Planten beschermen tegen vorst in het voorjaar: Gebruik deze tips!

Planten beschermen tegen vorst in het voorjaar is bij diverse planten geen overbodige luxe. In het voorjaar beginnen bij veel planten de bladeren en bloemknoppen uit te lopen. De vorst kan er voor zorgen dat deze bloemknoppen en bladeren bevriezen, waardoor er vorstschade aan de plant ontstaat.

In dit artikel wordt duidelijk op welke manieren je planten kunt beschermen tegen de vorst en wat de gevolgen zijn als je dit niet doet.

en tegen vorst in het voorjaar

Waarom beschermen?

Je weet vast dat sommige planten in de winter al bescherming tegen de vorst nodig hebben. Te denken valt aan olijfbomen, oleanders en palmbomen. Er zijn ook planten die in de winter vorst prima verdragen, maar juist in het voorjaar pas extra gevoelig voor vorst worden.

Dit komt omdat in het voorjaar bij veel planten de knoppen en bladeren al beginnen uit te lopen. Enkele planten die gevoelig zijn voor late vorst zijn, hortensia´s en diverse fruitbomen. Een late nachtvorst kan zorgen voor bevroren knoppen en zwarte bladeren.

Tot wanneer beschermen?

Tot wanneer kun je nog (nacht)vorst verwachten? De afgelopen winters hebben we gemerkt dat de temperaturen in februari en maart al beginnen op te lopen. Veel mensen krijgen dan al een voorjaarsgevoel en verwachten dan ook geen vorst meer.

Door de warme temperaturen in het voorjaar begint de planten al uit te lopen. Toch hebben we nog de maand april. Er wordt wel eens gezegd ‘april doet wat hij wil’. We kunnen dus zomaar warme temperaturen krijgen of juist een periode met (nacht)vorst.

Nachtvorst kun je nog verwachten tot ongeveer half mei. De kans dat hierna nog nachtvorst voorkomt is heel klein.

Hoe planten beschermen?

Planten kun je op verschillende manieren beschermen tegen vorst. Onderstaand lichten we een aantal manieren aan je toe.

Planten binnen zetten

De makkelijkste manier om planten te beschermen tegen vorst is om ze binnen te zetten in een kas, garage of tuinhuis. In de meeste gevallen zijn deze ruimtes vorstvrij en dus ideaal om je vorstgevoelige planten te huisvesten.

Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de planten binnen zet. De temperatuur in deze ruimte moet ongeveer tussen 5 en 12 graden Celsius zijn. Het is belangrijk dat je in deze ruimte geen verwarming aan zet. Dit is niet goed voor een plant.

Waar je ook nog even rekening mee moet houden, is het water geven van de planten. Dit hoeft maar enkele keren te worden gedaan. Geef je de plant te veel water als de plant binnen staat, dan kunnen de wortels gaan rotten. Het gevolg hiervan is dat de plant doodgaat. Helaas zien we het maar al te vaak dat dit mis gaat.

Heb je geen plek om planten bij je binnen te zetten of laat je het verzorgen van de planten liever aan een vakman over? Er zijn kwekerijen en tuincentrums waar je planten kunt laten overwinteren. De hele winterperiode staat de plant in een kas waar hij door het tuincentrum of kwekerij wordt verzorgd.

Beschermhoes

Misschien zorg je liever zelf voor de planten in de winter. Ook wanneer je weinig opslagruimte hebt is dit mogelijk. Je hoeft alleen over de juiste hulpmiddelen te beschikken.

Een goede oplossing om de planten te beschermen tegen vorst in het voorjaar is door een thermobeschermhoes aan te brengen. Deze thermobeschermhoes kun je om de plant doen en vervolgens afsluiten met een rits op touwtje. De hoes beschermt de plant tegen de uitdrogende wind en vorst.

Het voordeel van een thermobeschermhoes is dat deze water- licht- en luchtdoorlatend is. Dit is erg belangrijk, waardoor de plant niet verstikt. Soms wordt de fout gemaakt om de plant met noppenfolie in te pakken. Het resultaat is dat de plant het niet overleefd, doordat er geen water en lucht door de noppenfolie heen komt. Uiteindelijk gaat de plant door condensvorming schimmelen.

Thermobeschermhoezen heb je in verschillende maten. Soms kan het voordeliger zijn om één grote beschermhoes te kopen, waardoor je meerdere planten kunt inpakken. Je moet de planten dan wel bij elkaar kunnen zetten. Bij planten in pot is dit vaak mogelijk!

Het nadeel van een thermobeschermhoes is dat je tuin er even minder fraai uitziet. Een plant wordt daarom ook vaak weer uitgepakt als het niet vriest. Dit kost met een thermobeschermhoes weinig moeite.

Een thermobeschermhoes is geschikt voor planten in de volle grond en voor potplanten. Op bol.com vind je een groot aanbod thermobeschermhoezen.

Bekijk hier het aanbod beschermhoezen.

Onderstaande video laat je zien hoe je de planten kunt beschermen tegen de vorst.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>