Planten binnen zetten in de winter: Alles wat je moet weten voor het overwinteren van je planten!

Planten binnen zetten in de winterWanneer er (strenge) vorst wordt verwacht, is het verstandig om je vorstgevoelige planten binnen te zetten om ze te beschermen tegen de kou. Maar wanneer is nu eigenlijk het juiste moment om dit te doen en welke verzorging hebben jou planten eenmaal nodig als ze binnen staan? In dit artikel geven we je meer informatie over het binnen laten overwinteren van je planten.

Het binnen zetten van vorstgevoelige planten is één van de manieren om planten te beschermen tegen de kou. We begrijpen maar al te goed dat het binnenzetten van planten niet voor iedereen de oplossing is. Je moet er ruimte voor hebben en zware potten of planten in de volle grond plaats je niet zomaar even naar binnen. Voor deze planten hebben we een goed alternatief hoe je deze kunt beschermen zonder ze naar binnen te halen.

Waarom planten binnen zetten in de winter?

Er zijn diverse plantensoorten die niet bestand zijn tegen (strenge) vorst. Hierbij kun je denken aan tropische planten, oleanders, olijfbomen en Agapanthus.

Vorst kan ervoor zorgen dat bladeren en bloemen vorstschade kunnen oplopen. In het geval van bladeren betekent dit dat ze bruin of zwart verkleuren. Bloemknoppen kunnen bevriezen en hierdoor afsterven waardoor deze plant minder of niet zal bloeien.

We zien bij potplanten vaak dat dat de wortels kunnen bevriezen. De plant zal hierdoor uitdrogen waarbij de kans groot is dat de plant afsterft.

Om schade aan planten te voorkomen is het verstandig om planten te beschermen tegen de vorst. Eén van de manieren is om de planten binnen te zetten in een kas, garage of tuinhuis.

We raden je af om de planten in een verwarmde ruimte te zetten zoals je woning. Veel planten zullen hierdoor van slag raken en nieuwe (slappe) scheuten gaan vormen. Ook de kans op schimmels en ziektes zijn hierdoor groter.

Wanneer planten binnen zetten?

Ga je planten binnen zetten dan is het verstandig om dit niet te vroeg te doen. We zien regelmatig dat mensen als het nog niet vriest de planten al naar binnen halen. We raden dit af om te doen, omdat planten sterker worden als je ze langer buiten laat staan. Wanneer het kouder wordt, krijgen veel planten een seintje dat ze in de ‘ruststand’ over kunnen gaan.

Natuurlijk is het belangrijk om de temperaturen in de gaten houden, zodat je direct actie kan ondernemen als de planten beschermd moeten worden.

Voor je de planten naar binnen gaat halen, is het belangrijk dat de kluit niet te nat is. Bij planten met een natte kluit is de kans groter dat er wortelrot gaat optreden. Beter kun je enkele weken voor dat je de plant binnen gaat zetten deze onder een afdak zetten, zodat ze niet te nat worden door de regen.

Waar planten binnen neer zetten?

In de winter is voor de meeste planten een temperatuur tot maximaal 12 graden Celsius de ideale temperatuur.

Hierbij is het goed om er voor te zorgen dat de plant voldoende licht krijgt. Zo kun je de planten het beste voor een raam zetten of plaatsen in een kas. Sommige mensen kiezen er voor om een kas aan te schaffen waarin ze in de winter de planten laten overwinteren en in het voorjaar en zomer planten zaaien. Zo wordt de tuinkas optimaal benut. De TecTake tuinkas is hiervoor de ideale kas.

Het plaatsen van groenblijvende planten in een donkere ruimte raden we af, omdat bladeren licht nodig hebben om in leven te blijven.

Naast een ruimte met licht is het nodig dat de ruimtes goed doorlucht zijn. Dit verkleint de kans op schimmelvorming.

Voor het binnen zetten van planten wordt naast een tuinkas vaak een garage, schuur of tuinhuis gebruikt.

Verzorging planten in de winter

In de winter vragen de overwinterende planten weinig verzorging. Sommige planten hebben wel wat aandacht nodig door ze water te geven. Dit hoeft niet intensief maar gemiddeld 1x in de 1 á 2 maanden. Verder is het verstandig om regelmatig de vitaliteit van de plant te controleren. Treden er schimmels op dan kan het zijn dat de plant te nat staat of dat de ruimte niet goed doorlucht is.

Alternatieven voor planten binnen zetten

Het is niet voor iedereen mogelijk om de planten binnen te beschermen tegen de vorst. Misschien heb je hier wel de ruimte niet voor of zijn de planten te zwaar om te verplaatsen. Staan de planten in de volle grond dan kun je ze het beste laten staan en beschermen op een andere manier. Onderstaand geven we je enkele tips hoe je planten op een andere manier kunt beschermen dan ze binnen te zetten.

Planten in volle grond

Planten in de volle grond zijn iets beter bestand tegen vorst dan planten in pot. Natuurlijk er altijd planten in de volle grond die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Dit kun je op een natuurlijke manier doen door de planten af te dekken met bladeren, compost of stro.

Een andere optie is om de planten te beschermen met een speciale beschermhoes.

Planten in pot

Planten in pot zijn vaak gevoeliger voor vorst dan planten die in de volle grond staan. Dit komt omdat bij planten in pot de wortelkluit kan bevriezen. Hierdoor kunnen planten geen vocht opnemen en door de schrale wind uitdrogen.

Planten in pot kun je op een aantal manieren beschermen. Een goede manier is om pot in te pakken met noppenfolie. Dit kan door de noppenfolie aan de binnenzijde of buitenzijde van de pot aan te brengen. Breng je de noppenfolie aan de binnenkant van de pot aan dan raden we je aan een aantal gaten in de noppenfolie te maken zodat het water goed kan wegstromen.

Planten binnen zetten in de winter

In het artikel ‘Planten beschermen met noppenfolie’ vertellen we je hoe je planten kunt beschermen met noppenfolie. We raden je aan om alleen de pot in te pakken en niet de plant omdat noppenfolie niet luchtdoorlatend is. Voor het beschermen van planten kun je het beste deze noppenfolie op rol aanschaffen.

Voor het beschermen van de ‘bovenzijde’ van de plant kun je het beste een beschermhoes gebruiken. Deze breng je aan over de plant en kun je met behulp van een koord aantrekken, zodat deze ook tijdens harde wind over de plant blijft zitten. In het artikel ‘potplanten beschermen tegen vorst’ lees je hier meer over.

Ben je van plan om een beschermhoes aan te schaffen dan is het belangrijk dat je de juiste maat koopt. Bij Biogroei kun je voor een voordelige prijs bestellen.

Bestel voordelig een beschermhoes!

Wanneer planten buiten zetten na de winter?

Voor planten is het beste om de plant zo vroeg mogelijk in het voorjaar weer buiten te zetten. Doe dit tijdens een periode wanneer er geen vorst meer wordt verwacht.

Laat je de planten te lang binnen staan, dan kan het zijn dat het binnen voor de plant te warm wordt en dat deze al begint met uitlopen. Vaak resulteert dit een slappe scheuten, een zwakkere plant of een plant die niet of nauwelijks bloeit. Het buiten zetten van de planten doe je meestal zo rond half mei.

Het beste kun je de planten eerst laten wennen aan de buitenlucht door de planten eerst onder overdekte overkapping te plaatsen. Als het wat warmer begint te worden kun je ze onder de overkapping vandaan halen en in de buitenlucht zetten.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>