pH-waarde meten van het gazon: Zo ga je aan de slag!

pH waarde meten gazonHet meten van de pH-waarde van het gazon is een klusje wat eigenlijk veel te weinig wordt gedaan terwijl het juist wel belangrijk is voor gezonde grasmat. Door met enige regelmaat de pH-waarde van het gazon te meten, kun je in de gaten houden of de bodem niet te zuur wordt.

Van nature wordt de bodem steeds zuurder. Hierdoor treedt mosvorming op in  de grasmat, waardoor de kwaliteit van het gazon achteruit gaat.

De ideale pH-waarde voor je gazon kun je creëren door kalk te strooien als blijkt dat de bodem te zuur is. Om te bepalen of het strooien van kalk nodig is, is het aan te raden om eerst de pH-waarde van het gazon te meten.

In dit artikel vertellen we je waarom het goed is om de pH-waarde te meten en hoe je dit het beste kunt doen. Is de pH-waarde niet op orde dan geven je een tip hoe je dit kan herstellen.

Waarom pH-waarde meten?

Wie graag een groene en gezonde grasmat wil hebben, doet er goed aan om met enige regelmaat de pH-waarde van het gazon te meten. Een ideale pH-waarde bevordert de groei van het gras en gaat mosvorming grotendeels tegen.

Regelmatig zie ik gazon waarbij de pH-waarde niet op orde is. In het gazon is veel mosvorming aanwezig en het gras groeit erg slecht.

Ondanks dat je aan sommige gazons duidelijk kunt zien dat de pH-waarde niet optimaal is, kun je dit niet bij iedere gazon zien. We raden je daarom aan jaarlijks 1 á 2 keer de pH-waarde van het gazon te meten om de zuurtegraad van je gazon bij te kunnen sturen.

Zoals eerder al verteld is het een natuurlijk proces dat de bodem verzuurd. Dit komt omdat maaisel en bladafval op het gazon verteerd.

Juiste pH-waarde gazon

De ideale bodemomstandigheden voor een gazon is een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 – 6,5. Blijkt uit de test dat de juiste pH-waarde aanwezig is, dan kun je het strooien van kalk gerust even overslaan.

Hoe meet ik de pH-waarde van mijn gazon?

De pH-waarde van het gazon kun je meten door een bodemtest aan te schaffen. Ecostyle heeft een bodemtest die geschikt is om pH-waarde te kunnen testen.

De pH-waarde kun je testen door enkele monsters van de bodem te nemen en deze in een reageerbuisje te doen. In het buisje voeg je gedestilleerd water toe en een tabletje. Vervolgens ga je het reageerbuisje schudden. De inhoud van het buisje krijgt een kleur die je kunt aflezen op de verpakking. Zo zie je precies welke pH-waarde je bodem heeft.

In een bodemtest zitten vaak meerdere testen. In het geval van de Bodemtest van Ecostyle zijn dit 8 testen. Heb je een groot gazon dan is het aan te raden om de test op meerdere plekken in je gazon uit te voeren. Zo krijg je een beter beeld van hoe het is gesteld met de pH-waarde.

Voor een klein gazon kun je de test voor meerdere jaren gebruiken.

Onderstaande video laat zien hoe deze test werkt.

Blijkt de grond te zuur te zijn, dan moet je kalk strooien. In het artikel ‘beste kalk voor gazon’ lees je welke kalk je het beste kunt gebruiken voor je gazon.

Wil je zelf ook een bodemtest uitvoeren?

Bestel de bodemtest voordelig!

pH-waarde van het gazon verbeteren

Blijkt het gazon te zuur te zijn dan kun je het probleem verhelpen door kalk te strooien. Het strooien van kalk kun je het beste doen in het najaar, winter of begin van het voorjaar. Meestal is het 1x per jaar strooien van kalk voldoende. Bij ernstig verzuurde ondergronden kan het nodig zijn om 2x per jaar kalk te strooien. Dit kun je dan het beste doen in het voorjaar en najaar.

Ga je kalk aanschaffen dan raad ik je aan om korrelkalk te gebruiken. Korrelkalk is makkelijker op het gazon aan te brengen dan poederkalk en zorgt er niet voor dat de bestrating onder kalk komt te zitten.

Je hebt korrelkalk in grovere vorm en korrelkalk in een microkorrel. Zelf ik gebruik ik altijd korrelkalk met een microkorrel. Deze kalk is makkelijk aan te brengen en wordt sneller door het gazon opgenomen.

Verder raad ik je aan om te kiezen voor kalk met magnesium. Magnesium zorgt er voor dat het gras weer een groene kleur krijgt. Voornamelijk in de wintermaanden zien we dat veel gazon geel/bruin verkleuren. Door kalk met magnesium op het gazon te strooien, is het gazon binnen enkele weken een stuk groener.

Bestel hier kalk voor je gazon!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>