Platanen snoeien: Met deze tips heb je geen last meer van stof!

Plataan snoeien stofHet snoeien van een plataan en het hierbij vrijkomende stof kan veel overlast veroorzaken. Je krijgt een droge keel, ademhalen kan wat lastiger gaan en je moet veel hoesten. Tijd voor een slokje water en maatregelen om de overlast van stof te voorkomen of te beperken.

Heb je een plataan in je tuin staat en ga je deze snoeien als hier nog blad aan zit dan heb je vast wel eens gemerkt dat je tijdens het snoeien last van je keel en je ogen kunt krijgen door het stof wat tijdens het snoeien van de plataan vrijkomt.

Het kan wel eens voorkomen dat je enkele uren na het snoeien nog steeds last hebt van je keel en ogen wat natuurlijk erg vervelend is.

In dit artikel vertellen we je wat meer over het stof op de bladeren en geven we je enkele handige tips om de overlast te beperken of te voorkomen.

Wat is dat voor stof op de plataan?

Als je overlast van de plataan ervaart dan wordt er vrijwel altijd gesproken over ‘stof’ van platanen. In principe is het geen stof maar zijn het kleine viltige haartjes die op de onderzijde van het blad zitten. Deze viltige haartjes komen tijdens het snoeien vrij en komen in je keel en ogen terecht.

Zelfs als je niet aan het snoeien bent, kun je overlast van deze boom ervaren. Meestal is dit wanneer er een zuchtje wind jouw richting op staat.

Schadelijk voor longen?

De viltige haartjes / stof veroorzaken bij veel mensen een allergische reactie. Veel mensen krijgen geïrriteerde ogen wat bij het wrijven in de ogen alleen maar erger wordt. Hoesten en niezen zijn ook veel voorkomende reacties wat door de viltige haartjes van de plataan worden veroorzaakt. Vaak zijn deze symptomen tijdelijk en verdwijnen deze geleidelijk binnen enkele uren.

Heb je regelmatig last van je longen dan is het snoeien van de plataan wanneer deze in het blad staat af te raden om een allergische reactie te voorkomen.

Of de plataan op lange termijn schadelijk is voor de longen is weinig over bekend.

Hoe overlast voorkomen?

Met behulp van enkele tips kun je de overlast van stof bij het snoeien van platanen voorkomen of beperken. Onderstaand hebben we enkele handige tips voor je.

Snoeien wanneer de boom geen blad heeft

Een goed advies is om de boom in de herfst of winter te snoeien als er geen blad aan de boom zit. Dit is misschien een makkelijk advies maar om de boom een beetje intoom te houden is het snoeien van een dakplataan of leiplataan in de zomer zeker nodig. Een plataan kan wel tot 3 meter per jaar groeien in hoogte.

Indien je het snoeien uit kunt stellen wanneer de bladeren van de boom zijn gevallen, is dit zeker aan te raden. Je hebt dan geen last van de viltige haartjes op het blad.

Nat maken voor het snoeien of snoeien tijdens regenweer

Wil je de plataan toch snoeien wanneer deze in het blad staat, dan kun je de overlast beperken door de plataan te snoeien op een regenachtige dag. Zijn de bladeren nat dan blijven de viltige haartjes aan het blad kleven en dwarrelen ze niet door de lucht.

In een droge zomer is het niet altijd mogelijk om een regenachtige dag uit te kiezen om te snoeien. Je zou daarom de plataan in de ochtend kunnen snoeien als het dauw op het blad staat.

Een andere optie wat ook goed werkt is om de boom nat te sproeien met behulp van een tuinslang. Het beste kun je hierna direct snoeien voor dat het water weer is opgedroogd.

Snorkelmasker / duikmasker

Een ander goed alternatief is om tijdens het snoeien een snorkelmasker / duikmasker op te zetten. Een duikmasker beschermt je ogen en luchtwegen omdat je gelaat volledig wordt beschermt. Een duikmasker heb je in verschillende maten en kun je strak afstellen, zodat er geen stof in je masker kan komen.

Een duikmasker kun je voor enkele tientjes aanschaffen en je hebt er jaren plezier van. Wellicht ook nog leuk om mee te nemen voor op vakantie.

Bestel direct!

Mondkapje of veiligheidsbril

Het opzetten van een mondkapje en veiligheidsbril werkt ook prima. Belangrijk is wel om een goed passende veiligheidsbril te hebben, zodat er geen stof je ogen in kan waaien. Hier kun je voordelig een veiligheidsbril aanschaffen.

Snoeien uitbesteden

Wil je het risico op een allergische reactie vermijden. Dan zou je er voor kiezen om het snoeien van de plataan uit te besteden aan een hovenier. Hoveniers weten exact hoe ze met het snoeien van een plataan om moeten gaan.

Bladeren opruimen van plataan

Naast het snoeien, kun je tijdens het ruimen van bladeren van de plataan ook allergische klachten krijgen. Meestal is dit in een zomerperiode waarbij de bladeren van de plataan als gevolg van droogte van de boom vallen. Een tip zou zijn om één van de bovenstaande tips op te volgens om de overlast te beperken.

Een andere tip die we je willen meegeven is om tijdens het ruimen van de bladeren het blad zo ver mogelijk van je gezicht te houden. Raap je de bladeren van de grond of ga je met een bladblazer aan de slag dan kunnen de viltige haartjes zich verspreiden door de omgeving.

Een handig gereedschap om bladeren van de plataan op te ruimen en afstand te houden van de bladeren is een Golden Gark. In het artikel ‘Ervaringen Golden Gark’ vertellen we je meer over dit handige gereedschap om onder andere bladeren te ruimen.

In de herfst is de overlast van stof vaak wat minder. Dit komt omdat de bladeren verdord raken waardoor de viltige haartjes zich niet meer verspreiden.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>