Planten beschermen met noppenfolie: Zo ga je te werk!

Planten beschermen met noppenfolieWil je meer weten over het beschermen van planten met noppenfolie dan ben je bij dit artikel op het juist adres. In dit artikel vertellen we je wanneer je planten het beste kun beschermen en welk effect noppenfolie heeft.

Diverse planten zijn niet bestand tegen de vorst en moeten in deze periode beschermt worden. Dit kun je doen door de planten binnen te zetten, maar deze oplossing is niet voor iedereen weggelegd. Je zou ook voor de oplossing kunnen kiezen om de pot van de plant in te pakken met noppenfolie. Zo voorkom je dat de wortelkluit van de plant bevriest.

Wanneer planten beschermen met noppenfolie?

Wanneer je de noppenfolie aan moet brengen om de pot is afhankelijk van meerdere factoren. Kan de plant tegen een beetje vorst of kan een nachtvorst al voor een plant funest zijn? Hiernaast speelt ook de standplaats van de plant een rol. Planten die niet beschut staan, maar in de volle wind kunnen sneller schade oplopen als gevolg van vorst.

Een algemene regel bij het beschermen van planten tegen vorst is dat je de planten niet te vroeg moet beschermen. De omstandigheden kunnen hierdoor voor de plant te warm worden, waardoor deze al nieuwe scheuten begint te vormen. Bescherm je plant dus daarom als het echt noodzakelijk is.

Waarom noppenfolie?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom je planten in pot prima kunt beschermen met noppenfolie. Ten eerste is het goed om te weten dat planten in pot extra gevoelig zijn voor vorst dan planten in de volle grond.

Noppenfolie kun je aanbrengen rondom de pot en zorgt voor een isolerende laag. De wortels van de plant zullen hierdoor minder snel bevriezen, waardoor de plant minder snel vorstschade oploopt. Noppenfolie aanbrengen rondom een pot heeft ook nog een ander voordeel.

We zien vaak bij potten van aardewerk dat er scheuren optreden als gevolg van vorst. Door noppenfolie rondom de pot aan te brengen, wordt dit probleem voorkomen en heeft je bloempot wellicht een langere levensduur.

Hiernaast is noppenfolie UV-bestendig. Ruim je de noppenfolie in het voorjaar weer netjes op dan kun je deze de opvolgende jaren nog een keer gebruiken. Hierdoor is noppenfolie een investering waar je meerdere jaren plezier van hebt.

Hoe noppenfolie aanbrengen?

Noppenfolie kun je zowel aan de binnenkant van de pot als de buitenkant van de pot aanbrengen. Onderstaand vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen, want er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Noppenfolie binnenzijde pot

Het voordeel van het plaatsen van noppenfolie aan de binnenkant is dat je de noppenfolie nauwelijks ziet zitten.

Breng je noppenfolie aan de binnenkant van de pot aan dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het water uit de pot kan stromen. Dit kun je doen door enkele gaten in de noppenfolie te prikken.

Noppenfolie buitenzijde pot

Staan je planten al enige tijd in pot dan begrijpen we dat het altijd even handig is om de noppenfolie aan de binnenkant van de pot te bevestigen. Je kunt daarom in de winterperiode ook de noppenfolie aan de buitenkant van de pot bevestigen.

Dit kun je het beste doen door een rol noppenfolie aan te schaffen en deze rondom de bloempot te wikkelen.

Noppenfolie om plant aanbrengen

We raden het af om noppenfolie om de plant aan te brengen. Noppenfolie is niet luchtdoorlatend. Zou je noppenfolie om een plant aanbrengen dan kan deze verstikken en uiteindelijk alsnog doodgaan. Gebruik noppenfolie dus alleen om de pot te beschermen. Ben je opzoek naar een manier om de plant te beschermen, dan raden we je aan om het artikel over ‘potplanten beschermen tegen vorst’ te lezen. Met behulp van speciale beschermhoezen is het mogelijk om de plant te beschermen en de plant toch buiten te laten staan.

Liever direct de beschermhoezen aanschaffen? Bij Biogroei kun je beschermhoezen in diverse maten voordelig kopen.

Bestel direct!

Wat kost noppenfolie?

Het voordeel van noppenfolie is dat deze goedkoop in aanschaf is. Noppenfolie wordt meestal op rol verkocht waardoor je meerdere potten met een rol noppenfolie kunt beschermen.

Een rol noppenfolie van 5 meter heb je al voor 7 tot 12,50 euro gratis bij je thuis bezorgd.

Waar noppenfolie kopen?

Wij zochten voor je uit waar je noppenfolie voor planten kunt kopen. Op bol.com worden diverse rollen noppenfolie aangeboden. Waar je op kunt letten is de hoogte van de noppenfolie. Er wordt noppenfolie verkocht met een hoogte van 50 of 100 centimeter. Voor kleinere potten is het aan te raden om voor de noppenfolie met een hoogte van 50 centimeter te kiezen. Hierdoor hoef je de noppenfolie niet meer op maat te knippen.

Agapanthus beschermen tegen vorst

Bestel op bol.com!

Wanneer noppenfolie verwijderen?

Zodra de vorstperiode voorbij is, kun je de noppenfolie verwijderen. Het is aan te raden om de noppenfolie niet te lang om de pot te laten zitten als de temperaturen buiten weer oplopen. Door de warmte kan de plant van slag raken en al vroeg scheuten vormen die soms erg slap kunnen zijn.

Maak de noppenfolie schoon en rol of vouw deze netjes op, zodat deze volgend jaar weer hergebruikt kan worden. 

Welke planten beschermen met noppenfolie?

Er zijn verschillende planten wel wat extra bescherming van de pot kunnen gebruiken. Enkele plantsoorten waar je aan kunt denken zijn:

Door op de plantennaam te klikken, lees je specifiek hoe je deze planten kunt beschermen tegen vorst.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>