelijkmatige werking. In het artikel ´Pennisetum bemesten´ vertel ik je meer over het bemesten van deze plant.

Bestel meststof!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>